• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    MACHALIK: A je to tak teda jen u Lyonu, nebo obecne u zeleza? Tu radu mineral B mas vyzkousenou? Nebo jsi presel na uplne jinej material? Ja Lyon volila ciste kvuli vaze, jinak maj ty jejich 28 tri kila bez obsahu, to uz je u me skoro na karpalni tunel :) Mam takhle podobne tezkou tu litinu, je to proste uzivatelsky nesikovny.
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    Jasny, to vsechno dava smysl, diky. Takze odted uz jen na opekani na tuku, omacky budu delat dal na litinovy. Ja mam de buyer jeste jednu malou tak akorat na volsky oko a ta je bajecnejsi kazdym pouzitim, jak ji pouzivam fakt jen na vejce na masle, takze to bude ta spravna cesta.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Mi drží černota na velké tlusté Carbone Plus, to je v pohodě. Soté bych v ní teda nedělal, je na maso. Ale Lyony vždycky sletí, su furt na železe. Dělat v tom něco s vínem nebo rajčatama nebo i vývarem je vždycky průser, smrdí z toho rez a krev.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    Jinak teda mám dvě železné De Buyer a jedna je "správně" černá celá a druhá je "špatně" černá, tedy jenom v horní polovině, bo v ní dělám úplně všechno včetně rajčatové kormy. Oboje se nicméně chovají při používání stejně. Ta železitost, co o ní píše MACHALIK mi nevadí, bo ji cítím jenom při prvním závanu horkého tuku z pánve a při umytí před potřením olejem, v jídlech ne. A rezne, no, když ji nechám na plotně stát bez umytí a potření olejem, ale už jsem se vycvičila a i když nemyju nic jiného, tak tuhle hned po zkonzumování obsahu ano.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BEBEBE: Podle mě se ti odloupla ta černá vrstva spečenýho oleje a seš zpátky zase na železe. Nedá se to zničit, musíš to prostě zase vypéct do černa. A pak tam jednou naliješ zase víno a zas se to odloupne. Já jsem z tohoto důvodu Lyony postupně eliminoval: nejdou mi trvale začernit, furt to letí dolů. Pak reznou. To se dá ještě ošetřit potíráním olejem, ale nejhorší je, že pouští železitou chuť do jídel, věci z nich chutnají tak nějak krevnatě. Postupně se jich zbavuju.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    BEBEBE: Tak ji prostě vydrhni nějakým pískem a/nebo nějakým odmašťovačem, ať se dostaneš na železo a znova pořádně vypal s olejem (stejně jako kdyžs ji měla novou z obchodu). Tradá, jako "nová" a dál použitelná.
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    MACHALIK: Fotku kdyztak dodam pozdeji, az se k tomu dostanu. S tou bilou jsem to prehnala, je to spis stribrity. Po vycisteni soli to slo trochu do rezavohneda...Na dotek pusobi normalne. No, chrstla jsem tam cerveny vino a rajcatovou stavu, na orestovanej zaklad. Takze se mi nejspis povedlo znicit zeleznou panev? Mela jsem ji za neznicitelnou...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    I kdyby, tak železo není bílý, bílej je hliník.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BEBEBE: Nemáš fotku? Lyon jsou železný, není na nich nic bílýho. Cos vařila, nenalilas na to něco extra kyselýho? Neodlepil se ti prostě velkej kus toho olejovýho polymeru a nemáš teď surový železo?
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    Můžu s dotazem o pánvi? Tady by někdo mohl vědět. Mám De Buyer Lyon a po posledním vaření původně tmavý povrch zesvětlal skoro do bíla a když jsem ji vytřela utěrkou, zůstával na ní černý „prach“. Vyčistila jsem ji solí a znovuzajela olejem, ale bílá plocha se akorát rozšířila a pořád mi to nechává ten černej bordel na utěrkách...Nevíte co s tím?
    EDERA
    EDERA --- ---
    HENNYVILLE: Pro křupavou kůži se to dá udělat stejně, jako to dělám s kachnou. Nejdřív dlouho peču nepodlitou zaklopenou v litiňáku na nízkou teplotu, na posledních zhruba 45 minut odklopím, potřu ji medem, zvýším teplotu na 180 (horkovzduch) a dopeču do křupava.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    TATONKA: ja pecu divoky husya ty nemaj skoro zadny sadlo. vhazuju na celou noc do trouby spolecne s kachnim sadlem co si dycky schovavam. davam zakrytou na 200F do uz teply trouby. kuze je krasne hneda a pak turbo broilerm ji trouba behem 8mi minut krasne zkrupovati. maso je takovy jemny a ma hezkou naruzovelou barvu
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    HENNYVILLE: dik
    BRUKEV: nestras!
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    TATONKA: preventivně si najdi číslo na nějakou pizzerii s rozvozem :)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    TATONKA: horkovzduch dobry, 13 hodin delat 5kg husu je podle me nesmyl) nema se na tom co tak dlouho delat. Kdyby to byl konfit, nereknu pul slova, ale za 4-5hod pri teplote nad 150C bude hotova, ver mi :-) Ja delam 10kg krutu kazdej rok a je behem 6hod hotova, nevysusena, stavnata. Ten cas na odpocinek prikryta dela svy.
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    HENNYVILLE: Elektrika, puštěno na horkovzduch. Mám v plánu to odkrýt tak za půl hodiny, přidat teplotu a počítám, že pak by to mělo tak za hodinu bejt? Ta mrcha měla 5,1 kg, když vezmu v potaz tvůj doporučený čas na kilo, tak mi to vychází na 225 minut (necelý 4 hodiny), což zase všude jinde píšou a radí péct mnohem dýl (6-13 hodin). No, přijde na večeři asi deset lidí, tak doufám, že se to povede. Že já si vždycky vymyslím nějakou kravinu :)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    TATONKA: toho sadla tam snad nebude tolik, zkus se na to mrknout, kdyztak naberackou trochu vyhazet do pryc. Ja byt tebou, spis dam pryc ten alobal a pridam teplotu at to ma nejakou barvu a krupavou kuzi, ne takovou tu mokrou udusenou. Mas elektrickou nebo plynovou troubu ? Myslim ze tak 1-1.5 hod a bude hotovo.
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    HENNYVILLE: uz je v troube ve 130° od dvou hodin, v pekaci, prikryta alobalem. Trochu se bojim, ze se zacne topit v sadle. Mam to risknout, nebo radsi vyndat a kus sadla odlejt?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    TATONKA: pocitej tak 40-45min/kg. V klidu ji muzes pect na 170C celou dobu. Ze je hotova poznas tak, ze pujde otocit steheni kosti. Hlavne doporucuju aspon 30min nechat necim prikrytou odpocinout, predtim nez ji budes podavat. Horka ale vydrzi i 2 hodiny. Pect na mrizce je dobry, propejka se vic rovnomerne, ale ja to radeji pecu s nejakou zeleninou,...., aby z toho sla pak udelat jednoduse stava.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    BRUKEV: kdo měl potřebu minuskovat, přiznejte se.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam