• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pokud čirou náhodou nemáte doma smetanu, ale načatou krabičku kokosového mléka, co je potřeba zpracovat, tak nejen že to jde překvapivě velmi dobře dohromady s koprem, ale ani s liškovým fricasé (cibule, OO, lišky, šalvěj, bílé víno, kokosové mléko, pepř, sůl) se to moc netluče. Jako se smetanou by to asi bylo lepší, ale dá sa.

    Ale ta kokosová koprovka je vyloženě dobrá. I bez vývaru. (cibule, máslo, kokosové mléko, kopr, voda, sůl, pepř citron, cukr)

    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    Mych 5¢ do diskuse o cuketach:

    Dneska jsem delal SKVELE pesto ze smazenych cuket. Vychazel jsem z tohohle receptu - http://www.foodandwine.com/recipes/spaghetti-fresh-zucchini-pesto - s tim, ze jsem pouzil jednu celou velkou zahradni cuketu, vydlabal stred, neloupal. Na panev OO, na chvilku rozdrceny cesnek, vyndat (rovnou hodit do nadoby, kde pak pesto budeme smrdlat). Do panve cuketu na kosticky, osolit a opeprit a smazit az pusti co nejvic vody a uz je skoro mekka. Mezitim uvarit testoviny. Hotovou cuketu rozsmrdlat s cesnekem, trochou orechu/mandli/orisku, neco citronove kury, hrstkou cerstve maty a trochou bazalky. Pak pridat parmezan a trochu OO a jeste protycovat.

    Na podavani jsem jeste na OO, cesneku a rozmarynu usmazil par platku cukety ne tenko, testoviny s pestem jsem posypal matou a bylo to fakt dobre. Doporucuju!
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    DA_NIELA: Rozehřeje, ale taky se velmi dobře spojí s moukou. Výsledkme je pružné téměř nelepivé těsto, které jde vyválet bez nadávek a které je i přesto po upečení křehké. Jednou to zkus. :)
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    VIKY_K: Postup fraisage jsem popsaný našla třeba tady , ale v podstatě nevidím rozdíl od uplácaného bochánku. V kontaktu s dlaní se máslo stejně rozehřeje.
    Ale dík ;-) A jáhly jsou dobrý.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VIKY_K: když je opražím, tak se mi nelepí, bo jsem tím teplem provedla něco se škrobama na povrchu, co by jinak lepily...
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    DA_NIELA: Nechladím. Nestrouhám, krájím na malé kousky nožem, pak rozemnu prsty v mouce na vločky no a pak podle Childové propracuju na lince (frisáž nebo jak). Za mne nejlepší těsto, je křehké, ale nedrobí se. Jiné postupy vedly k nepříjemně drobivému, nesoudržnému těstu, které ani chuťově nebylo moc na výši. Tohle podle Childové je fajn. Když ofotím postup, kdybys chtěla.

    ZUZKAOU: Zkoušela jsem a nezaznamenala jsem rozdíl opodstatňující těch 5 minut přípravy navíc. Furt to chutná jako jáhly, furt je to nahořklé, akorát orestované mají navíc trochu "očouzenou" chuť, která je fajn u tarhoni, ale u jahel mi nesedla.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Děáte-li quiche, chladíte těsto ve formě? Chladíte těsto před vložením do formy? Mixujete zmrzlé máslo? Nebo jenom nastrouháte vychlazené máslo z ledničky, smícháte zlehka s moukou a pak splácnete do formy?
    A pokud nejste jako já (poslední možnost), je v kvalitě takových quiche podle vás nějaký relevantní rozdíl?
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    diky :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MIDORI: jáhly :-)

    Základní trik spočívá v opékání. Jáhly nasucho opraž opravdu tak 4-5 minut, až lehce zezlátnou a začnou vonět. Pak je zalij buď osoleným vývarem, případně s kořením, jestli je cheš na slano a nebo mlékem, případně s kořením, pokud je chceš na sladko. Poměr 1 díl jahel na 2 díly tekutiny Vař 10 minut a pak nech ještě 5 minut odpočívat. Posléze je poctivě omasti.

    Pokud chceš kaši, tak 1 díl jahel 3 díly tekutiny.


    Používej to jako kuskus, nebo to s něčím zapeč, syp to do salátů, dělej z toho placičky.

    Překvapivě dobré jsou jáhly uvařené v lehce osolené vodě, s ovocem, ořechy a zalité máslem a se zakysankou či jogurtem. A nebo jen teplé jáhly zalité dostatkem smetany a s trochou medu. Vařila jsem to na albigenských jako že teda tady máte autentickou kuchyni a samotná jsem zírala na to, jak je to dobré a jak to jede i fousatým larperům.
    AIJA
    AIJA --- ---
    KAMIONG:
    To zkusím! Víš recept?
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    ALDARION: Moje máma jeden rok zavařila naložené cukety na kyselo s kari a s cibulí, nakrájené na větší kostky. Pak se to dalo dát jako obloha k masu, do salátu(třeba s čočkou), nebo jen tak na chuť.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    MIST: Nebo použít místo kuskusu á la Dobrá čajovna (jáhly, fazolky v tomatě, hrášek kukuřice, leďák neboo čínský zelí na drobno a balkán).
    MIST
    MIST --- ---
    MIDORI: salaty....u nas nejvic leti klasika (jahly, rajcata, okurka, cervena cibule, feta, citrononova zalivka) nebo ted mam v lednici dva podobne (jahly, rajcata, nasekany spenat, kapary, harissa, citronova stava, oo) a jeden s fenyklem (jahly/kuskus, fenykl, hrasek, redkvicky,zelena cibulka, citr. kura a koprova zalivka - kopr, citr. stava, oo, cesnek, sul, pepr).
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MIDORI: mně chutnal jahelník se sušenými meruňkami nebo švestkami z Úsporné kuchařky Anuše Kejřové, bohužel teď nemám u sebe.
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    Co se da dobryho uvarit z jahel?
    GALE
    GALE --- ---
    ALDARION: Nahradit jimi polovinu brambor v bramboráku.
    AIJA
    AIJA --- ---
    ALDARION:
    Nastrouhat nebo nakrájet, podusit a dát po dávkách do mrazáku.
    Jinak zde řečené bramboráky nebo slaný koláč, plátky na gril pak v míse promíchat třeba s chimichuri, česnekem apod. Střed nedlabu, při grilování se prakticky odpaří...jo, ani neloupu. Staré cukety už pak mají tvrdou slupku, tak ty oloupu.
    Dávám nakrájenou i do minestrone, majdy na špagety, do leča apod.
    PETATA
    PETATA --- ---
    ALDARION: Roman Vanek ma ve sve nejnovejsi kucharce recept na jeden slany cuketovy kolac (vyzkouseny, vyborny!) a snad jeste placicky
    jinak ten, co se dela u nas doma, se jmenuje "dratenik"
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ALDARION: z jedné udělat koláč, zbytek rozdat, nebo vyhodit
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam