• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Nedávala se tam šunka? Respektive ve které omáčce je šunka?
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    Asi jsem u babičky objevila novou oblíbenou omáčku.
    Říká se jí bratislavská a je fakt jednoduchá.

    Na másle/oleji zpěníme nadrobno cibuli, po chvilce na malý kousky nakrájenou vepřovou plec. Asi 5 minut opékáme, pak přidáme na malý kostky nakrájenou mrkev a celer a zase asi 3 minuty opékáme. Pak přidáme nový koření, pepř vcelku, bobkáč a sůl, podlijeme vodou a dusíme, až je maso měkký. Nakonec zahustíme jednou smetanou na šlehání a jednou zakysanou smetanou, povaříme cca 5 minut a je to. Podáváme s knedlíkem, nebo těstovinama / nokama.
    Je to taková jakoby rychlejší svíčková z vepře. Chuť hodně podobná. Někdo prej zahušťuje jíškou, ale přijde mi to zbytečný. Případně se taky omáčka může propasírovat, ale to je zas práce navíc.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    KOZICH2: olol neboli olivový olej
    KOZICH2
    KOZICH2 --- ---
    už jsem tu dlouho nebyla a si se ptám blbě, co je to OO?
    MIST
    MIST --- ---
    LORAIN: cinskej zelnej salat ( natenko nakrouhane zeli, zelena cibulka, muzes dat kousky kurete a zalivka - hnedy cukr, sezamovy olej, 2 lzice sojovky, ryzovy ocet, nakonec posypat oprazenyma mandlema nebo sezamovym seminkem).
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    LORAIN: co ten coleslaw? A hezky funguje i s dalsi barevnou zeleninou ala toto... http://www.bbcgoodfood.com/recipes/sweet-sour-rainbow-slaw
    VICTOIRE
    VICTOIRE --- ---
    děkuju za tipy, nakonec jsem ho uvařila s kořením, jak píše MIST, dopekla v troubě do křupava a kromě toho, že byl výborný, jsem si hlavně výrazně vylepšila kuchařskou reputaci, když jsem zvládla uvařit něco jiného, než svůj obvyklý repertoár 3 jídel.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    LORAIN: já myslím, že spíš jo, protože mám zafixováno, že se nehoděj na kaši.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    A tip na nějaký zelný salát z čerstvého zelí?
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    QUANTI: Jo, ten udělám, vídeňskej bez majonézy. Díky! Jak je to vlastně s bramborama na salát? Ty rané, co teď prodávají se na něj hodí nebo ne?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    LORAIN: možná jsem taky čuně, ale bramborový salát?
    MIST
    MIST --- ---
    VICTOIRE: uvarit s bobkovym listem, novym korenim, cibuli, octem a udelat k tomu koprovku
    FAT
    FAT --- ---
    VICTOIRE: Uvařit a lepenici k tomu...
    AIJA
    AIJA --- ---
    VICTOIRE:
    Uvařit. Křenovou omáčku k tomu...
    VICTOIRE
    VICTOIRE --- ---
    přítel donesl uzený hovězí jazyk na vyzkoušení, ale nějak nám nezachutnal a přemýšlím, co s ním. upéct? máte někdo osvědčený recept? díky.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    LORAIN: Coleslaw, tabouleh, listové saláty nakrájet/natrhat, omýt, osušit, dát do chladu přikryté vlhkou utěrkou a zálivku si připravit bokem do sklenice, upéct řepu a kořenovou zeleninu a ji pak taky zalít zálivkou/doplnit sýrem a ořechy, dobrě ochucená studená polenta opečená a nakrájená na kousky taky udělá radost, dobrý chleba, z českých klasik nakládaná řepa, strouhaný křen s jablkem....
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    Nebyly by tipy na něco, co se dá připravit ke grilovanýmu seleti (saláty, přílohy) tak, aby se to dalo udělat den předem?
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    jo, diky vsem, houby jsem lehce podusila a zamrazila, myslim, ze do bramboracky dobry... konec koncu, vyhodit je muzu vzdycky :-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    Probírá se to tu každý rok, syrové houby se mrazit nemají...
    AIJA
    AIJA --- ---
    DEVIL:
    Jestli je dusíš k smrti a máš mezi nimi i kováře, tak je kejda fakt černá:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam