• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    EDERA
    EDERA --- ---
    HENNYVILLE: Pro křupavou kůži se to dá udělat stejně, jako to dělám s kachnou. Nejdřív dlouho peču nepodlitou zaklopenou v litiňáku na nízkou teplotu, na posledních zhruba 45 minut odklopím, potřu ji medem, zvýším teplotu na 180 (horkovzduch) a dopeču do křupava.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    TATONKA: ja pecu divoky husya ty nemaj skoro zadny sadlo. vhazuju na celou noc do trouby spolecne s kachnim sadlem co si dycky schovavam. davam zakrytou na 200F do uz teply trouby. kuze je krasne hneda a pak turbo broilerm ji trouba behem 8mi minut krasne zkrupovati. maso je takovy jemny a ma hezkou naruzovelou barvu
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    HENNYVILLE: dik
    BRUKEV: nestras!
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    TATONKA: preventivně si najdi číslo na nějakou pizzerii s rozvozem :)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    TATONKA: horkovzduch dobry, 13 hodin delat 5kg husu je podle me nesmyl) nema se na tom co tak dlouho delat. Kdyby to byl konfit, nereknu pul slova, ale za 4-5hod pri teplote nad 150C bude hotova, ver mi :-) Ja delam 10kg krutu kazdej rok a je behem 6hod hotova, nevysusena, stavnata. Ten cas na odpocinek prikryta dela svy.
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    HENNYVILLE: Elektrika, puštěno na horkovzduch. Mám v plánu to odkrýt tak za půl hodiny, přidat teplotu a počítám, že pak by to mělo tak za hodinu bejt? Ta mrcha měla 5,1 kg, když vezmu v potaz tvůj doporučený čas na kilo, tak mi to vychází na 225 minut (necelý 4 hodiny), což zase všude jinde píšou a radí péct mnohem dýl (6-13 hodin). No, přijde na večeři asi deset lidí, tak doufám, že se to povede. Že já si vždycky vymyslím nějakou kravinu :)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    TATONKA: toho sadla tam snad nebude tolik, zkus se na to mrknout, kdyztak naberackou trochu vyhazet do pryc. Ja byt tebou, spis dam pryc ten alobal a pridam teplotu at to ma nejakou barvu a krupavou kuzi, ne takovou tu mokrou udusenou. Mas elektrickou nebo plynovou troubu ? Myslim ze tak 1-1.5 hod a bude hotovo.
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    HENNYVILLE: uz je v troube ve 130° od dvou hodin, v pekaci, prikryta alobalem. Trochu se bojim, ze se zacne topit v sadle. Mam to risknout, nebo radsi vyndat a kus sadla odlejt?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    TATONKA: pocitej tak 40-45min/kg. V klidu ji muzes pect na 170C celou dobu. Ze je hotova poznas tak, ze pujde otocit steheni kosti. Hlavne doporucuju aspon 30min nechat necim prikrytou odpocinout, predtim nez ji budes podavat. Horka ale vydrzi i 2 hodiny. Pect na mrizce je dobry, propejka se vic rovnomerne, ale ja to radeji pecu s nejakou zeleninou,...., aby z toho sla pak udelat jednoduse stava.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    BRUKEV: kdo měl potřebu minuskovat, přiznejte se.
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    Jak dlouho a na kolik mam pect peti kilovou husu, kdyz nemam 13 hodin casu?
    Mama radi pect ji prikrytou 4 hodiny na 120, pak odkryt a dalsi dve hodiny na 150.
    Bude to stacit? Musi se to podlit?

    Je nejakej rozdil, mezi pecenim na mrizce a odchytavanim tuku do kastrolu, nebo pecenim v pekaci (nemam moc hlubokej).

    Diky!
    KAREN
    KAREN --- ---
    BRUKEV: nyxacky food kluby neznam, jen nejsem zvykla varit ze zmrazenyho masa...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KAREN: degenerace z nyxackych food klubu. Jak psal Machalik to urob a je. Chceš zdravotní vývar pro sebe, ne vyvar pro delegaci z Vatikanu
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    KAREN: Je to uplne jedno. Ono se to tim postupnym ohrivanim v kastrolu napred rozmrazi a teprve pak to veme var. Dej tomu o pul hodiny dyl nez bys delala obvykle a mas to cajk. Stejne je noc, tak to nech bublat do rana a budes mit super polivku (leda bys ji potrebovala na treti v noci).
    KAREN
    KAREN --- ---
    MACHALIK: mela jsem za to, ze neni vhodny to varit z nerozmrazeny 0:) asi nad tim moc koumam....
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    KAREN: Moc nechapu otazku. Vraz zmrzlou slepicu do vody, casem prihod zeleninu, mas polivku.
    KAREN
    KAREN --- ---
    jak nejlíp postupovat, když mám zmraženou půlslepici a chtěla bych z ní co nejrychleji polívku?
    je dobrej nápad ji začít zpracovávat rovnou, nějak to urychlovat atd., nebo je suma sumárum lepší si tu polívku třeba i uvařit předem a zmrazit si do foroty hotovej produkt (s trochou zeleniny, nechci jen samotnej vývar), kterej už pak poměrně snadno ohřeju? chci mít potenciálně do pár hodin hotovou "zdravotní" polívku...
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    VYHULENY_UFO: Skoro cokoliv, co bys delal z hoveziho zadniho. Ty ptacci jsou nebo podobna rolada jsou dobry napad, dusene v mrkvi, upect se spekem/slaninou na divoko, podusit na vine, ...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nakládaná pečená mrkev aka veganský uzený losos.
    Veggie Fish: Veganský uzený "losos"
    http://www.veggiefish.cz/2016/11/vegansky-uzeny-losos.html

    je to fakt dobré. Jen to teda nechutná jako losos, ale je to skvělý způsob jak do sebe dostat zeleninu, když už člověku leze kořenová zelenina krkem a modlí se za jaro a širší nabídku sezónních věcí.

    Velké mrkve upéct v soli, nakrájet na plátky a nechat alepsoň 24 hodin marinovat ve směsi oleje, sojovky, trošky uzené papriky citronové šťávy a nebo octa. K tomu přidejte do marinády mořské řasy a pokud jíte maso, tak tam přidejte lžíci bonito vloček.

    Je to skvělé do salátů, do sendvičů, pomazánek a soudím že by to šlo přimíchat třeba do nějaké omáčky na těstoviny a nejspíš by to prošlo i třeba v suši.

    na tom blogu to autorka balí do nori řasy a v tom to peče - je to zbytečný krok ,nemá to nějaký vnímatelný vliv na chuť té mrkve. A tedy pokud vám bude mrkev po upečení v solné krustě připadat moc slaná, tak ji nachvíli naložte do vody.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    awwww, tohle je tak strašně dobré - dal z černé čočky. je podstatné to sktuečně vařit dlouho a nešetřit máslem.


    Dishoom's Black Dal and Garlic Naan · i am a food blog i am a food blog
    http://iamafoodblog.com/dishooms-black-dal-and-garlic-naan/

    suroviny na 4 porce

    250 g černé čočky - beluga a nebo urad dal (vigina mungo, nejde o mungo fazole, je to malá černá luštěnina). http://www.foodsubs.com/Lentils.html

    100 g krájených rajčat z konzery
    50 g másla
    1 cibule
    1 lžíce strouhaného zázvoru
    3 stroužky česneku
    chilli (ideálně kašmírské do základu a pak něco ostřejšího podle chuti)
    lžička římského kmíů, 5 hřebíčků, rolička či lžička skořice, půl lžičky koriandru, 5 kardamomů (pokud máte, tak oba, zelený i zhruba půl tobolky černého), 3 bobkové listy, lžičku fenyklu, lžíci sušených listů pískavice, pokud máte. Kdo nemá doma snůšku indického koření, tak stačí garam masala (tak 2 lžíce), fenykl a bobokvý list.

    Namočte čočku přes noc.

    římský kmín, hřebíček, koriandr, kardomomy a fenykl chvilku opražte na sucho, aby se rozvoněly a dejte do mlýnku s ostatním kořením a umelte.

    Na 10 g másla restujte cibuli, česnek a závzor. Až zesklovatí přidejte chilli a mleté koření, aby se promíchalo s horkým tukem. Přidejte čočku a rajčata, zalijte cca 750-1000 ml vody a pomaličku vařte, alespoň 4 hodiny. Nejlépe hodit do pomalého hrnce na vyšší teplotu přes noc, významná část vody by se měla vyvařit a zbyde kaše, ve které ještě jsou čočky, ale jsou měkké a krásně se rozplýají na jazyku. Do hotového dhálu přidejte 40 g másla, nechte ho rozpustit a už nevařte.

    K tomu nějakou placku a nebo to jezte jen tak. Lze posypat sekaným koriandrem a případně přidat jogurt a nebo sladkou smetanu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam