awwww, tohle je tak strašně dobré - dal z černé čočky. je podstatné to sktuečně vařit dlouho a nešetřit máslem.
Dishoom's Black Dal and Garlic Naan · i am a food blog i am a food blog
http://iamafoodblog.com/dishooms-black-dal-and-garlic-naan/
suroviny na 4 porce
250 g černé čočky - beluga a nebo urad dal (vigina mungo, nejde o mungo fazole, je to malá černá luštěnina).
http://www.foodsubs.com/Lentils.html
100 g krájených rajčat z konzery
50 g másla
1 cibule
1 lžíce strouhaného zázvoru
3 stroužky česneku
chilli (ideálně kašmírské do základu a pak něco ostřejšího podle chuti)
lžička římského kmíů, 5 hřebíčků, rolička či lžička skořice, půl lžičky koriandru, 5 kardamomů (pokud máte, tak oba, zelený i zhruba půl tobolky černého), 3 bobkové listy, lžičku fenyklu, lžíci sušených listů pískavice, pokud máte. Kdo nemá doma snůšku indického koření, tak stačí garam masala (tak 2 lžíce), fenykl a bobokvý list.
Namočte čočku přes noc.
římský kmín, hřebíček, koriandr, kardomomy a fenykl chvilku opražte na sucho, aby se rozvoněly a dejte do mlýnku s ostatním kořením a umelte.
Na 10 g másla restujte cibuli, česnek a závzor. Až zesklovatí přidejte chilli a mleté koření, aby se promíchalo s horkým tukem. Přidejte čočku a rajčata, zalijte cca 750-1000 ml vody a pomaličku vařte, alespoň 4 hodiny. Nejlépe hodit do pomalého hrnce na vyšší teplotu přes noc, významná část vody by se měla vyvařit a zbyde kaše, ve které ještě jsou čočky, ale jsou měkké a krásně se rozplýají na jazyku. Do hotového dhálu přidejte 40 g másla, nechte ho rozpustit a už nevařte.
K tomu nějakou placku a nebo to jezte jen tak. Lze posypat sekaným koriandrem a případně přidat jogurt a nebo sladkou smetanu.