• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    KAREN: Moc nechapu otazku. Vraz zmrzlou slepicu do vody, casem prihod zeleninu, mas polivku.
    KAREN
    KAREN --- ---
    jak nejlíp postupovat, když mám zmraženou půlslepici a chtěla bych z ní co nejrychleji polívku?
    je dobrej nápad ji začít zpracovávat rovnou, nějak to urychlovat atd., nebo je suma sumárum lepší si tu polívku třeba i uvařit předem a zmrazit si do foroty hotovej produkt (s trochou zeleniny, nechci jen samotnej vývar), kterej už pak poměrně snadno ohřeju? chci mít potenciálně do pár hodin hotovou "zdravotní" polívku...
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    VYHULENY_UFO: Skoro cokoliv, co bys delal z hoveziho zadniho. Ty ptacci jsou nebo podobna rolada jsou dobry napad, dusene v mrkvi, upect se spekem/slaninou na divoko, podusit na vine, ...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nakládaná pečená mrkev aka veganský uzený losos.
    Veggie Fish: Veganský uzený "losos"
    http://www.veggiefish.cz/2016/11/vegansky-uzeny-losos.html

    je to fakt dobré. Jen to teda nechutná jako losos, ale je to skvělý způsob jak do sebe dostat zeleninu, když už člověku leze kořenová zelenina krkem a modlí se za jaro a širší nabídku sezónních věcí.

    Velké mrkve upéct v soli, nakrájet na plátky a nechat alepsoň 24 hodin marinovat ve směsi oleje, sojovky, trošky uzené papriky citronové šťávy a nebo octa. K tomu přidejte do marinády mořské řasy a pokud jíte maso, tak tam přidejte lžíci bonito vloček.

    Je to skvělé do salátů, do sendvičů, pomazánek a soudím že by to šlo přimíchat třeba do nějaké omáčky na těstoviny a nejspíš by to prošlo i třeba v suši.

    na tom blogu to autorka balí do nori řasy a v tom to peče - je to zbytečný krok ,nemá to nějaký vnímatelný vliv na chuť té mrkve. A tedy pokud vám bude mrkev po upečení v solné krustě připadat moc slaná, tak ji nachvíli naložte do vody.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    awwww, tohle je tak strašně dobré - dal z černé čočky. je podstatné to sktuečně vařit dlouho a nešetřit máslem.


    Dishoom's Black Dal and Garlic Naan · i am a food blog i am a food blog
    http://iamafoodblog.com/dishooms-black-dal-and-garlic-naan/

    suroviny na 4 porce

    250 g černé čočky - beluga a nebo urad dal (vigina mungo, nejde o mungo fazole, je to malá černá luštěnina). http://www.foodsubs.com/Lentils.html

    100 g krájených rajčat z konzery
    50 g másla
    1 cibule
    1 lžíce strouhaného zázvoru
    3 stroužky česneku
    chilli (ideálně kašmírské do základu a pak něco ostřejšího podle chuti)
    lžička římského kmíů, 5 hřebíčků, rolička či lžička skořice, půl lžičky koriandru, 5 kardamomů (pokud máte, tak oba, zelený i zhruba půl tobolky černého), 3 bobkové listy, lžičku fenyklu, lžíci sušených listů pískavice, pokud máte. Kdo nemá doma snůšku indického koření, tak stačí garam masala (tak 2 lžíce), fenykl a bobokvý list.

    Namočte čočku přes noc.

    římský kmín, hřebíček, koriandr, kardomomy a fenykl chvilku opražte na sucho, aby se rozvoněly a dejte do mlýnku s ostatním kořením a umelte.

    Na 10 g másla restujte cibuli, česnek a závzor. Až zesklovatí přidejte chilli a mleté koření, aby se promíchalo s horkým tukem. Přidejte čočku a rajčata, zalijte cca 750-1000 ml vody a pomaličku vařte, alespoň 4 hodiny. Nejlépe hodit do pomalého hrnce na vyšší teplotu přes noc, významná část vody by se měla vyvařit a zbyde kaše, ve které ještě jsou čočky, ale jsou měkké a krásně se rozplýají na jazyku. Do hotového dhálu přidejte 40 g másla, nechte ho rozpustit a už nevařte.

    K tomu nějakou placku a nebo to jezte jen tak. Lze posypat sekaným koriandrem a případně přidat jogurt a nebo sladkou smetanu.
    FAT
    FAT --- ---
    VYHULENY_UFO: Španělské ptáčky. Vynikající.
    TESSS
    TESSS --- ---
    nemel byste nekdo recept na sladko- kysely kvetakovy salat?
    FITH
    FITH --- ---
    DIVER: Pestuju kazdorocne jen divoka rajcata, proste jsem zatim nenarazila na rajcata, ktera by mi chutnala vic.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BARBORKA: tuřín - určitě hranolky a smíchat do kaše, další varinata je nakrájet na kostičky spolu s další zeleninou, osolit, naolejovat, opepřit a upéct v troubě.
    Nakrájet na tenoučké plátky a gratinovat, případně napůl s bramborama.
    Nakrájet na drobné kostičky a spolu s cibulí a česnekem a nebo s pórkem orestovat na pánvičce a přidat k tomu volské oko - tzv. hash.

    Přidat do asijských sitr fry.
    Udusit s hovězí kližkou.
    A samozřejmě buď naložit do sladkokyselého octového láku a nebo zkvasit. Buď klasické koření jak na okurky, a nebo s kurkumou, citronovou kůrou a mořskými řasami. A nebo s řepou a chilli http://www.thekitchn.com/pickled-turnips-3-ways-recipe-141945

    Zapést do pirohů, tedy cornish pasty http://bronmarshall.com/2010/autumn/cornish_pasties.html

    kadeřávek je třeba krájet na hodně jemno a něčím naředit. Osmažení na chipsy docela pomůže. Dušenej s hovězím není špatnej. A nebo přidat do náplně na quiche.
    BARBORKA
    BARBORKA --- ---
    BARBORKA: turinu - turbínu bych nevarila :)
    BARBORKA
    BARBORKA --- ---
    Ahoj, dostala jsem zásobu kaderavku a turbínu a moc nevim, co s nim.

    S turinu jsem udělala ted polivku s porkem. A jeste me napadly hranolky nebo mix s bramborami do kaše. Ale uvítám lepsi nápady...

    S kaderavkem nevim vůbec - z toho co jsem zběžně viděla na netu, me nic neláká...
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    TOOMIX: ja rad davam, pokud odmyslim ten spenat, jamon serrano, parmezan a zampiony. A ricottu nebo neco podobnyho. Vyhodu to ma v tom, ze pokud peces pro vic lidi, pro ktere by nestacilo ceke kure, pohazis kolem rolady jeste stehenni steaky a oni nasaknou tu stavu ze sunky a syra .)
    KURE
    KURE --- ---
    TOOMIX: klasicka "velikonocni" nadivka?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Když už jedete to semenaření, tak teď je čas objednávat třeba z gengelu a nebo třeba od Marka Kvapila.


    Úvodní stránka - Permasemínka
    http://permaseminka.cz/

    Staré odrůdy - Gengel o.p.s.
    http://gengel.cz/
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    k tem seminkum rajcat, premyslela jsem, co s tim slizikem, co kolem nich byva a tady je navod, jak spravne ziskat z rajcete semeno: http://www.gardena.com/cz/garden-life/garden-magazine/ziskejte-vlastni-seminka-rajcat/
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Zdravím,

    měl bych žádost o tip na náplň do kuřete, které vykostím a nachystám podle videa níže. Špenátu/rukoly jsem přejedený, napadly mě brambory se slaninou, ale rád uvítám další tipy. Díky

    Pepin Debone Chicken.flv
    https://www.youtube.com/watch?v=nfY0lrdXar8&t=378s
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    VSICHNIMAME: Jojo, koupit nekde u cesty od babusek rajce a schovat si seminka.. :)
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    Na rajčata, resp. semínka pa k doporučuji Rumunsko, kdyby měl někdo cestu:). Naprosto nejlepší chuť!
    MRTS
    MRTS --- ---
    DIVER:
    Zkoušel jsem nějaká semínka z ebay (černé velké plody), ty se nedaly jíst (moučné) a ani na okrasu nic moc...

    Pak několik let pěstuji "divoká rajčata" (původ neznám) - ty jsou na přímý konzum výborné a nenáročné.

    Tornado nám většinou padne na plíseň.

    Letos jsem zkusil objednat Latah odsud:
    Nehybridní odrůdy rajčat - Permasemínka
    http://permaseminka.cz/12-rajcata
    (Zkušenosti s nimi samozřejmě ještě nemám.)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    KOCHANSKA_CH: jj, moc fajn, bydlím 20 km od toho a stejně mám smůlu ;)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    MOODYCAT: dekuju!!! presne tak to mam taky.
    DIVER
    DIVER --- ---
    když už je řeč o rajčatech a pěstování - každý rok mám tak 12 - 15 keříků. je to jediná zelenina, kterou si kromě bylinek a chilli pěstuju. kupuju většinou dvě tři základní odrůdy, tuším: start, F1, tornado a dvě sazenice těch velkých masitých. nestěžuju si na chuť, ale možná si z dětství pamatuju fakt chutnější rajčata. jinak se mají fajn, rostou na hnoji, kompostu, pravidelně zalévaná...

    při čtení toho článku mě taky napadlo, jestli to jsou geneticky zrovna nejchutnější odrůdy. loni jsem navíc sousedce hlídal o dovolené nějaký divoký rajčata (ani nevím, jak jí to pak dopadlo). a pak tu taky loni někdo na nyxu prezentoval svoje divoký rajčata a byly to takový malý krásný černý kuličky.

    tak mě napadlo trochu tu druhovou skladbu rajčat letos oživit. máte nějaký tipy na druhy rajčat, který bych měl shánět? na zdroje a tak? něco tu už padlo, ale to byla ukrajina, to je trochu z ruky a bez nazvu. jo a pak taky ubrousek a italska restaurace, to je totez :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Červená, čerstvá a česká. Ve speciálním skleníku právě sklízejí první rajčata — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/...a-cerstva-a-ceska-ve-specialnim-skleniku-prave-sklizeji-prvni-rajcata
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MOODYCAT: : D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já teda na stará dobrá rajčata nemám ty nostalgicé vzpomínky, co většina lidí. Já si pamatuju, že se to nedalo jíst, chuť nepopsatelná, leč výrazná. Ty dnešní jsou konečně chuťově přijatelné.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    JAJITA: Ja to beru tak, ze kdyz je to slany, tak je to zelenina a kdyz je to sladky, tak ovoce. Procez rajce je pro me zelenina, meloun ovoce a hotovo :). Avokado je pro me entita.
    AIJA
    AIJA --- ---
    JAJITA:
    Jasně. Je to zelenina.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MOUNTBATTEN: nás soudruzi učili, že rajče je ze stejného hnízda jako zemsky jabko, tudíž zelenina : D
    ex dlouho nechápal o co jde, když se ohrnují jabka, ale on to nechápal ani odborným termínem, byl z velkoměsta ;)

    omlouvám se za ot, když tak to smázni
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam