• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DAWIDOS
    DAWIDOS --- ---
    Zkousel jsem vcera polouspesne lososa s teriyaki omackou v troube. Chut super, ale nepodarilo se mi udelat tu omacku takovou tahlou, lesklou, byla hrozne ridka. Cim se tomu da pomoct? Prijde mi, ze jenom redukovat nestaci...
    FAT
    FAT --- ---
    PEPITO: Mňam!
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    PEPITO: pomalu ctu, takze husta cesnekova omacka.. hmm maybe sometime
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    PEPITO: jojo, vune a sladkost z cesneku mi je jasna, jen jestli to enormni mnozstvi prinasi neco navic nez zbytecny naklady(pro nas bez cesnekovych plantazi).

    jinak vse kde se pece cesnek tak davam pokud mozno celou palici rizlou napul a pak jen vydloubu spickou noze ty pulky strouzku, kdyz to ma byt v omacce tak to s trochou stavy a pripadnou jinou zeleninou po upeceni hodim do mixeru..
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    THEODORT: To jsem taky zkoušel, ale měl jsem problém s pasírováním, navíc ňahňat se v horké omáčce... a tak loupu. Takové velké množství se projeví hlavně na hustotě omáčky a kupodivu chutná a voní česnekem. Vzhledem k tomu, že se to všechno 2 hodiny vaří (peče) tak ta chuť vůbec není štiplavá, spíš jemná. Prostě to nesmrdí, jen voní :-)
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    PEPITO: pecu obcas veprovou plec v mlice a davam tam celou palici cesneku rizlou horizontalne napul a po dopeceni to jen vymackam..

    a tak by me zajimalo, jak se asi projevi takovy enormni mnozstvi cesneku na vysledne chuti?
    KURE
    KURE --- ---
    PEPITO: hlavne postni vysledek. :)
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    Přeji šťastné a veselé "Po svátcích". Zaplať Pánbu, že je to za námi kuchyňkami. Na obrázku 2,5 Kg oříšky z vepř. kýty a něco přes 300 stroužků česneku před zalitím 2,5 l mléka...Že já si na sebe vždycky vymyslím nějakou kravinu....

    KORAL
    KORAL --- ---
    ZUZKAOU: Tak upečeno. Je vážné vynikající. Ale tedy hodně, opravdu hodně sytá :-D Mohu jen doporučit za sebe.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    GEGI: jakou chceš, já mám osobně radši více horkou, dá se i bílá, mléčná.
    GEGI
    GEGI --- ---
    VSICHNIMAME: s jakou cokoladou to delas, obyc na vareni nebo neco kakovejsiho?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    87HIGHFLYER: Děláš ze stejnýho mazanec (ptám se krzevá ty vejce, do vánočky se jich obvykle dává míň...)?
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    VITI: mandlová tříšť: opražit s trochou cukru 400 g štípaných mandlí, roztavit 200 g čokolády, smíchat a dělat na pečící papír hrudky (2 lžičkami) a nechat zaschnout. Jednoduché, dobre, rozlezení netřeba.
    RADUSHI
    RADUSHI --- ---
    VITI: pokud nevadi, ze budete vsichni zapatlani, tak brigadeiros:) (napr: http://streetsmartbrazil.com/learn-how-cook-brigadeiros/)
    VITI
    VITI --- ---
    nemate tip na dobre last minute vanocni cukrovi? mam s detmi odpoledne volny a mermomoci chteji neco patlat ;-) dik,
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Za tech šest se přimouvám všemi deseti:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: hlavní trik je chovat se k vánočce jako ke chlebu, takže ji dávat do opravdu rozpálené trouby a ideálně i tu troubu zapařit. A . líp drží zapletená z 6, než 4+3+ 2

    Těstu dost pomůže, když kyne pomaličku, ideálně přes noc v ledničce - nebo alespoň část těsta zadělat omládkem, a ten tanzogh, tedy trošku svařené mouky aka modifikovaného škrobu, co tam používá Kamila fakt pomůže kyprosti a měkkosti těsta.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER: jestli chceš klasickou, tak sandtnerčinu.

    Sandtnerová: Vánočka (136) - Blog iDNES.cz
    http://grosmanova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=169727
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KORAL:
    Recept na Vánočku - jednu várku obvykle dělám z kila a kila.

    1/2 kila hrubý
    1/2 kila hladký
    20 dkg cukru
    1 máslo
    6 vajec
    1 vanilkovej cukr (nebo lusk)
    lžička soli
    cca 1/4 litru mléka
    1 droždí
    rozinky
    mandle

    Postup:
    Změklý máslo utřeme s cukrem a vanilkovym cukrem (semínky vanilky), přidáme tři žloutky a tři celý vejce a pořádně promícháme (můžeme dát nad vlahou parní lázeň, aby se máslo líp zpracovalo). Mezitím na mírnym plameni ohřejeme mlíko s rozdrobenym droždím a trochou cukru (pozor, nesmí se zahřát moc - když strčíme dovnitř prst, musí to bejt příjemně teplý. Do směsi přidáme mouky a sůl a promícháme, potom nalijeme mlíko s droždím, opět promíchat a od oka rozinky a nasekaný mandle (cca hrnek od každýho). Teď je nutný těsto pořádně prodělat - tzn. hníst do doby, než se budou dělat bubliny, těsto bude hladký a nebude se lepit k míse (klasika - moc řídky=> mouka, moc hustý=> mlíko). Ideální je prodělat to v ruce. Po propracování lehce pomoučníme, přikryjeme utěrkou a necháme tak hodinku kynout (v teple, nejlépe poblíž topení). Když těsto vykyne, rozdělíme těsto dle požadovanýho počtu vánoček (já to dělám z 9 pramenů, tohle je recept tak na 3 vánočky). Před vložením do trouby pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 200°C. V průběhu pečení kontrolujeme a cca 3x pomažeme vejcem, přičemž ve chvíli, kdy začne vršek tmavnout, zakrejeme alobalem nebo obalem od másla, aby se vršek nepřipekl (záleží teda na troubě).
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: z principu ne:D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam