• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZUZKAOU: ten kupovaný základ na hummus mi přišel nechutně kyselý
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: pastu bez tahini maj treba arabove u lazarsky (jinak moc nevim, mama to snad jeste obcas taha z makra nebo odkud). Slo mi prave o to, jestli proste neni kvalitou a chuti srovnatelny si to koupit a nemixovat doma.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: respektive - co se stane, když z cizrnové mouky uvařím kaši? To budu muset zkusit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER: a plechovka s umletou cirznou roste někde v českých maloobchodech?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: jasne, ale furt to neni otevreni plechovky s umletou cizrnou.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: vařím v březnu na jedné akci. M. co tam vařil se mnou, chce udělat hummus, že ho umí skvělej. Ok. Vidím jak tam sype tu cirznu. Neudržím se:


    "dej tam něco té vody, strhneš robota!"
    "no jo, no jo"

    pro jistotu odcházím..

    Po půl minutě - konec hrčení "a doprdele".

    A od té doby vím, že když se ta czrna opradvu dobře uvaří (ještě tak dvě hodiny v normálním hrnci po té, co jsme strhli robota), tak jde rozmačkat lžící, na takový ten rustikální hrubší hummus - taky dobrej. Klasické šťouchadlo na brambory je naprd, protože má moc velké mezery, lis na brambory jsme neměli, ale tím by to šlo taky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER: vždyť na humusu není nic složitýho, zejména když se cizrna udělá ve větší dávce přebytečná se zamrazí. Pak vezmeš zmraženou cizrnu, podleješ troskou vodu, chviličku necháš vařit aby rozmrzla a rozmixuješ.

    Proto je to takovej trend v hipsterkejch bistrech, protože to je jednoduchý a s krásnou marží. Ovšem jaksi větina republiky je mimo oblast rozumné dojezdnosti k slušnému hummusu v hospodě či krámě ;-)

    Plus třeba já mám raději trošku řidší a fous kyselejší a o fous sezamovější, než se obvykle dělá.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZUZKAOU: prvni recept co vidim, kam se dava tekutina.. konecne.. mne to nikdy bez tekutiny neslo, vetsinou to resilo trochu vody/vyvaru.. jinak to mixer proste neumixoval
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: má vůbec smysl (z hlediska chuti) se s tím patlat doma? Konkrétně teda s tou cizrnovou pastou
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LORAIN: (poměry jsou od Rachada- Michala Hromase)

    100g vařené cizrny
    lžíce tahini
    šťáva ze dvou citrónů
    dvě lžíce olivového oleje
    stroužek česneku
    pár lžic cizrnového vývaru
    sůl

    Cizrna musí být fakt uvařená do naprostého měkka. Tak že jde lžící rozmačkat na hrubou pastu. Pokud bys chtěla použít konzervovanou cizrnu, tak ji stejně ještě nějakou dobu vař. Seber oddělené šlupky a ideálně také zbylou cizrnu oloupej. Humus pak bude hladší.

    Větší část smíchej s cizrnovým vývarem, tahini a olivovým olejem a rozmixuj do hlada. Mělo by to být řidší než chceš a pak to zahustíš přisypání a rozmixováním zbylé cizrny. Moc hustý humus s nadšením ničí slabší mixéry. Pak postupně přidávej citronovou šťávu a sůl podle chuti.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LORAIN: Zrovna nedavno se tu resil i s ruznejma tipama, jak na nej (nebo mozna v domacnosti v souvislosti s robotama)
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    LUCIASHECK: Jo! Hummus! Ten jsem už dlouho chtěla vyzkoušet, jdu pohledat nějaký recept!
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LORAIN: Guacamole, hummus, nejaky vhodny domaci pecivo, ...
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    MIST: Jojo, pomazánky jsou v plánu - červenořepová, vajíčková, tuňáková a lilková.
    MIST
    MIST --- ---
    LORAIN: pomazanku?....vajecnou nebo z uzeneho lososa
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    Nebyl by nějaký tip, co připravit na brunch? Ideálně něco, co se dá udělat den předem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A teda ještě jsem zkoušela bílej chřest víceméně konfitovat v másle, což nebylo špatný, ale teda, nepřekvapivě, hodně mastný ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale teď tu mám balíček zelenýho, tak to zkusím dát nasucho na prudko a pak to ztlumit, zakrýt a přidat trošku másla.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: dokud nemá hnědý plošky... Hele přesný časy po mně chtít nemůže a i když někde udávám množství, tak jde větinou spíše o odhad toho, co jsem kam skutečně nasypala ;-)

    Cuketka to na grilu nejdřív opálí a pak přendá do folie. http://prkynko.cuketka.cz/suroviny/chrest/#grilovany-chrest
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZUZKAOU: jak dlouho? a pokud můžeš srovnat, není ten chřest lepší krátce povařenej ve vodě nebo v páře?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: no já pod to dávám trošku másla. Pro vegany či militantní prajedlíky bych tam dala trošku olej. Na takové té grilovací pávi to nejspíš půjde nasucho, stejně jako na grilu.
    DIVER
    DIVER --- ---
    btw. to opejkání na pánvi jsem u chřestu nikdy neviděl. fakt se to dělá nasucho?
    DIVER
    DIVER --- ---
    MACHALIK: ohradil bych se proti "smrdí". já si to na hajzlíku vždycky užívám - jako bych ten chřest měl podruhý :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam