• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    SKID
    SKID --- ---
    DEVIL: My je dáváme do mrazáku rovnou...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    no jo, jenze kdyz ty houby podusite a zamrazite, tak z nich je pak takova ta cerna, slizka hmota. ne ze bych byl nakej gurmet, ale me pak moc teda nechutnaj. to se mi zda lepsi je ususit a pak rehydrovat pred pouzitim
    SKID
    SKID --- ---
    ALDEMIK: My houby mrazíme léta a v pohodě.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    ALDEMIK: Jak říkají předřečníci, podusit a zamrazit, potom použít třeba do bramboračky.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ALDEMIK: Zalezi, co s nima pak chces delat, ale klidne je zmraz.

    Nektery houby pred mrazenim ani nedusim, hriby trochu jo
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ALDEMIK: rozduseny a zamrazeny mi vždycky přišly cajk, za me lepší, než sušený.
    E_D
    E_D --- ---
    ALDEMIK: kdyz je nakrajis a podusis tak pak si muzes napytlikovat a zamrazit. Necekej ale pak zadny velky zazraky.
    Cerstvy urcite ne
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Jde to.
    Pak vyhodit.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    je velka blbost mrazit houby?
    dostala jsem krabici pravaku, nemam moznost je nasusit, ale mohla bych je nakrajet a zamrazit. ale prijde mi, ze mrazit houby je blbost. mate to nekdo ozkousene?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pokud čirou náhodou nemáte doma smetanu, ale načatou krabičku kokosového mléka, co je potřeba zpracovat, tak nejen že to jde překvapivě velmi dobře dohromady s koprem, ale ani s liškovým fricasé (cibule, OO, lišky, šalvěj, bílé víno, kokosové mléko, pepř, sůl) se to moc netluče. Jako se smetanou by to asi bylo lepší, ale dá sa.

    Ale ta kokosová koprovka je vyloženě dobrá. I bez vývaru. (cibule, máslo, kokosové mléko, kopr, voda, sůl, pepř citron, cukr)

    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    Mych 5¢ do diskuse o cuketach:

    Dneska jsem delal SKVELE pesto ze smazenych cuket. Vychazel jsem z tohohle receptu - http://www.foodandwine.com/recipes/spaghetti-fresh-zucchini-pesto - s tim, ze jsem pouzil jednu celou velkou zahradni cuketu, vydlabal stred, neloupal. Na panev OO, na chvilku rozdrceny cesnek, vyndat (rovnou hodit do nadoby, kde pak pesto budeme smrdlat). Do panve cuketu na kosticky, osolit a opeprit a smazit az pusti co nejvic vody a uz je skoro mekka. Mezitim uvarit testoviny. Hotovou cuketu rozsmrdlat s cesnekem, trochou orechu/mandli/orisku, neco citronove kury, hrstkou cerstve maty a trochou bazalky. Pak pridat parmezan a trochu OO a jeste protycovat.

    Na podavani jsem jeste na OO, cesneku a rozmarynu usmazil par platku cukety ne tenko, testoviny s pestem jsem posypal matou a bylo to fakt dobre. Doporucuju!
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    DA_NIELA: Rozehřeje, ale taky se velmi dobře spojí s moukou. Výsledkme je pružné téměř nelepivé těsto, které jde vyválet bez nadávek a které je i přesto po upečení křehké. Jednou to zkus. :)
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    VIKY_K: Postup fraisage jsem popsaný našla třeba tady , ale v podstatě nevidím rozdíl od uplácaného bochánku. V kontaktu s dlaní se máslo stejně rozehřeje.
    Ale dík ;-) A jáhly jsou dobrý.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VIKY_K: když je opražím, tak se mi nelepí, bo jsem tím teplem provedla něco se škrobama na povrchu, co by jinak lepily...
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    DA_NIELA: Nechladím. Nestrouhám, krájím na malé kousky nožem, pak rozemnu prsty v mouce na vločky no a pak podle Childové propracuju na lince (frisáž nebo jak). Za mne nejlepší těsto, je křehké, ale nedrobí se. Jiné postupy vedly k nepříjemně drobivému, nesoudržnému těstu, které ani chuťově nebylo moc na výši. Tohle podle Childové je fajn. Když ofotím postup, kdybys chtěla.

    ZUZKAOU: Zkoušela jsem a nezaznamenala jsem rozdíl opodstatňující těch 5 minut přípravy navíc. Furt to chutná jako jáhly, furt je to nahořklé, akorát orestované mají navíc trochu "očouzenou" chuť, která je fajn u tarhoni, ale u jahel mi nesedla.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Děáte-li quiche, chladíte těsto ve formě? Chladíte těsto před vložením do formy? Mixujete zmrzlé máslo? Nebo jenom nastrouháte vychlazené máslo z ledničky, smícháte zlehka s moukou a pak splácnete do formy?
    A pokud nejste jako já (poslední možnost), je v kvalitě takových quiche podle vás nějaký relevantní rozdíl?
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    diky :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MIDORI: jáhly :-)

    Základní trik spočívá v opékání. Jáhly nasucho opraž opravdu tak 4-5 minut, až lehce zezlátnou a začnou vonět. Pak je zalij buď osoleným vývarem, případně s kořením, jestli je cheš na slano a nebo mlékem, případně s kořením, pokud je chceš na sladko. Poměr 1 díl jahel na 2 díly tekutiny Vař 10 minut a pak nech ještě 5 minut odpočívat. Posléze je poctivě omasti.

    Pokud chceš kaši, tak 1 díl jahel 3 díly tekutiny.


    Používej to jako kuskus, nebo to s něčím zapeč, syp to do salátů, dělej z toho placičky.

    Překvapivě dobré jsou jáhly uvařené v lehce osolené vodě, s ovocem, ořechy a zalité máslem a se zakysankou či jogurtem. A nebo jen teplé jáhly zalité dostatkem smetany a s trochou medu. Vařila jsem to na albigenských jako že teda tady máte autentickou kuchyni a samotná jsem zírala na to, jak je to dobré a jak to jede i fousatým larperům.
    AIJA
    AIJA --- ---
    KAMIONG:
    To zkusím! Víš recept?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam