• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: ha - teď jsem dojídala zbytek těch kolínek - studený a s dostatkem petržele a jarní cibulky (vlastně to bylo 1:1 zeleň a hmota) to bylo docela dobrý.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Z nějakého důvodu mě dráždí existence mac'n'cheese. Já to jídlo nechápu a nerozumím proč z toho dělaj američani takovou V.Ě.C.

    Zejména nehcápu tradiční recept, kde se vaří kolínky a mornay omáčka a ještě se to zapéká - množství práce a špinavého nádobí vážně neodpovídá výsledné chuti.

    Teď ke mně nějka přišel tenhle recept - množství práce a 1 špinavej odpovídá tomu, co člověk dostanea nahradit bešamel kondenozovaným mlíkem je překvapivě fakt funkční varianta. A přijde mi to chutnější studené než teplé a rozhodně tomu pomůže sriracha, nebo jiná chilli omáčka, aby to mělo chuť.

    The Food Lab's Ultra-Gooey Stovetop Mac and Cheese Recipe | Serious Eats
    http://www.seriouseats.com/recipes/2015/10/the-food-labs-ultra-gooey-stovetop-mac-cheese.html


    Ale furt - když nám máma chtěla uvařit něco rychlého a jednoduchého tak uvařila těstoviny, omasitla máslem a posypala strouhaným sýrem. A rozhodně to chutná líp než mac'n'cheese. A není v tom takové množství sýraj, jako se rozpustí do té omáčky.

    pevně doufám, že tím jsem svou potřebu pochopit m'n'ch uspokojila a prostě už to nebudu zkoušet.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Kousky byly cajk, nažral jsem se epesně. Nakonec to samo byla minutka.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MOUNTBATTEN:
    Ale on chce pořádný kousky...:-)
    FAT
    FAT --- ---
    DIVER: Ne dobrá, skvělá. Ale teď sehnat čerstvou majoránku...
    :-(
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    ja k te pastice doplnim strucne, jak tyto delam:
    vytvorim kasovinu, kdy pomelu veprovy jatra s tucnou slaninou, nebo buckem, ale fakt hodne tucnym (pomlit hlavne to bily). Dam koreni (jalovcinku, pepr, ostrou papriku, tymian i dobromysl) a nebojim se to prehnat, maso hodne toho "pozere". Pridat portske, brandy nebo tak;)
    U te dele trvajici dam koreni i vic a dam ji na 24 hodin odlezet. U te neodpocinkove pridam maslo.
    Pecu (oba zpusoby) ve vodni lazni - pekacek vystelu platky slaniny, nakydam kasovinu,prehnu slaninu a dam pect na cca 100C na cca hodinu.
    Lepsi mi prijde ta, co pozaduje trpelivost.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    DOCKINEZ: pastika!
    Nejradsi takovou tu, co se dava odlezet, takze vlastni priprava trva par dnu, ale i takova ta, co se do ni prida maslo a upece se ve vodni lazni a je hotova za hodku;)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    DIVER: jo, je to moc dobré.
    DIVER
    DIVER --- ---
    DOCKINEZ: sice jsou to kuřecí, ale tohle je fakt dobrá kombinace:

    Kuřecí jatýrka na majoránce - Zdeněk Pohlreich, Česko vaří s Pohlreichem
    http://cesko-vari-s-pohlreichem.cz/kureci-jatyrka-na-majorance/
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    SPLIFFBOY: rozhodně z vepřovejch. Chci pořádný kousky.
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    DOCKINEZ: a myslis ted jen z veprovych nebo i drubezi treba? ty ja pouzivam casteji...
    AIJA
    AIJA --- ---
    DOCKINEZ:
    Na cibulce a slanině...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    TRISSIE: radši bych nějaký ragů atd.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DOCKINEZ: co je u tebe "minutková úprava"? Jen čistě orestovat bez dalšího?

    Děti játra nerady, ale dřív jsem je poměrně často dělala tak, že k na kousky nakrájeným játrům orestovaným na cibulec jsem na posledních pár minut přidala nakrájená (ideálně oloupaná) rajčata. Ale furt je to taková polominutková verze... ono taky krom játrových knedlíčků (mňam...) a guláše ty játra tak nějak víc vyniknou, když se neudusí do mrtva...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Dneska se mi nezdálo o Panence Marii (i když jsem včera koukal na Černý barony), ale o vepřovejch játrech. A protože vůbec nemám chuť na minutkovou úpravu, zajímalo by mne, zda kromě zabijačkovýho guláše děláte z jater nějaký podobně hodnotný jídlo. Na netu je samo receptů hromada a svý favority jsem si vytipoval, ale stejně by mne zajímal ten váš. Díky.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    BRUKEV: ten olej pak vezmu nějakým mýdlem :D
    DIVER
    DIVER --- ---
    BRUKEV: to JAJITĚ určitě taky :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    JAJITA: já to vždy omývám Jarem a vždycky z toho jde taková jakoby "mastnota" :)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    DIVER: proto je myju olejem ;)
    DIVER
    DIVER --- ---
    BUNDA: aha, tak už vím víc...

    Citrony se během vegetace ošetřují proti škůdcům, ale mnohem větší zbytky na plodech zůstávají po pesticidech, které se používají až po sklizni. I již sklizené plody se totiž ještě dále ošetřují proti napadení plísněmi, ke kterému by mohlo za podmínek dlouhého transportu a skladování dojít. Používají se k tomu tzv. fungicidní přípravky, z nichž ty nejpoužívanější obsahují jako účinné látky imazalil, thiabendazol anebo o-fenylfenol.

    Citrony obsahují nebezpečnou látku, které se nezbavíte! - tn.cz
    http://tn.nova.cz/clanek/test-citronu-obsahuji-pesticidy-kterych-se-nezbavite-ani-umytim.html

    Přestože množství těchto látek na povrchu plodu nepředstavuje pro lidský organismus toxikologické ohrožení, nelze konzumaci kůry citrusových plodů v jakékoliv podobě doporučit – ve většímmnožství může vyvolat například střevní obtíže, podráždění pokožky nebo jaterní problémy.

    Omytí plodu nemá téměř žádný smysl – jedná se vesměs o chemikálie ve vodě prakticky nerozpustné. Tyto chemické látky navíc pronikají v menší míře i do kůry, takže omytím, byť v teplé vodě, se obsah těchto chemikálií sníží jen nepatrně.

    Zdroj: http://relax.lidovky.cz/...i-citronu-staci-je-omyt-vodou-f4d-/veda.aspx?c=A141015_112411_ln_veda_ape
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam