• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Za tech šest se přimouvám všemi deseti:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: hlavní trik je chovat se k vánočce jako ke chlebu, takže ji dávat do opravdu rozpálené trouby a ideálně i tu troubu zapařit. A . líp drží zapletená z 6, než 4+3+ 2

    Těstu dost pomůže, když kyne pomaličku, ideálně přes noc v ledničce - nebo alespoň část těsta zadělat omládkem, a ten tanzogh, tedy trošku svařené mouky aka modifikovaného škrobu, co tam používá Kamila fakt pomůže kyprosti a měkkosti těsta.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER: jestli chceš klasickou, tak sandtnerčinu.

    Sandtnerová: Vánočka (136) - Blog iDNES.cz
    http://grosmanova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=169727
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KORAL:
    Recept na Vánočku - jednu várku obvykle dělám z kila a kila.

    1/2 kila hrubý
    1/2 kila hladký
    20 dkg cukru
    1 máslo
    6 vajec
    1 vanilkovej cukr (nebo lusk)
    lžička soli
    cca 1/4 litru mléka
    1 droždí
    rozinky
    mandle

    Postup:
    Změklý máslo utřeme s cukrem a vanilkovym cukrem (semínky vanilky), přidáme tři žloutky a tři celý vejce a pořádně promícháme (můžeme dát nad vlahou parní lázeň, aby se máslo líp zpracovalo). Mezitím na mírnym plameni ohřejeme mlíko s rozdrobenym droždím a trochou cukru (pozor, nesmí se zahřát moc - když strčíme dovnitř prst, musí to bejt příjemně teplý. Do směsi přidáme mouky a sůl a promícháme, potom nalijeme mlíko s droždím, opět promíchat a od oka rozinky a nasekaný mandle (cca hrnek od každýho). Teď je nutný těsto pořádně prodělat - tzn. hníst do doby, než se budou dělat bubliny, těsto bude hladký a nebude se lepit k míse (klasika - moc řídky=> mouka, moc hustý=> mlíko). Ideální je prodělat to v ruce. Po propracování lehce pomoučníme, přikryjeme utěrkou a necháme tak hodinku kynout (v teple, nejlépe poblíž topení). Když těsto vykyne, rozdělíme těsto dle požadovanýho počtu vánoček (já to dělám z 9 pramenů, tohle je recept tak na 3 vánočky). Před vložením do trouby pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 200°C. V průběhu pečení kontrolujeme a cca 3x pomažeme vejcem, přičemž ve chvíli, kdy začne vršek tmavnout, zakrejeme alobalem nebo obalem od másla, aby se vršek nepřipekl (záleží teda na troubě).
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: z principu ne:D
    KORAL
    KORAL --- ---
    Ahoj, sháním recept na nejlepší vánočku, má někdo nějaký?
    Díky
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ZOOEY: to chapu, ale nenapadlo by me to, říkala bych si, co na to řekne to mascarpone. každopádně dekuju za recept.
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    GUDRUN: obalovani v rozpusteny cokolade - tekuty stav, ve vodni lazni
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ZOOEY: neumím si moc představit obalovani ty kulicky v čokoládě ale já jsem na tom s výrobou sladkyho podobně... dekuju
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    DEVIL: diky moc! (nebylo to cileny, ani test - spis prebytky z jinejch akci, navstev atd. premejslela jsem, co s tim v takovym nula mnozstvi z vyzkumnejch duvodu + klasicka sezonni peer pressure)) bhzl sladky vicemene neprovozuju vyrobou ani konzumaci, tak nemam poneti o vydrzi, ani zadnej -->

    GUDRUN: specialni recept. byla to autopilot kombinace mascarpone + "korpusu" (teda asi treba piskoty, susenky napadrt - konkretne tady zbytky maslovych susenek, u obojiho XY cast baleni). susenky jsem vzala v mozdiri. dalsi random: (urcite bylo praskovy kakao nekolik lzic/lzicek, vanocni minispetku skorice, trochu masla, ale jen trochu, ...), udelat "testo", kulicky, nechat zchladit, obalit v horky cokolade a posyp (u mne treba mandlova drt/lupinky ale muze se asi dat cokoli, co je dost prilnavy k vrstve horkyho obalu, kerej uzavre ten mekkej stred). pak cely zas zchladit. nevim, jak to pomuze, nejspis to dost smrdi bydlenkovstvim... ale v tom pripade prej bydlenkovsky lanyz)) jestli bych tam neco pridala, tak mozna alkohol, ne rum, ten by to asi prebil a unifikoval)) (coz by mozna trochu pomohlo i ty vydrzi(?). nebo by to minimalne nebylo nic proti nicemu...))
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZOOEY: jako plneni? nebo v testu nahradil mliko nebo neco?
    je to neco jako cream cheese. pokud s nim plnis/dekorujes a je soucasti kremu a nepeces, tak v lednici tak 3-5 dni pokud vezmes mekkej neprosolenej syr a predstavis mu ruzny prisady, tak za par dni, podle podminek, zacne tak jak plesnivet. aby ti nezrychlil beh, tak bych dal teda primarne do mrazaku a rozmrazoval bych podle potreby
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ZOOEY: to ti neřeknu, ale recept na cukroví s mascarpone by me zajimal
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    prosim o radu - s jakou trvanlivosti se da plusminus pocitat u rucne zpracovaneho nepeceneho cukrovi, kde v zakladu je mascarpone bez alkoholu) dekuju
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: aha a dělaj to jako sekanou ;-) to celý proces dost zjednodušuje.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: hele to půjde i upéct na vysokou teplotu, ne? V NYT tvrdí že ano.

    Baked Lebanese Kibbe Recipe - NYT Cooking
    http://cooking.nytimes.com/recipes/1013841-baked-lebanese-kibbe
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ZUZKAOU: ty kibehy vypadaji krasne a asi bych s nima mela uspech, ale smazeny nemusim a je to dost pracny, ale nejaky placicky jsou dobrej napad. Dík.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN:

    Nasyp to do polívky jako zavářku. http://cooking.nytimes.com/recipes/1014581-winter-tomato-soup-with-bulgur

    Upeč kořenovou zeleninu, spař nějakou listovou, přidej k tomu cizrnu, případně maso, sýr či vejce a celé to zalij nějakým dressingem z tahini a máš misku hojnosti. např http://cooking.nytimes.com/recipes/1014584-bulgur-bowl-with-spinach-mushrooms-and-dukkah
    (koukám, že ho jedí i na sladko s ovocem a jogurtem https://www.azurestandard.com/healthy-living/overnight-bulgur-bowls/ )

    Smíchej masem na kibbehy (nebo nějaké jiné placičky/sekané) https://www.youtube.com/watch?v=0Yk6ffx_TU8

    Jů a mujadžára s bulgurem místo rejže vypadá tak dobře, že to výhledově budu muset uvařit http://www.foodnetwork.com/...bulgur-wheat-and-caramelized-onions-moujadara-with-burghul-recipe.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: korejci tam často mixujou nashi, kvůlivá sladkosti a urychlení kvašení. Škrob v tomto případě zastupuje zejména velký objem jablka - je to chuťově neutrální, mokrý a je toho celkem velký objem.

    Jinak nejroztomilejší video má Magnachi....

    (ha a koukám, že řídkou škrobovou kaši jsem odkoukala od ní. Minulou neděli jsme nakládali kimči v Rychlebech se Sue - americkou korejkou, co se provdala k nám do Vyšných Vlkoldakow a ta teda ten škrob dělala fakt hustej)

    Traditional kimchi recipe (Tongbaechu-kimchi: 통배추김치)
    https://www.youtube.com/watch?v=eTucCw1w6Ak

    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    zbyly mi dvě porce bulguru, už uvarenyho, a nechci ho jako přílohu ani klasicky bulgurovy "rizoto". da se nějak dobře zapect třeba? plněny cukiny ani rajčata by neprošly, plněny papriky s nivou jsou v záloze. nějaký tipy?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam