• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    VIKY_K: Postup fraisage jsem popsaný našla třeba tady , ale v podstatě nevidím rozdíl od uplácaného bochánku. V kontaktu s dlaní se máslo stejně rozehřeje.
    Ale dík ;-) A jáhly jsou dobrý.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VIKY_K: když je opražím, tak se mi nelepí, bo jsem tím teplem provedla něco se škrobama na povrchu, co by jinak lepily...
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    DA_NIELA: Nechladím. Nestrouhám, krájím na malé kousky nožem, pak rozemnu prsty v mouce na vločky no a pak podle Childové propracuju na lince (frisáž nebo jak). Za mne nejlepší těsto, je křehké, ale nedrobí se. Jiné postupy vedly k nepříjemně drobivému, nesoudržnému těstu, které ani chuťově nebylo moc na výši. Tohle podle Childové je fajn. Když ofotím postup, kdybys chtěla.

    ZUZKAOU: Zkoušela jsem a nezaznamenala jsem rozdíl opodstatňující těch 5 minut přípravy navíc. Furt to chutná jako jáhly, furt je to nahořklé, akorát orestované mají navíc trochu "očouzenou" chuť, která je fajn u tarhoni, ale u jahel mi nesedla.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Děáte-li quiche, chladíte těsto ve formě? Chladíte těsto před vložením do formy? Mixujete zmrzlé máslo? Nebo jenom nastrouháte vychlazené máslo z ledničky, smícháte zlehka s moukou a pak splácnete do formy?
    A pokud nejste jako já (poslední možnost), je v kvalitě takových quiche podle vás nějaký relevantní rozdíl?
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    diky :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MIDORI: jáhly :-)

    Základní trik spočívá v opékání. Jáhly nasucho opraž opravdu tak 4-5 minut, až lehce zezlátnou a začnou vonět. Pak je zalij buď osoleným vývarem, případně s kořením, jestli je cheš na slano a nebo mlékem, případně s kořením, pokud je chceš na sladko. Poměr 1 díl jahel na 2 díly tekutiny Vař 10 minut a pak nech ještě 5 minut odpočívat. Posléze je poctivě omasti.

    Pokud chceš kaši, tak 1 díl jahel 3 díly tekutiny.


    Používej to jako kuskus, nebo to s něčím zapeč, syp to do salátů, dělej z toho placičky.

    Překvapivě dobré jsou jáhly uvařené v lehce osolené vodě, s ovocem, ořechy a zalité máslem a se zakysankou či jogurtem. A nebo jen teplé jáhly zalité dostatkem smetany a s trochou medu. Vařila jsem to na albigenských jako že teda tady máte autentickou kuchyni a samotná jsem zírala na to, jak je to dobré a jak to jede i fousatým larperům.
    AIJA
    AIJA --- ---
    KAMIONG:
    To zkusím! Víš recept?
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    ALDARION: Moje máma jeden rok zavařila naložené cukety na kyselo s kari a s cibulí, nakrájené na větší kostky. Pak se to dalo dát jako obloha k masu, do salátu(třeba s čočkou), nebo jen tak na chuť.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    MIST: Nebo použít místo kuskusu á la Dobrá čajovna (jáhly, fazolky v tomatě, hrášek kukuřice, leďák neboo čínský zelí na drobno a balkán).
    MIST
    MIST --- ---
    MIDORI: salaty....u nas nejvic leti klasika (jahly, rajcata, okurka, cervena cibule, feta, citrononova zalivka) nebo ted mam v lednici dva podobne (jahly, rajcata, nasekany spenat, kapary, harissa, citronova stava, oo) a jeden s fenyklem (jahly/kuskus, fenykl, hrasek, redkvicky,zelena cibulka, citr. kura a koprova zalivka - kopr, citr. stava, oo, cesnek, sul, pepr).
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MIDORI: mně chutnal jahelník se sušenými meruňkami nebo švestkami z Úsporné kuchařky Anuše Kejřové, bohužel teď nemám u sebe.
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    Co se da dobryho uvarit z jahel?
    GALE
    GALE --- ---
    ALDARION: Nahradit jimi polovinu brambor v bramboráku.
    AIJA
    AIJA --- ---
    ALDARION:
    Nastrouhat nebo nakrájet, podusit a dát po dávkách do mrazáku.
    Jinak zde řečené bramboráky nebo slaný koláč, plátky na gril pak v míse promíchat třeba s chimichuri, česnekem apod. Střed nedlabu, při grilování se prakticky odpaří...jo, ani neloupu. Staré cukety už pak mají tvrdou slupku, tak ty oloupu.
    Dávám nakrájenou i do minestrone, majdy na špagety, do leča apod.
    PETATA
    PETATA --- ---
    ALDARION: Roman Vanek ma ve sve nejnovejsi kucharce recept na jeden slany cuketovy kolac (vyzkouseny, vyborny!) a snad jeste placicky
    jinak ten, co se dela u nas doma, se jmenuje "dratenik"
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ALDARION: z jedné udělat koláč, zbytek rozdat, nebo vyhodit
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ALDARION: Vyhodit.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    ALDARION: u nás frčí i cukeťák na plech a nebo alá bramboráky
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ALDARION: zoodle. Nadělat z nich dlouhý tenký nudličky, osolit, hodit na pánev, tři minuty dusit. Starý cukety je dobrý předtím oloupat
    PETATA
    PETATA --- ---
    ALDARION: vydlabu seminka a z pevnych casti delam cuketove kolace (slane i sladke) a miluju od maminky :) cuketove rizky (cuketa nakrajena na kolecka, taktez vydlabany stred, obalena v trojobalu)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Co s velkými cuketami?
    Osobně jsem toho názoru, že jediná cesta je utrhnout je, dokud jsou to ještě malé, chutné cuketky. Ale dostal jsem bednu obludně vyrostlých cuket a vyhodit by je byla škoda. Nemáte nějakou fintu?
    FAT
    FAT --- ---
    ZUZKAOU: Synek, synek...
    Ten čas měl, tatínek dělal od půl osmé jako barevnej, aby byly zavařené okurky na další rok...
    Měl to ale dobré, to musím uznat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam