• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    KURE
    KURE --- ---
    APRILMOUSE: je delam to, ze suchy vlocky smicham se susenym ovocem a orechy dle chuti.

    tuhle smes namocim do vody pres noc, jen tolik vody aby to zmeklo, nesmi plavat. no a rano tu zmeklou smes smicham s jogurtem.
    proc vodu? proc ne, po pridani jogurtu neni poznat rozdil.
    mleko/smetana se da pridat kdyz je chut.

    je to ovesna kase? neni, to by se to muselo uvarit, ale to je moc prace.
    je to prasarna? mozna ale me to chutna, nezabere to skoro zadny cas na pripravu. a maceni vlocek ve vode je puvodni metoda pripravy muesli v alpach
    Muesli - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Muesli
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    APRILMOUSE: já si tímhle prošel, výstupy z mého bádání:

    1) kaše musí být teplá, nebo stačí studená?
    2) pokud studená stačí, připrav večer. Jen na to padne pár dnů, než nejdeš poměr mléko a vločky. Jak to moc ztuhne a je to jak beton, tak to nepozřu taky:) Kombinuju vločky, mléko, med, před jídlem doplním o ovoce/rozinky/čkokoládu, atd.
    3) rychlá studená je taky proveditelná v mixeru, ale to zase nepozře každý. Pokud syn třeba chodí i do posilky, bude z šejku vločky, mléko, tvaroh + banány, med, kýho šlaka nadšený.

    4) teplá buď vařit, ják se psalo níže a tam je imho základ vločky/mléko/máslo/med dostatečný.
    MAAJAA
    MAAJAA --- ---
    APRILMOUSE: neslazená "instantní" = rychlá ovesná kaše je např. nomina ovesná http://www.nominal.cz/cerealni_kase/3-ovesna-kase.html dochutit je možná dle vlastní volby medem, oříšky atp. hustoutu si taky člověk vyzkouší sám, vyhoda je, že se jen zaleje (doporučuji teplé mléko, ale jde to i vodou) a za chvilku je hotová =)
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    APRILMOUSE: Dobrá kaše je podle kluků v akci:
    Ovesná kaše s jablky — Kluci v akci — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1078-ovesna-kase-s-jablky/
    Určitě jemné vločky, ty se skoro vařit nemusí, mají je i Albertu.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    APRILMOUSE: jak pise geisha, oprazit vlocky a zalivat tekutinou pomalu (nejlepsi je mliko, je to pak krasne vlacny)
    jinak ja obcas delam to, ze si nachystam smes (vlocky, mandlove platky, rozinky treba) vecer do krabicky, zaleju to mlikem a rano to jim uz nijak teplne neupravovany (posypu grankem jeste :D).. neni to tak hebky, jako kdyz to uvaris, ale zmekne to dostatecne
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    APRILMOUSE: dělám si ráno k snídani, ale základem je koupit si ty jemnější vločky, aby se rychle nasákly. Do nich dám směs oříšků, kterou si sama připravuju a průběžně doplňuju (nasekané lískáče, sezamová semínka, lněná semínka, dýňová, občas i nesolené arašídy, vlašáky, prostě co má kdo rád) a rozinky. To celé jenom zaleju horkou vodou a nechám tak 2 minuty nasáknout. Sladím medem..
    akorát jsem někde slyšela, že prý ty jemnější vločky jsou výživově nějak horší než ty hrubší, už nevím proč. Pokud ale syn není tak ortodoxní, tak by to snad nevadilo
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    Jdu se zeptat na ovesnou kaši :) Já osobně to nejsem schopna pozřít, ale starší syn se snaží ze všech sil jíst zdravě (chválím) . Měli jsme nějakou kupovanou, ale bylo tam víc cukru než vloček - ano byla chutná, to bych snědla i já, ale podle složení to bude podle mě asi tak jako pribináček:)

    Hledala jsem recepty, našla spousta, podle jednoho udělala, výsledek... no.. vážně nic moc. Možná mám blbý vločky. Takže jestli někdo máte vytuněno, můžete mi poradit, z jakých vloček a jak přesně ji děláte? Děkuji :)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    HENNYVILLE: Letel tam nakonec citron, vic osoleny uz by to bylo nepozivatelny. A vypada to, ze to zafungovalo.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    LUCIASHECK: to je mozna z mrkve...
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    GLOBALISTA: variaci na bun bo nam bo? akorat s veprovym..
    Viet Food Friends
    http://www.vietfoodfriends.cz/uvarte-si-sami/recept/bun-bo-nam-bo-9
    (bod 1 + osmahnout)
    AIJA
    AIJA --- ---
    LUCIASHECK:
    česnek a majoránku...
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    Koupila jsem si včera ze zvědavosti citronovou trávu. Na dnešek tu mám vepřové nudličky, chtěla bych udělat něco "na asijský způsob". Máte tip na něco jednoduchého a rychlého?
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    DEVIL: zplynoval v elektrický troubě? :) vona byla z jedný strany už úplně přičmoudlá, z druhý tolik ne, bála jsem se, ať z tý první není škvarek. Návštěvě chutnala, zbyly jen kosti, za mě dobrý.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    TATONKA: to bych ji teda odkrytou jeste poradne zplynoval..kuze ma este furt rezervy
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    sul, ocet ne.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Dělám bramboračku, dělám ji naprosto stejně jako kdykoliv jindy, ale asi jsem měla nějakou sladší cibuli, nebo co, a je prostě strašně sladká =/ co s tim? kvasnej ocet? vinnej ocet? citron? něco jinýho? díky.
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    HENNYVILLE: díky za rady, myslím, že se nakonec povedla



    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Ja mam jak doma, tak v praci Mineral B a nemuzu si to vynachvalit. Kdyz clovek pochopi, ze se na tom jen smazi a nesmi se v tom varit nic kyselyho, nemeje se to jarem, ale jen dratenkou, ma vystarano "do konce zivota".
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MACHALIK: imho malo pouzivas. my meli asi 3 v kuchyni, byly hodne dobre zajety (tmavy) a ja je drel co to dalo na plynu. co me sralo, ze dycky rano kdyz byly snidane a delal sem vagony omelet a jinejch vajecnejch mrdek, tak se zacatku dost prichytavalo. na domaci pouzivani bych si je ale teda nekoupil
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    MACHALIK: A je to tak teda jen u Lyonu, nebo obecne u zeleza? Tu radu mineral B mas vyzkousenou? Nebo jsi presel na uplne jinej material? Ja Lyon volila ciste kvuli vaze, jinak maj ty jejich 28 tri kila bez obsahu, to uz je u me skoro na karpalni tunel :) Mam takhle podobne tezkou tu litinu, je to proste uzivatelsky nesikovny.
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    Jasny, to vsechno dava smysl, diky. Takze odted uz jen na opekani na tuku, omacky budu delat dal na litinovy. Ja mam de buyer jeste jednu malou tak akorat na volsky oko a ta je bajecnejsi kazdym pouzitim, jak ji pouzivam fakt jen na vejce na masle, takze to bude ta spravna cesta.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Mi drží černota na velké tlusté Carbone Plus, to je v pohodě. Soté bych v ní teda nedělal, je na maso. Ale Lyony vždycky sletí, su furt na železe. Dělat v tom něco s vínem nebo rajčatama nebo i vývarem je vždycky průser, smrdí z toho rez a krev.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    Jinak teda mám dvě železné De Buyer a jedna je "správně" černá celá a druhá je "špatně" černá, tedy jenom v horní polovině, bo v ní dělám úplně všechno včetně rajčatové kormy. Oboje se nicméně chovají při používání stejně. Ta železitost, co o ní píše MACHALIK mi nevadí, bo ji cítím jenom při prvním závanu horkého tuku z pánve a při umytí před potřením olejem, v jídlech ne. A rezne, no, když ji nechám na plotně stát bez umytí a potření olejem, ale už jsem se vycvičila a i když nemyju nic jiného, tak tuhle hned po zkonzumování obsahu ano.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BEBEBE: Podle mě se ti odloupla ta černá vrstva spečenýho oleje a seš zpátky zase na železe. Nedá se to zničit, musíš to prostě zase vypéct do černa. A pak tam jednou naliješ zase víno a zas se to odloupne. Já jsem z tohoto důvodu Lyony postupně eliminoval: nejdou mi trvale začernit, furt to letí dolů. Pak reznou. To se dá ještě ošetřit potíráním olejem, ale nejhorší je, že pouští železitou chuť do jídel, věci z nich chutnají tak nějak krevnatě. Postupně se jich zbavuju.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    BEBEBE: Tak ji prostě vydrhni nějakým pískem a/nebo nějakým odmašťovačem, ať se dostaneš na železo a znova pořádně vypal s olejem (stejně jako kdyžs ji měla novou z obchodu). Tradá, jako "nová" a dál použitelná.
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    MACHALIK: Fotku kdyztak dodam pozdeji, az se k tomu dostanu. S tou bilou jsem to prehnala, je to spis stribrity. Po vycisteni soli to slo trochu do rezavohneda...Na dotek pusobi normalne. No, chrstla jsem tam cerveny vino a rajcatovou stavu, na orestovanej zaklad. Takze se mi nejspis povedlo znicit zeleznou panev? Mela jsem ji za neznicitelnou...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    I kdyby, tak železo není bílý, bílej je hliník.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BEBEBE: Nemáš fotku? Lyon jsou železný, není na nich nic bílýho. Cos vařila, nenalilas na to něco extra kyselýho? Neodlepil se ti prostě velkej kus toho olejovýho polymeru a nemáš teď surový železo?
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    Můžu s dotazem o pánvi? Tady by někdo mohl vědět. Mám De Buyer Lyon a po posledním vaření původně tmavý povrch zesvětlal skoro do bíla a když jsem ji vytřela utěrkou, zůstával na ní černý „prach“. Vyčistila jsem ji solí a znovuzajela olejem, ale bílá plocha se akorát rozšířila a pořád mi to nechává ten černej bordel na utěrkách...Nevíte co s tím?
    EDERA
    EDERA --- ---
    HENNYVILLE: Pro křupavou kůži se to dá udělat stejně, jako to dělám s kachnou. Nejdřív dlouho peču nepodlitou zaklopenou v litiňáku na nízkou teplotu, na posledních zhruba 45 minut odklopím, potřu ji medem, zvýším teplotu na 180 (horkovzduch) a dopeču do křupava.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    TATONKA: ja pecu divoky husya ty nemaj skoro zadny sadlo. vhazuju na celou noc do trouby spolecne s kachnim sadlem co si dycky schovavam. davam zakrytou na 200F do uz teply trouby. kuze je krasne hneda a pak turbo broilerm ji trouba behem 8mi minut krasne zkrupovati. maso je takovy jemny a ma hezkou naruzovelou barvu
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    HENNYVILLE: dik
    BRUKEV: nestras!
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    TATONKA: preventivně si najdi číslo na nějakou pizzerii s rozvozem :)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    TATONKA: horkovzduch dobry, 13 hodin delat 5kg husu je podle me nesmyl) nema se na tom co tak dlouho delat. Kdyby to byl konfit, nereknu pul slova, ale za 4-5hod pri teplote nad 150C bude hotova, ver mi :-) Ja delam 10kg krutu kazdej rok a je behem 6hod hotova, nevysusena, stavnata. Ten cas na odpocinek prikryta dela svy.
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    HENNYVILLE: Elektrika, puštěno na horkovzduch. Mám v plánu to odkrýt tak za půl hodiny, přidat teplotu a počítám, že pak by to mělo tak za hodinu bejt? Ta mrcha měla 5,1 kg, když vezmu v potaz tvůj doporučený čas na kilo, tak mi to vychází na 225 minut (necelý 4 hodiny), což zase všude jinde píšou a radí péct mnohem dýl (6-13 hodin). No, přijde na večeři asi deset lidí, tak doufám, že se to povede. Že já si vždycky vymyslím nějakou kravinu :)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    TATONKA: toho sadla tam snad nebude tolik, zkus se na to mrknout, kdyztak naberackou trochu vyhazet do pryc. Ja byt tebou, spis dam pryc ten alobal a pridam teplotu at to ma nejakou barvu a krupavou kuzi, ne takovou tu mokrou udusenou. Mas elektrickou nebo plynovou troubu ? Myslim ze tak 1-1.5 hod a bude hotovo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam