• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Ja mam jak doma, tak v praci Mineral B a nemuzu si to vynachvalit. Kdyz clovek pochopi, ze se na tom jen smazi a nesmi se v tom varit nic kyselyho, nemeje se to jarem, ale jen dratenkou, ma vystarano "do konce zivota".
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MACHALIK: imho malo pouzivas. my meli asi 3 v kuchyni, byly hodne dobre zajety (tmavy) a ja je drel co to dalo na plynu. co me sralo, ze dycky rano kdyz byly snidane a delal sem vagony omelet a jinejch vajecnejch mrdek, tak se zacatku dost prichytavalo. na domaci pouzivani bych si je ale teda nekoupil
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    MACHALIK: A je to tak teda jen u Lyonu, nebo obecne u zeleza? Tu radu mineral B mas vyzkousenou? Nebo jsi presel na uplne jinej material? Ja Lyon volila ciste kvuli vaze, jinak maj ty jejich 28 tri kila bez obsahu, to uz je u me skoro na karpalni tunel :) Mam takhle podobne tezkou tu litinu, je to proste uzivatelsky nesikovny.
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    Jasny, to vsechno dava smysl, diky. Takze odted uz jen na opekani na tuku, omacky budu delat dal na litinovy. Ja mam de buyer jeste jednu malou tak akorat na volsky oko a ta je bajecnejsi kazdym pouzitim, jak ji pouzivam fakt jen na vejce na masle, takze to bude ta spravna cesta.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Mi drží černota na velké tlusté Carbone Plus, to je v pohodě. Soté bych v ní teda nedělal, je na maso. Ale Lyony vždycky sletí, su furt na železe. Dělat v tom něco s vínem nebo rajčatama nebo i vývarem je vždycky průser, smrdí z toho rez a krev.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    Jinak teda mám dvě železné De Buyer a jedna je "správně" černá celá a druhá je "špatně" černá, tedy jenom v horní polovině, bo v ní dělám úplně všechno včetně rajčatové kormy. Oboje se nicméně chovají při používání stejně. Ta železitost, co o ní píše MACHALIK mi nevadí, bo ji cítím jenom při prvním závanu horkého tuku z pánve a při umytí před potřením olejem, v jídlech ne. A rezne, no, když ji nechám na plotně stát bez umytí a potření olejem, ale už jsem se vycvičila a i když nemyju nic jiného, tak tuhle hned po zkonzumování obsahu ano.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BEBEBE: Podle mě se ti odloupla ta černá vrstva spečenýho oleje a seš zpátky zase na železe. Nedá se to zničit, musíš to prostě zase vypéct do černa. A pak tam jednou naliješ zase víno a zas se to odloupne. Já jsem z tohoto důvodu Lyony postupně eliminoval: nejdou mi trvale začernit, furt to letí dolů. Pak reznou. To se dá ještě ošetřit potíráním olejem, ale nejhorší je, že pouští železitou chuť do jídel, věci z nich chutnají tak nějak krevnatě. Postupně se jich zbavuju.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    BEBEBE: Tak ji prostě vydrhni nějakým pískem a/nebo nějakým odmašťovačem, ať se dostaneš na železo a znova pořádně vypal s olejem (stejně jako kdyžs ji měla novou z obchodu). Tradá, jako "nová" a dál použitelná.
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    MACHALIK: Fotku kdyztak dodam pozdeji, az se k tomu dostanu. S tou bilou jsem to prehnala, je to spis stribrity. Po vycisteni soli to slo trochu do rezavohneda...Na dotek pusobi normalne. No, chrstla jsem tam cerveny vino a rajcatovou stavu, na orestovanej zaklad. Takze se mi nejspis povedlo znicit zeleznou panev? Mela jsem ji za neznicitelnou...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    I kdyby, tak železo není bílý, bílej je hliník.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BEBEBE: Nemáš fotku? Lyon jsou železný, není na nich nic bílýho. Cos vařila, nenalilas na to něco extra kyselýho? Neodlepil se ti prostě velkej kus toho olejovýho polymeru a nemáš teď surový železo?
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    Můžu s dotazem o pánvi? Tady by někdo mohl vědět. Mám De Buyer Lyon a po posledním vaření původně tmavý povrch zesvětlal skoro do bíla a když jsem ji vytřela utěrkou, zůstával na ní černý „prach“. Vyčistila jsem ji solí a znovuzajela olejem, ale bílá plocha se akorát rozšířila a pořád mi to nechává ten černej bordel na utěrkách...Nevíte co s tím?
    EDERA
    EDERA --- ---
    HENNYVILLE: Pro křupavou kůži se to dá udělat stejně, jako to dělám s kachnou. Nejdřív dlouho peču nepodlitou zaklopenou v litiňáku na nízkou teplotu, na posledních zhruba 45 minut odklopím, potřu ji medem, zvýším teplotu na 180 (horkovzduch) a dopeču do křupava.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    TATONKA: ja pecu divoky husya ty nemaj skoro zadny sadlo. vhazuju na celou noc do trouby spolecne s kachnim sadlem co si dycky schovavam. davam zakrytou na 200F do uz teply trouby. kuze je krasne hneda a pak turbo broilerm ji trouba behem 8mi minut krasne zkrupovati. maso je takovy jemny a ma hezkou naruzovelou barvu
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    HENNYVILLE: dik
    BRUKEV: nestras!
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    TATONKA: preventivně si najdi číslo na nějakou pizzerii s rozvozem :)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    TATONKA: horkovzduch dobry, 13 hodin delat 5kg husu je podle me nesmyl) nema se na tom co tak dlouho delat. Kdyby to byl konfit, nereknu pul slova, ale za 4-5hod pri teplote nad 150C bude hotova, ver mi :-) Ja delam 10kg krutu kazdej rok a je behem 6hod hotova, nevysusena, stavnata. Ten cas na odpocinek prikryta dela svy.
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    HENNYVILLE: Elektrika, puštěno na horkovzduch. Mám v plánu to odkrýt tak za půl hodiny, přidat teplotu a počítám, že pak by to mělo tak za hodinu bejt? Ta mrcha měla 5,1 kg, když vezmu v potaz tvůj doporučený čas na kilo, tak mi to vychází na 225 minut (necelý 4 hodiny), což zase všude jinde píšou a radí péct mnohem dýl (6-13 hodin). No, přijde na večeři asi deset lidí, tak doufám, že se to povede. Že já si vždycky vymyslím nějakou kravinu :)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    TATONKA: toho sadla tam snad nebude tolik, zkus se na to mrknout, kdyztak naberackou trochu vyhazet do pryc. Ja byt tebou, spis dam pryc ten alobal a pridam teplotu at to ma nejakou barvu a krupavou kuzi, ne takovou tu mokrou udusenou. Mas elektrickou nebo plynovou troubu ? Myslim ze tak 1-1.5 hod a bude hotovo.
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    HENNYVILLE: uz je v troube ve 130° od dvou hodin, v pekaci, prikryta alobalem. Trochu se bojim, ze se zacne topit v sadle. Mam to risknout, nebo radsi vyndat a kus sadla odlejt?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam