• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    KAREN: Je to uplne jedno. Ono se to tim postupnym ohrivanim v kastrolu napred rozmrazi a teprve pak to veme var. Dej tomu o pul hodiny dyl nez bys delala obvykle a mas to cajk. Stejne je noc, tak to nech bublat do rana a budes mit super polivku (leda bys ji potrebovala na treti v noci).
    KAREN
    KAREN --- ---
    MACHALIK: mela jsem za to, ze neni vhodny to varit z nerozmrazeny 0:) asi nad tim moc koumam....
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    KAREN: Moc nechapu otazku. Vraz zmrzlou slepicu do vody, casem prihod zeleninu, mas polivku.
    KAREN
    KAREN --- ---
    jak nejlíp postupovat, když mám zmraženou půlslepici a chtěla bych z ní co nejrychleji polívku?
    je dobrej nápad ji začít zpracovávat rovnou, nějak to urychlovat atd., nebo je suma sumárum lepší si tu polívku třeba i uvařit předem a zmrazit si do foroty hotovej produkt (s trochou zeleniny, nechci jen samotnej vývar), kterej už pak poměrně snadno ohřeju? chci mít potenciálně do pár hodin hotovou "zdravotní" polívku...
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    VYHULENY_UFO: Skoro cokoliv, co bys delal z hoveziho zadniho. Ty ptacci jsou nebo podobna rolada jsou dobry napad, dusene v mrkvi, upect se spekem/slaninou na divoko, podusit na vine, ...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nakládaná pečená mrkev aka veganský uzený losos.
    Veggie Fish: Veganský uzený "losos"
    http://www.veggiefish.cz/2016/11/vegansky-uzeny-losos.html

    je to fakt dobré. Jen to teda nechutná jako losos, ale je to skvělý způsob jak do sebe dostat zeleninu, když už člověku leze kořenová zelenina krkem a modlí se za jaro a širší nabídku sezónních věcí.

    Velké mrkve upéct v soli, nakrájet na plátky a nechat alepsoň 24 hodin marinovat ve směsi oleje, sojovky, trošky uzené papriky citronové šťávy a nebo octa. K tomu přidejte do marinády mořské řasy a pokud jíte maso, tak tam přidejte lžíci bonito vloček.

    Je to skvělé do salátů, do sendvičů, pomazánek a soudím že by to šlo přimíchat třeba do nějaké omáčky na těstoviny a nejspíš by to prošlo i třeba v suši.

    na tom blogu to autorka balí do nori řasy a v tom to peče - je to zbytečný krok ,nemá to nějaký vnímatelný vliv na chuť té mrkve. A tedy pokud vám bude mrkev po upečení v solné krustě připadat moc slaná, tak ji nachvíli naložte do vody.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    awwww, tohle je tak strašně dobré - dal z černé čočky. je podstatné to sktuečně vařit dlouho a nešetřit máslem.


    Dishoom's Black Dal and Garlic Naan · i am a food blog i am a food blog
    http://iamafoodblog.com/dishooms-black-dal-and-garlic-naan/

    suroviny na 4 porce

    250 g černé čočky - beluga a nebo urad dal (vigina mungo, nejde o mungo fazole, je to malá černá luštěnina). http://www.foodsubs.com/Lentils.html

    100 g krájených rajčat z konzery
    50 g másla
    1 cibule
    1 lžíce strouhaného zázvoru
    3 stroužky česneku
    chilli (ideálně kašmírské do základu a pak něco ostřejšího podle chuti)
    lžička římského kmíů, 5 hřebíčků, rolička či lžička skořice, půl lžičky koriandru, 5 kardamomů (pokud máte, tak oba, zelený i zhruba půl tobolky černého), 3 bobkové listy, lžičku fenyklu, lžíci sušených listů pískavice, pokud máte. Kdo nemá doma snůšku indického koření, tak stačí garam masala (tak 2 lžíce), fenykl a bobokvý list.

    Namočte čočku přes noc.

    římský kmín, hřebíček, koriandr, kardomomy a fenykl chvilku opražte na sucho, aby se rozvoněly a dejte do mlýnku s ostatním kořením a umelte.

    Na 10 g másla restujte cibuli, česnek a závzor. Až zesklovatí přidejte chilli a mleté koření, aby se promíchalo s horkým tukem. Přidejte čočku a rajčata, zalijte cca 750-1000 ml vody a pomaličku vařte, alespoň 4 hodiny. Nejlépe hodit do pomalého hrnce na vyšší teplotu přes noc, významná část vody by se měla vyvařit a zbyde kaše, ve které ještě jsou čočky, ale jsou měkké a krásně se rozplýají na jazyku. Do hotového dhálu přidejte 40 g másla, nechte ho rozpustit a už nevařte.

    K tomu nějakou placku a nebo to jezte jen tak. Lze posypat sekaným koriandrem a případně přidat jogurt a nebo sladkou smetanu.
    FAT
    FAT --- ---
    VYHULENY_UFO: Španělské ptáčky. Vynikající.
    TESSS
    TESSS --- ---
    nemel byste nekdo recept na sladko- kysely kvetakovy salat?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    dostalo se ke me kilo zadni koniny. co krome gulase z toho muzu udelat?
    FITH
    FITH --- ---
    DIVER: Pestuju kazdorocne jen divoka rajcata, proste jsem zatim nenarazila na rajcata, ktera by mi chutnala vic.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BARBORKA: tuřín - určitě hranolky a smíchat do kaše, další varinata je nakrájet na kostičky spolu s další zeleninou, osolit, naolejovat, opepřit a upéct v troubě.
    Nakrájet na tenoučké plátky a gratinovat, případně napůl s bramborama.
    Nakrájet na drobné kostičky a spolu s cibulí a česnekem a nebo s pórkem orestovat na pánvičce a přidat k tomu volské oko - tzv. hash.

    Přidat do asijských sitr fry.
    Udusit s hovězí kližkou.
    A samozřejmě buď naložit do sladkokyselého octového láku a nebo zkvasit. Buď klasické koření jak na okurky, a nebo s kurkumou, citronovou kůrou a mořskými řasami. A nebo s řepou a chilli http://www.thekitchn.com/pickled-turnips-3-ways-recipe-141945

    Zapést do pirohů, tedy cornish pasty http://bronmarshall.com/2010/autumn/cornish_pasties.html

    kadeřávek je třeba krájet na hodně jemno a něčím naředit. Osmažení na chipsy docela pomůže. Dušenej s hovězím není špatnej. A nebo přidat do náplně na quiche.
    BARBORKA
    BARBORKA --- ---
    BARBORKA: turinu - turbínu bych nevarila :)
    BARBORKA
    BARBORKA --- ---
    Ahoj, dostala jsem zásobu kaderavku a turbínu a moc nevim, co s nim.

    S turinu jsem udělala ted polivku s porkem. A jeste me napadly hranolky nebo mix s bramborami do kaše. Ale uvítám lepsi nápady...

    S kaderavkem nevim vůbec - z toho co jsem zběžně viděla na netu, me nic neláká...
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    TOOMIX: ja rad davam, pokud odmyslim ten spenat, jamon serrano, parmezan a zampiony. A ricottu nebo neco podobnyho. Vyhodu to ma v tom, ze pokud peces pro vic lidi, pro ktere by nestacilo ceke kure, pohazis kolem rolady jeste stehenni steaky a oni nasaknou tu stavu ze sunky a syra .)
    KURE
    KURE --- ---
    TOOMIX: klasicka "velikonocni" nadivka?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Když už jedete to semenaření, tak teď je čas objednávat třeba z gengelu a nebo třeba od Marka Kvapila.


    Úvodní stránka - Permasemínka
    http://permaseminka.cz/

    Staré odrůdy - Gengel o.p.s.
    http://gengel.cz/
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    k tem seminkum rajcat, premyslela jsem, co s tim slizikem, co kolem nich byva a tady je navod, jak spravne ziskat z rajcete semeno: http://www.gardena.com/cz/garden-life/garden-magazine/ziskejte-vlastni-seminka-rajcat/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam