• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Vyráběl jste prosím někdo někdy ořechovku? Pokud ano, máte nějaký ultimátní tipy? A kam pro konzumní líh - dá se sehnat jen po netu, nebo ho maj i někde jinde (v makru)?
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    RISINA: to chápu, ale já spis hledám jídlo, který je na kvantu oregana postaveny... mám přístup k zahrádce jen občas, takže ho mám narazove
    RISINA
    RISINA --- ---
    GUDRUN: Oregano v sezóně přidávám prakticky ke všem pečeným masům, těstovinám, cuketovým směsím... Koncem léta ostříhám, usuším a přes zimu zas přidávám do všch jídel, kam s emi to zdá vhodné.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    potřebovala bych spotřebovat lán oregána, ideálně do nějakého jídla, ne dělat pesto nebo bylinkové máslo.
    Máte nějaký vděčný tip? Děkuju.

    TRISSIE: my jsme dělali podobnej salát s majdou z kečupu a hořčice, nebyly tam teda olivy a sýr byl nějakej strouhanej eidam. Ale jako děti jsme to milovali a nedávno jsem ho s úspěchem zase vytáhla.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    čím v těstovinovém salátu tohohle typu: http://allrecipes.com/recipe/52734/awesome-pasta-salad/
    nahradit italskou zálivku (80% mých strávníků neoblibuje kyselou chuť)? Nalít tam jen olivový olej? Nebo ho aspoň rozmíchat s bylinkami (bez chilli papričky, to strávníci taky neradi)?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Sorry za kupovany knedle. Nejsem Dita P., takze vas usetrim toho "pribehu", kterej za tim je, ale věřte mi, že holt nebylo zbyti.

    Jinak do masa jsem nasekal štědrou várku hladkolistý petržele. Žádnej recept ji sice neuvádí, ale vylučovací metodou* jsem dospěl k názoru, že tam bejt musí.

    * tedy považoval jsem za vyloučené, abych ji tam nedal :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    OIIIK
    OIIIK --- ---

    ZOOEY: Sice pozdě, ale určitě bych ti doporučila http://www.dvurvysinek.eu rozvoz bohužel nemají, jen odběrná místa v Praze.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    GALE: v troube je nepec. to nezhhnedou a vyschnou.
    jak rika ZUZKAOU: cukrsul na par hodin.
    ja davam do med, sul, pomeranc stava, voda s cerstvym tymianem. hodim 10 platku do ziplocu s tim vsim a druhej den na prirucnim grilu 5 platku zgriluju a 5 ususim, posypu milk powder a na prepustenym masle zhnedim.
    to je ale prasarna s tou milk powder. chutna to ale naprosto originalne. ja zeru ale veprovy,kdyz je vevnitr jeste trochu ruzovy, takze to s tim powder neni vhodna priprava pro ty, co to maj radi vepre 'well done'
    kdyz to nalozis tak pak budou ty jinak upeceny suchy masa uplne explodovat chutnou stavou. a nejlepsi je pouzit to prepusteny maslo. nakonec to delam tak, ze sundam maso z panve odlezet a do panve splouchnu trochu ty vody ve ktery se to macelo pres noc, zavarim a nakonec tam chrstnu mlecnou sedlinu (bilou mrdku z toho masla)
    tim pak preleju to odpocivajici maso.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: jednu dobu docela jo, teď už na to většinou kašlu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GALE: nesmíš ji vysušit - tedy výsledná vnitřní teplota by neměla přesáhnout přes nějakých 65°C, lépe aby byla okolo 62°C.

    Což teda není úplně easy, ale jde to. Takže je potřeba hlídat teplotu a pokud se dělá na plátky, tak nesmí být moc tenká.

    Mám pro kotlety slabost, protože jsme je na chatě a na výletech pekli na ohni s rodičema a to jsou naprosto nejlepší (tam naopak když jsou tenké, tak se udělají i jen nad plamenem ;-)

    Zkoušela jsem postup ze Serious eat a funguje to.

    The Food Lab's Guide to Pan-Seared Pork Chops | Serious Eats
    http://www.seriouseats.com/2014/03/the-food-lab-pork-chops-blah.html

    1. smíchat sůl s cukrem, posypat tím kotlety a nechat odležet alepsoň pár hodin v lednici. Tím se jednak udrží víc šťávy v mase kvůli soli a udělá se lepší kůrčička kvůli cukru.

    2. kotlety opláchnout a osušit.

    3. Dát do trouby vytopené na 120°C na cca 30 minut, dokud vnitřní teplota nebude okolo 45°C - vevnitř to ještě bude syrové syrové, z venčí bledé.

    4. přendat to na opravdu rozpálenou pánvičku s nějakým tukem a z každé strany nechat opéct 60-90 sekund, aby to zhnědlo.

    5. dá do už vypnuté, ale ještě teplé trouby, aby si to odpočalo a nevychladlo a mezi tím z tuku a vypečené šťávy udělat omáčku.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GALE: S hořčičnou omáčkou jsem je dělala taky s tím, že jsem používala hrubozrnnou hořčici. Bylo to hezčí a víc mi to chutnalo. K vepřový kotletě taky pasujou ještě meruňky. Dělala jsem párkrát kotlety s bulgurem (přelito sosem z pánve) a opečenejma meruňkama s chilli.

    Já mám ale vepřovou kotletu nejradši jen tak na minutku s hráškem a bramborovou kaší. Je to jemný maso, a v dnešní době mnohdy i dietní. Prasátka jsou dnes míň tlustý než lososi z farem.
    E_D
    E_D --- ---
    GALE: zapejkam s bramborama, cibuli a smetanou + nejaky to koreni jako pul, pepr, tymian nebo rozmaryn. Brambory na kolecka, kotletu na platky, cibuli na kolecka a vrstvim to do zapejkaci misky. brambory - cibule - kotlety- cibule - brambory. do kazde vrstvy trocha koreni, pak zalit cele smetanou a nahoru klidne nejaky syr.
    GALE
    GALE --- ---
    LUCIASHECK:
    MOUNTBATTEN: Děkuji! To je postačující. Doufám, že tento víkend nebudu tápat.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    GALE: nejcasteji na cibuli opecu-zatahnu a pak pecu/dusim v troube na cibuli, zazvoru a pivu. No nejsem moc originalni, uznavam:) Zakryte cca 30-40 minut, s obcasnym podlevanim + dalsich 10 minut bez zakryti
    (nebo ji rychle opecem na panvi, ale to je nuda. Na grilu, jakoze venkovnim, mi taky moc nechutna, prijde mi taky moc sucha)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    GALE: taky je nemam rada, tak nudny maso aby clovek pohledal....

    Zkousela jsem, kdyz je pritahl ex, tenhle recept a bylo to vcelku snesitelny:
    Vepřové plátky s hořčičnou omáčkou a rozmarýnovou kaší | Kuchyne Lidlu
    https://kuchynelidlu.cz/product/veprove-platky-s-horcicnou-omackou-a-rozmarynovou-kasi

    tohle taky nebylo úplně hnusný a dá se i na pánvi:
    VIDEO: Čuníci a jablka k sobě pasujou, rozplývá se Pohlreich - iDNES.cz
    http://hobby.idnes.cz/...vou-kotletu-na-grilu-ff2-/hobby-domov.aspx?c=A120531_132228_hobby-domov_mce
    GALE
    GALE --- ---
    MOUNTBATTEN: Nechutná mi. Je suchá a přitom je to tucnejsi maso. Neumím s ní prostě pracovat. Jak ji děláš? Beru každou zkušenost.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    GALE: jako fakt? Veprova pecene je marna? Ja ji mam za jeden z nejkvalitnejsich kusu prasete. Jen sporak, nebo i trouba? Ja bych klasicky pekla v troube na nejaky dobry koreni-zelenine, pripadne s pivem.
    GALE
    GALE --- ---
    Potřebuju poradit co s vepřovou kotletou. Já osobně tohle maso považuji za naprosto nepoužitelné, ale na víkend jedeme ke tchyni a ta ho vždycky koupí a mým úkolem je uvařit nedělní oběd. Vždycky jsem spáchala něco, co se dalo jíst, ale pyšná na to nejsem.
    Máte někdo nějaký nápad?
    K dispozici mám elektrický sporák, na který nejsem vůbec zvyklá.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    ZUZKAOU: jde nejak vypnout ten overlay? nebo se clovek fakt musi registrovat pro zobrazeni receptu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam