• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KORAL:
    Recept na Vánočku - jednu várku obvykle dělám z kila a kila.

    1/2 kila hrubý
    1/2 kila hladký
    20 dkg cukru
    1 máslo
    6 vajec
    1 vanilkovej cukr (nebo lusk)
    lžička soli
    cca 1/4 litru mléka
    1 droždí
    rozinky
    mandle

    Postup:
    Změklý máslo utřeme s cukrem a vanilkovym cukrem (semínky vanilky), přidáme tři žloutky a tři celý vejce a pořádně promícháme (můžeme dát nad vlahou parní lázeň, aby se máslo líp zpracovalo). Mezitím na mírnym plameni ohřejeme mlíko s rozdrobenym droždím a trochou cukru (pozor, nesmí se zahřát moc - když strčíme dovnitř prst, musí to bejt příjemně teplý. Do směsi přidáme mouky a sůl a promícháme, potom nalijeme mlíko s droždím, opět promíchat a od oka rozinky a nasekaný mandle (cca hrnek od každýho). Teď je nutný těsto pořádně prodělat - tzn. hníst do doby, než se budou dělat bubliny, těsto bude hladký a nebude se lepit k míse (klasika - moc řídky=> mouka, moc hustý=> mlíko). Ideální je prodělat to v ruce. Po propracování lehce pomoučníme, přikryjeme utěrkou a necháme tak hodinku kynout (v teple, nejlépe poblíž topení). Když těsto vykyne, rozdělíme těsto dle požadovanýho počtu vánoček (já to dělám z 9 pramenů, tohle je recept tak na 3 vánočky). Před vložením do trouby pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 200°C. V průběhu pečení kontrolujeme a cca 3x pomažeme vejcem, přičemž ve chvíli, kdy začne vršek tmavnout, zakrejeme alobalem nebo obalem od másla, aby se vršek nepřipekl (záleží teda na troubě).
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: z principu ne:D
    KORAL
    KORAL --- ---
    Ahoj, sháním recept na nejlepší vánočku, má někdo nějaký?
    Díky
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ZOOEY: to chapu, ale nenapadlo by me to, říkala bych si, co na to řekne to mascarpone. každopádně dekuju za recept.
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    GUDRUN: obalovani v rozpusteny cokolade - tekuty stav, ve vodni lazni
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ZOOEY: neumím si moc představit obalovani ty kulicky v čokoládě ale já jsem na tom s výrobou sladkyho podobně... dekuju
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    DEVIL: diky moc! (nebylo to cileny, ani test - spis prebytky z jinejch akci, navstev atd. premejslela jsem, co s tim v takovym nula mnozstvi z vyzkumnejch duvodu + klasicka sezonni peer pressure)) bhzl sladky vicemene neprovozuju vyrobou ani konzumaci, tak nemam poneti o vydrzi, ani zadnej -->

    GUDRUN: specialni recept. byla to autopilot kombinace mascarpone + "korpusu" (teda asi treba piskoty, susenky napadrt - konkretne tady zbytky maslovych susenek, u obojiho XY cast baleni). susenky jsem vzala v mozdiri. dalsi random: (urcite bylo praskovy kakao nekolik lzic/lzicek, vanocni minispetku skorice, trochu masla, ale jen trochu, ...), udelat "testo", kulicky, nechat zchladit, obalit v horky cokolade a posyp (u mne treba mandlova drt/lupinky ale muze se asi dat cokoli, co je dost prilnavy k vrstve horkyho obalu, kerej uzavre ten mekkej stred). pak cely zas zchladit. nevim, jak to pomuze, nejspis to dost smrdi bydlenkovstvim... ale v tom pripade prej bydlenkovsky lanyz)) jestli bych tam neco pridala, tak mozna alkohol, ne rum, ten by to asi prebil a unifikoval)) (coz by mozna trochu pomohlo i ty vydrzi(?). nebo by to minimalne nebylo nic proti nicemu...))
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZOOEY: jako plneni? nebo v testu nahradil mliko nebo neco?
    je to neco jako cream cheese. pokud s nim plnis/dekorujes a je soucasti kremu a nepeces, tak v lednici tak 3-5 dni pokud vezmes mekkej neprosolenej syr a predstavis mu ruzny prisady, tak za par dni, podle podminek, zacne tak jak plesnivet. aby ti nezrychlil beh, tak bych dal teda primarne do mrazaku a rozmrazoval bych podle potreby
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ZOOEY: to ti neřeknu, ale recept na cukroví s mascarpone by me zajimal
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    prosim o radu - s jakou trvanlivosti se da plusminus pocitat u rucne zpracovaneho nepeceneho cukrovi, kde v zakladu je mascarpone bez alkoholu) dekuju
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: aha a dělaj to jako sekanou ;-) to celý proces dost zjednodušuje.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: hele to půjde i upéct na vysokou teplotu, ne? V NYT tvrdí že ano.

    Baked Lebanese Kibbe Recipe - NYT Cooking
    http://cooking.nytimes.com/recipes/1013841-baked-lebanese-kibbe
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ZUZKAOU: ty kibehy vypadaji krasne a asi bych s nima mela uspech, ale smazeny nemusim a je to dost pracny, ale nejaky placicky jsou dobrej napad. Dík.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN:

    Nasyp to do polívky jako zavářku. http://cooking.nytimes.com/recipes/1014581-winter-tomato-soup-with-bulgur

    Upeč kořenovou zeleninu, spař nějakou listovou, přidej k tomu cizrnu, případně maso, sýr či vejce a celé to zalij nějakým dressingem z tahini a máš misku hojnosti. např http://cooking.nytimes.com/recipes/1014584-bulgur-bowl-with-spinach-mushrooms-and-dukkah
    (koukám, že ho jedí i na sladko s ovocem a jogurtem https://www.azurestandard.com/healthy-living/overnight-bulgur-bowls/ )

    Smíchej masem na kibbehy (nebo nějaké jiné placičky/sekané) https://www.youtube.com/watch?v=0Yk6ffx_TU8

    Jů a mujadžára s bulgurem místo rejže vypadá tak dobře, že to výhledově budu muset uvařit http://www.foodnetwork.com/...bulgur-wheat-and-caramelized-onions-moujadara-with-burghul-recipe.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: korejci tam často mixujou nashi, kvůlivá sladkosti a urychlení kvašení. Škrob v tomto případě zastupuje zejména velký objem jablka - je to chuťově neutrální, mokrý a je toho celkem velký objem.

    Jinak nejroztomilejší video má Magnachi....

    (ha a koukám, že řídkou škrobovou kaši jsem odkoukala od ní. Minulou neděli jsme nakládali kimči v Rychlebech se Sue - americkou korejkou, co se provdala k nám do Vyšných Vlkoldakow a ta teda ten škrob dělala fakt hustej)

    Traditional kimchi recipe (Tongbaechu-kimchi: 통배추김치)
    https://www.youtube.com/watch?v=eTucCw1w6Ak

    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    zbyly mi dvě porce bulguru, už uvarenyho, a nechci ho jako přílohu ani klasicky bulgurovy "rizoto". da se nějak dobře zapect třeba? plněny cukiny ani rajčata by neprošly, plněny papriky s nivou jsou v záloze. nějaký tipy?
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ZUZKAOU: super diky!!
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ZUZKAOU: jablko slyším poprve - ale asi ma nahrazovat rýžový škrob jako nosič objemu? na Koko verzi se bojím podívat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CMLKA: mno, to to holka dost zbabicovala.
    To co tam popisuje je pálivý salát z pekingského zelí, ne kimči a to se do kimči vejde ledacos. Rozhodně tam chceš přidat alespoň tu jarní cibulku, mrkev a ředkev/tuřín/kedlubnu.

    http://www.menudomu.cz/kimchi/

    V žádném případě tam nedávej 2 lžíce běžné koupitelného chilli. Bude to pálit jak blázen. Dávají se tam 2 lžíce, ale korejských chilli vloček, které pálí jen velmi decentně.

    postup.

    Rozčtvrť to zelí, posypej solí každý list a nech přes noc v lednici v sáčku, aby změklo.

    Pak rozmixuj 1 jablko 4 stroužky česneku tak 50 g zázvoru a půl cibule - každé zvlášť a míchej to dohromady postupně a pastu průběžně ochutnávej, aby to na tebe nebylo moc zázvorové, moc česnekové a podobně. Pak do toho začni přilévat rybí omáčku a pak přidávej postupně, za stálého ochutnávách korejské chilli a nebo směs sladké papriky s klasickým chilli. Rybí omáčku můžeš nahradit sojovkou. Pokud máš doma sušení krevetky, nebo mořské řasy, tak je tam můžeš přidat kvůli umami. Onehdá jsem do té pasty rozmixovala rozmražené vařené krevety a taky dobrý.

    Nakrájej na co nejjemnější nudličky jednu menší mrkev, stejnou váhu bílé ředkve jako mrkve a dvě jarní cibulky (vše pčítáno na jednu hlavu zelí) a promíchej to s pastou. - poměry na 4 litrovou sklenici tady http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/11/kimci.html

    Nasolené zelí opláchni a buď ho nakrájej na větší kusy a smíchej pastou, nebo ho nerozřezávej a pomatlej každý lístek v té čtvrtce zelí. Nacpi to do sklenice, naplň ziplockový sáček trošou vody, dej to na zelí - to přitlačí pevné části pod hladinu láku - zelenina by měla pustit šťávu, uzavřu ti a dej to do lednice. Můžeš to začít ujídat hned příští den, ale stejně tak to tam můžeš nechat několik týdnů (to to tam nevydrží). To že ho necháš v té lednici prokvasit, tak teprve získá tu pravou chuť, bez toho to není ono.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam