• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    ja pouzivam lih cca 50%, davam pouze zelene orechy, prepulene, zadne koreni. nechavam v lahvi na primem slunci az nekdy do zari, potom stocim a dosladim cukrovym sirupem.....
    FAT
    FAT --- ---
    FAT: Ořechovka

    Ořechovka se dělá ze zelených ořechů, které trháme před sv.Janem (24.6.) .

    Základní recept:

    Asi 20 zelených ořechů rozčtvrtíme a nasypeme do láhve se širokým hrdlem.

    Zalijeme 1 litrem režné tak, aby byla asi 2-3 prsty nad ořechy. K ořechům

    přidáme 2-3 hřebíčky, kousek celé skořice,malý kousek vanilky a čistou kůru z

    poloviny pomeranče. Dobře uzavřenou láhev postavíme na dva až čtyři týdny na

    sluníčko nebo teplé místo. Potom scedíme a do scezeného přidáme vychladlý sirup

    z půl kila cukru svařeného ve čtvrt litru vody.

    Pijeme a mlaskáme…..
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ADELHAIDA: použila jsem vodku a byla jsem spokojena, ale vyhovovala mi nižší voltaz. fakt už je na čase sbírat ořechy??
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ZUZKAOU: Díky. Já právě chci dosáhnout vyššího procenta alkoholu, tudíž budu míchat konzumní líh s něčím, abych dosáhla cca 60%. Mám v plánu zkusit vodku a bílý rum, jakož možná i jiný jemnější alkohol. Na ořechovce mi vždycky chutnala právě chuť ořechů, takže brandy jsem vyhodnotila jako dost výraznou. Ovocné pálenky mám ráda sama o sobě, připadá mi, že už by to hodně interferovalo...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADELHAIDA:

    1. nedělej ji z konzumího lihu, ale z nějakého dobrého alkoholu. Buď vodku, nebo vínovici/brandy. Imho třeba s hruškovicí by to taky mohlo být dobré. Čím lepší základní alkohol, tím lepší likér.
    2. slaď sirupem až po vylouhování a podle chuti.
    3. nech to pak ještě co nejdýl uležet, fakt to zjemní chuť.

    tady pak jsou různé verze toho, co dávaj různí národové k ořechům.
    A dá se to zkvasit?: Nezralé ořechy
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/06/nezrale-orechy.html
    AIJA
    AIJA --- ---
    GUDRUN:
    Dělávám pesto, vydrží v lednici i dlouho. A olej, je dobrý na zažívání, imunitu apod.
    Jinak suším. Mám ho taky spoustu. Navíc se nafoukal i na sousední mez, ale to se tvářím, že mě už nezajímá:-)
    FAT
    FAT --- ---
    ADELHAIDA: Zkusím zítra vyhrabat recept od Marie Treben. Doporučuji dělat z kořalky o, alespoň, 52 - 60%. V receptu je 40% vodka a to je ve výsledku sice dobré, ale SLABÉ. Kamarád mi poslal ořechovku, kterou udělal z 80% kořalky a bylo to výborné.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Vyráběl jste prosím někdo někdy ořechovku? Pokud ano, máte nějaký ultimátní tipy? A kam pro konzumní líh - dá se sehnat jen po netu, nebo ho maj i někde jinde (v makru)?
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    RISINA: to chápu, ale já spis hledám jídlo, který je na kvantu oregana postaveny... mám přístup k zahrádce jen občas, takže ho mám narazove
    RISINA
    RISINA --- ---
    GUDRUN: Oregano v sezóně přidávám prakticky ke všem pečeným masům, těstovinám, cuketovým směsím... Koncem léta ostříhám, usuším a přes zimu zas přidávám do všch jídel, kam s emi to zdá vhodné.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    potřebovala bych spotřebovat lán oregána, ideálně do nějakého jídla, ne dělat pesto nebo bylinkové máslo.
    Máte nějaký vděčný tip? Děkuju.

    TRISSIE: my jsme dělali podobnej salát s majdou z kečupu a hořčice, nebyly tam teda olivy a sýr byl nějakej strouhanej eidam. Ale jako děti jsme to milovali a nedávno jsem ho s úspěchem zase vytáhla.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    čím v těstovinovém salátu tohohle typu: http://allrecipes.com/recipe/52734/awesome-pasta-salad/
    nahradit italskou zálivku (80% mých strávníků neoblibuje kyselou chuť)? Nalít tam jen olivový olej? Nebo ho aspoň rozmíchat s bylinkami (bez chilli papričky, to strávníci taky neradi)?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Sorry za kupovany knedle. Nejsem Dita P., takze vas usetrim toho "pribehu", kterej za tim je, ale věřte mi, že holt nebylo zbyti.

    Jinak do masa jsem nasekal štědrou várku hladkolistý petržele. Žádnej recept ji sice neuvádí, ale vylučovací metodou* jsem dospěl k názoru, že tam bejt musí.

    * tedy považoval jsem za vyloučené, abych ji tam nedal :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    OIIIK
    OIIIK --- ---

    ZOOEY: Sice pozdě, ale určitě bych ti doporučila http://www.dvurvysinek.eu rozvoz bohužel nemají, jen odběrná místa v Praze.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    GALE: v troube je nepec. to nezhhnedou a vyschnou.
    jak rika ZUZKAOU: cukrsul na par hodin.
    ja davam do med, sul, pomeranc stava, voda s cerstvym tymianem. hodim 10 platku do ziplocu s tim vsim a druhej den na prirucnim grilu 5 platku zgriluju a 5 ususim, posypu milk powder a na prepustenym masle zhnedim.
    to je ale prasarna s tou milk powder. chutna to ale naprosto originalne. ja zeru ale veprovy,kdyz je vevnitr jeste trochu ruzovy, takze to s tim powder neni vhodna priprava pro ty, co to maj radi vepre 'well done'
    kdyz to nalozis tak pak budou ty jinak upeceny suchy masa uplne explodovat chutnou stavou. a nejlepsi je pouzit to prepusteny maslo. nakonec to delam tak, ze sundam maso z panve odlezet a do panve splouchnu trochu ty vody ve ktery se to macelo pres noc, zavarim a nakonec tam chrstnu mlecnou sedlinu (bilou mrdku z toho masla)
    tim pak preleju to odpocivajici maso.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: jednu dobu docela jo, teď už na to většinou kašlu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GALE: nesmíš ji vysušit - tedy výsledná vnitřní teplota by neměla přesáhnout přes nějakých 65°C, lépe aby byla okolo 62°C.

    Což teda není úplně easy, ale jde to. Takže je potřeba hlídat teplotu a pokud se dělá na plátky, tak nesmí být moc tenká.

    Mám pro kotlety slabost, protože jsme je na chatě a na výletech pekli na ohni s rodičema a to jsou naprosto nejlepší (tam naopak když jsou tenké, tak se udělají i jen nad plamenem ;-)

    Zkoušela jsem postup ze Serious eat a funguje to.

    The Food Lab's Guide to Pan-Seared Pork Chops | Serious Eats
    http://www.seriouseats.com/2014/03/the-food-lab-pork-chops-blah.html

    1. smíchat sůl s cukrem, posypat tím kotlety a nechat odležet alepsoň pár hodin v lednici. Tím se jednak udrží víc šťávy v mase kvůli soli a udělá se lepší kůrčička kvůli cukru.

    2. kotlety opláchnout a osušit.

    3. Dát do trouby vytopené na 120°C na cca 30 minut, dokud vnitřní teplota nebude okolo 45°C - vevnitř to ještě bude syrové syrové, z venčí bledé.

    4. přendat to na opravdu rozpálenou pánvičku s nějakým tukem a z každé strany nechat opéct 60-90 sekund, aby to zhnědlo.

    5. dá do už vypnuté, ale ještě teplé trouby, aby si to odpočalo a nevychladlo a mezi tím z tuku a vypečené šťávy udělat omáčku.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GALE: S hořčičnou omáčkou jsem je dělala taky s tím, že jsem používala hrubozrnnou hořčici. Bylo to hezčí a víc mi to chutnalo. K vepřový kotletě taky pasujou ještě meruňky. Dělala jsem párkrát kotlety s bulgurem (přelito sosem z pánve) a opečenejma meruňkama s chilli.

    Já mám ale vepřovou kotletu nejradši jen tak na minutku s hráškem a bramborovou kaší. Je to jemný maso, a v dnešní době mnohdy i dietní. Prasátka jsou dnes míň tlustý než lososi z farem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam