• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CMLKA: pokud je patizon malej, tak s ním zacházej jako se zábavnou cuketou. Nejlepší je buď do těstovin s bílým vínem a pancettou/italskou klobásou a nebo vydlabat, naplnit a zapéct.

    Pokud už je velkej, tak rozpůlit po poledníku, vydlabat semínka nakrájet podkovy a osmažit.

    Tuřín do polévky, nebo do dušeného masa, nebo na kostky a upéct jako pečenou zeleninu, případně s další kořenovo/bulvovou zeleninou, nebo na plátky a ogrilovat..

    Super je tuřínovo-bramborová kaše. Nebo jenem tuřínové pyré.

    Daj se i hranolky - jak smažený, tak pečený, nebo to gratinovat.

    Tuříny jsou boží a hlavně už teda nejsou k dostání ty dickenskovské krmné odrůdy, ale normální chutná zelenina ;-)

    Je to taková zábavnější kedlubna či velká brambora
    HELOUN
    HELOUN --- ---
    CMLKA: Z tuřínu mám ráda krémovou polívku, má zajímavou lehce štiplavou chuť. Dělám podobně jako v tomto receptu, jenom dávám více tuřínu a méně smetany (a houby klidně obyčejný sušený) - http://ona.idnes.cz/...-polevka-s-restovanymi-houbami-ftb-/recepty.aspx?c=A110912_164458_recepty_job

    A patizon bych nezavrhovala smaženej v trojobalu! Jako není to úplně zdravý a žádná vysoká gastronomie, ale mě teda chutná z tý smažený zeleniny asi nejvíc. Naopak mi právě přišlo, že v tom trojobalu má svou jemnou chuť, jinak mi ve všech receptech zanikl jako výplňová hmota.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    CMLKA: To je to, co mě na bedýnkách baví. Že mě nutí naučit se vařit a jíst věci, které normálně nekupuju ;-)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    CMLKA: tuřín mi přijde docela dobrý jako součást pečené kořenové zeleniny (jestli nechutná samotná, skvělá je pod kuře - na kostky celer, mrkev, cibule atd. podle chuti)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    CMLKA: pokud nemáš jiné užití, patizon je fajn "hmota" do leča, do bramboráků a podobně, kde je nějaká další chuť.
    teta ho dělala i v trojobalu, ale to neuchvátil. v tom trojobalu nemá kde vzít chuť zvenku, takže to byla prostě hmota...
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Prosim vas, bedynka mi hodila klacky pod nohy, neb v ni byl turin a patizon, co s tim? :))
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    AIJA: Bez zavaření. Olej zamezí přístupu vzduchu. Má to v chladu vydržet až 3 měsíce, ale u nás těch 5-6 litrů vydrželo maximálně 3 neděle, protože to všem chutnalo...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    AIJA: jj tam to konzervujes tou soli
    AIJA
    AIJA --- ---
    PEPITO:
    A jen tak bez zavaření?
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    AIJA: Uzené cejny jsme nakládali do sklenic: Maso se obralo, osolilo, nepatrně okořenilo a postupně ukládalo do sklenic. 2 cm ryby, vrstva cibule na kolečka, vrstva ryby, cibule atd...Plná sklenice se zalila olejem.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Mám lavor uzených ryb. Část jsem klasicky zavařila...olej, nové koření, pepř, boblist...M8te někdo nějaký vyzkoušený recept pro delší uchování?
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    Troll není THEODORT ale MANHOU = HOUMAN
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    REONA: vsak se koukni na me odpovedi ;)
    REONA
    REONA --- ---
    THEODORT: troll
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    MANHOU: hrnek je zhruba.. hrnek, tak nejak klasicky velkej, ani malej, ani obrovskej.

    cizrnu namacet zhruba od 0 minut do pres noc, dle zvyku a podle toho upravit dobu vareni, cim kratsi dobu se namaci, na tim mensi plamen se pak vari

    namocene orechy jsou namocene orechy, zhruba pres noc

    prasek do peciva nebo suseny kvasnice nebo udelat kvasek. pokud nevis tak je to asi jedno
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    E_D: díky za tip! chtěla jsem ale něco svezejsiho, takže dve cukiny na pulkolecka, zasypany cibuli a cesnekem nahrubo, zality oliv olejem, citronem, soli, pepřem a zaatarem, upeceny, pak nastrouhanej Balkán, dobrý rajčata na kostky a jarní petrzelka, trochu dochutit a vymalováno, zmizelo to hned.
    E_D
    E_D --- ---
    GUDRUN: u nas docela oblibené "cuketa na plech" něco jako tohle https://www.toprecepty.cz/recept/29541-zapekana-cuketa-na-plech/
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    mám doma tři male cukety a zítra mám něco přinést na piknik večer. napadl me salát z pečených cuket. zítra mužů dokoupit ingredience, akorát se to neprolezi. nějaké tipy, prosím?
    DEMENAPIVO
    DEMENAPIVO --- ---
    ADELHAIDA: Hradec Králové, Jiráskovi sady - běhá jich tam několik desítek a lidí tam zas tolik není..
    FAT
    FAT --- ---
    ADELHAIDA: Já ji měl od chovatele. V krámě jsem ji neviděl nikdy.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Kde se dá sehnat taková čerstvá nutrie? Už dlouho po ní toužím....
    FAT
    FAT --- ---
    DEVIL: Díky.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    Asi okometricky. To ma tak kilo a pul to torso? Bych dal 1-2 hodky to na mensi teplotu pokourit a pak to dodelat asi?
    FAT
    FAT --- ---
    DEVIL: Odhadneš, prosím, jak dlouho asi udit na tu vnitřní teplotu? 4 - 5 hodin nebo mnohem méně?
    FAT
    FAT --- ---
    DEVIL: Ne přímo. Kouřovod asi 2,5 metru. Když se udrží obsluha, tak by se ta teplota mohla dát vychytat. Jo, ty zapichovací teploměry znám. Už jsem si ho kdysi chtěl pořídit, jenže pak sešlo z pár věcí a v důsledku toho i z teploměru. Uvidím, jak to vyjde. Našpekuju to, naloží se to do solného láku a pak trpělivě u ohně.
    Díky moc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam