• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    TATONKA: Pravda, já to patlám i na olihně, vepřový, prakticky cokoliv.
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    GAISAKA: Jojo, s rybama je to nejlepší, ale mně to chutná i jen tak s chlebem třeba.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    TATONKA: Ve všech zemích bývalé Jugoslávie (a možná obecně na celým Balkánu) se tohle použivá hlavně na potírání ryb na raštejli, a poté na talíři, co vim.
    Riba tri puta pliva (prvi put u moru, drugi put u ulju, treći put u vinu) ,)
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    Koriandr i petržel - naučila jsem se s nimi vycházet, ale na důvěrné přátelství to asi nedotáhnem. Chuťově mi připadají podobné, neoblíbené.
    Petrželi teda nesmím upřít jedno použití, ve které mi vyloženě chutná.
    Slovinci tomu říkaj Tržaška omaka, v překladu tedy Petrželová omáčka. Což je naprosto geniálně jednoduchá zálivka z olivového oleje, česneku a petrželi. Akurát ta petržel díky téhle kombinaci chutná úplně jinak než petržel.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TYRKYS2: mám to samý. V kantýně ho dávali do salátů a pro mě to bylo jak s jarem...
    TYRKYS2
    TYRKYS2 --- ---
    87HIGHFLYER: Věř mi, že od tý doby si dávám sakra bacha :-D
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    TYRKYS2: priste se tu zeptej, jestli to nekdo nechce:D Ja se muzu na koriandru past
    TYRKYS2
    TYRKYS2 --- ---
    ZUZKAOU: Já zase miluju tu petržel, no ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TYRKYS2: můžou za to geny. Ale koriandr je boží!

    Love To Hate Cilantro? It's In Your Genes And Maybe, In Your Head : The Salt : NPR
    http://www.npr.org/...09/14/161057954/love-to-hate-cilantro-its-in-your-genes-and-maybe-in-your-head
    TYRKYS2
    TYRKYS2 --- ---
    Ad koriandr - je tu ještě někdo, kdo ho nesnáší? Mně chutná jako mýdlo. Jednou za čas si koupím hodně hladkolisté petržele a nasekám ji do mrazáku. Když jsem si takhle jednou krájela, ucítila jsem strašnej smrad a došlo mi, že jsem se přehmátla a všechno šlo do koše :-(
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Crushed puy lentils with tahini and cumin I Ottolenghi recipes
    http://www.ottolenghi.co.uk/crushed-puy-lentils-with-tahini-and-cumin-shop

    Nevěřte mu a nechte to vychladnout a podávejte to jako salát. Navíc nouze naučila dalibora housti a já jsem zkombinovala normální čočku a belugu a je to super.

    Na 2 porce

    V 500 ml osoleného vývaru uvařit 20 minut 100 g velkozrnné čočky. Pak přidat 100g drobnozrnné čočky a vařit dalších 20 minut. Velkozrnná se mezitím rozvaří, drobnozrnná bude tak akorát.

    Na olivovém oleji orestovat kumín, spoustu česneku a cibuli. Přidat hodně nasekaných korandrových stonků a 2 větší rajčata na kostičky. Chvíl resotvat, přidat čočku, podlít troškou vody či vývarem a pár minut vařit. částečně rozmačkat mačkadlem na brambory. Přidat lžíci tahini, sůl a pepř a citronovou šťávu podle chuti a případně něco syrového česneku, podle chuti domastit olivovým olejem. Zasypat horou koriandru a najemno nakrájenou cibulí.

    Nechat vychladnout ;-)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    GEGI: kazdopadne jsem nekde videla, ze nerozkrojene tvrde avokado se ma dat do papiroveho pytlicku k bananu a ze rychleji dozraje
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ANNNA: cervena jarni cibulka? to existuje?
    DIVER
    DIVER --- ---
    kradu od TIGRE. zajímavá gastroreportáž z válečných oblastí:

    https://warisboring.com/a-culinary-guide-to-the-kurdish-front-line-246009156b39#.czvm8c8sk
    GEGI
    GEGI --- ---
    taková hloupá otázka, ale rozkrojila jsem nedozrálé avokádo (klamalo povrchem). Dozraje ještě nebo ho můžu rovnou vyhodit? Stalo se mi to poprvé a google mi úplně neporadil. Zatím je znovu složené zabalené ve fólii, pecku jsem nevyndávala. Díky
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    ANNNA: z mangoldu jsem vždycky dělala přílohu jako špenát - prostě jen spařit, případně dochutit jako špenát. Nebo jsem z čerstvého dělala jakýkoliv salát - použila jsem ho stejně jako listy salátu + nějaká další zelenina, zálivka.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    MOODYCAT: tak jestli myslíš nějaké filety na gril,, tak tam je i dost značný cenový rozdíl (napr. losos bez a s kůží).Jinak samozřejmě pro jiná použití (např. menší kousky do těstovin apod.) Se zpravidla dělají bez kůže.
    FITH
    FITH --- ---
    FITH: podavat
    FITH
    FITH --- ---
    ANNNA: Mangold sparit a seriznout silna zebra. Vymazat pekacek,vystlat ho mangoldem posazet pulkami vajec uvarenych na tvrdo. Vse zalit syrovym besamelem a jeste posypat syrem. Posavat se salatem z rajcat.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    ANNNA: z cibulky pomazánku s tvarohem
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam