• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    BRUKEV: hodolanská
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    FAT: to bude ona :-)
    FAT
    FAT --- ---
    RUTHLESS: A nebyla to tedy Bratislavská?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    FAT: stepankska je zase ale tmava... (taky jsem ji puvodne daval hlas)

    nebyla to franktfurtska? ja si uplne pamatuju svetlou omacku se sunkou a hraskem :)
    FAT
    FAT --- ---
    87HIGHFLYER: Ve znojemský jsou okurky. Spíš bych to viděl na štěpánskou...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Ale v křenove je jako plátek, ne?
    Já si ji pamatuju prostě nasekanou na nudličky/kostičky v nějaké omáčce, skoro si myslím, že to bylo s okurkou, což by tedy ukazovalo na znojemskou.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    BRUKEV: V křenové. Ale to asi nechceš slyšet, co? :)
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    87HIGHFLYER: Do znojemský se dává párek, myslím.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    BRUKEV: neni ve znojemsky?
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    BRUKEV: Hel, já ani nevím, jestli je tohle origo recept na "Bratislavskou omáčkou", jen jsem přepsala babiččin postup (a babička je z východního Slovenska, takže je možný, že to je poupravený). Nicméně šunku do toho fakt nedávala. A jestli se šunka dává do nějaký omáčky? Určitě. Ale přijde mi to jako prasárna :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Nedávala se tam šunka? Respektive ve které omáčce je šunka?
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    Asi jsem u babičky objevila novou oblíbenou omáčku.
    Říká se jí bratislavská a je fakt jednoduchá.

    Na másle/oleji zpěníme nadrobno cibuli, po chvilce na malý kousky nakrájenou vepřovou plec. Asi 5 minut opékáme, pak přidáme na malý kostky nakrájenou mrkev a celer a zase asi 3 minuty opékáme. Pak přidáme nový koření, pepř vcelku, bobkáč a sůl, podlijeme vodou a dusíme, až je maso měkký. Nakonec zahustíme jednou smetanou na šlehání a jednou zakysanou smetanou, povaříme cca 5 minut a je to. Podáváme s knedlíkem, nebo těstovinama / nokama.
    Je to taková jakoby rychlejší svíčková z vepře. Chuť hodně podobná. Někdo prej zahušťuje jíškou, ale přijde mi to zbytečný. Případně se taky omáčka může propasírovat, ale to je zas práce navíc.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    KOZICH2: olol neboli olivový olej
    KOZICH2
    KOZICH2 --- ---
    už jsem tu dlouho nebyla a si se ptám blbě, co je to OO?
    MIST
    MIST --- ---
    LORAIN: cinskej zelnej salat ( natenko nakrouhane zeli, zelena cibulka, muzes dat kousky kurete a zalivka - hnedy cukr, sezamovy olej, 2 lzice sojovky, ryzovy ocet, nakonec posypat oprazenyma mandlema nebo sezamovym seminkem).
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    LORAIN: co ten coleslaw? A hezky funguje i s dalsi barevnou zeleninou ala toto... http://www.bbcgoodfood.com/recipes/sweet-sour-rainbow-slaw
    VICTOIRE
    VICTOIRE --- ---
    děkuju za tipy, nakonec jsem ho uvařila s kořením, jak píše MIST, dopekla v troubě do křupava a kromě toho, že byl výborný, jsem si hlavně výrazně vylepšila kuchařskou reputaci, když jsem zvládla uvařit něco jiného, než svůj obvyklý repertoár 3 jídel.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    LORAIN: já myslím, že spíš jo, protože mám zafixováno, že se nehoděj na kaši.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    A tip na nějaký zelný salát z čerstvého zelí?
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    QUANTI: Jo, ten udělám, vídeňskej bez majonézy. Díky! Jak je to vlastně s bramborama na salát? Ty rané, co teď prodávají se na něj hodí nebo ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam