• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    PETATA: byla bys zlata, díky!
    PETATA
    PETATA --- ---
    GUDRUN: máme doma outdoorovou kucharku a v receptu je uvedeno 120g cocky (kdyby te to zajimalo, poslu cely recept) a manzel to delal cele parte na cundru jako hlavni jidlo a pry to bylo docela malo
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: obvykle se bere dávka 100 g na osobu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a teda var je až pak. aby byly čerstvé
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BARBORKA: udělej knedlíky a dej je do lednice.
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    GUDRUN: já bych udělala radši trochu víc, aspoň 100g/osoba. Ale my jsme žrouti:), kdyby toho bylo málo, tak bych to toho naházela třeba slunečnicový semínka, aby to bylo vydatnější.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    BARBORKA: Ja bych je udelal ted a mel aspon neco hotovyho. Naparit uz je pohoda.
    BARBORKA
    BARBORKA --- ---
    Mam dementni dotaz

    Kyne mi testo na boruvkove knedliky a prave jsem zjistila, ze stravnici dorazi az tak v sest.
    Je pro chut lepsi strcit testo do lednicky a oddalit kynuti a nebo radsi dodelat knedliky ted a pak hotove naparit pred podavanim...? nebo jina moznost?
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    pls poraďte, když potřebuju červenou čočku jako hlavní jídlo pro 6 lidí, přidaná do toho bude akorát nějaká zelenina a snad sýr (jídlo na hřbet na trek), kolik suché červené čočky je potřeba? Půl kila stačí? Díky!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBEBE: ha - tak jsem ji udělala kulajda stájl a je to super.

    cibulovo-česnekovej základ, na to trahoňu opražit, přidat houby, nechat pustit vodu, zalít vývarem (1,5 dílu ), přidat nové koření, pepř, kmín a bobkový list a vařit. na posledních 5 minut přilít smetanu (půl dílu). Vařit 15 minut, pak nechat 5 minut dojí. Do hotové trahoňi zamíchat kopr.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kdo chce hodně hladký hummus a nechce se mu loupat, tak použije cizrnovou mouku, funguje to. Je to teda takové jemnější v chuti. Ale je to fajn když potřebujete velké množství a přijde mi to jednodušší, než tanečky s papiňákem (i konzrevovaná cizrna chce dorozvařit, aby to bylo ono)

    Internetové recepty praví, že jen zamíchat a 3 minuty vařit, ale to je blbost, to budete mít syrové a bude to chutnat jako syrová luštěnina.

    50 g cizrnové mouky (v orientálních speciálkách se ptejte po besam/gram)
    500 g vody
    šťáva z jednoho citronu
    česnek dle chuti
    50-100 ml olivového oleje
    100 -200 g tahini (chcete hodně tahini)
    sůl
    paprika
    kumín

    namočit cizrnovou mouku do vody, alespoň na 8 hodin. Pak to za vcelku pečlivého míchání vařit alespoň 30 minut, až to bude dostatečně husté. Osolit podle chuti. Asi by stálo za experiment udělat původní směs ještě řidší a zkusit co to udělá, když se to rozvaří ještě delší dobu.

    Do vymačkané citronové šťávy prolisovat česnek - tím se ho tam dá narvat víc, protože kyselé zablokuje tvorbu štiplavosti, ale nechá ostatní chutě. Smíchat s tahini a rozmíchat to do cizrnové kaše a důkladně rozmíchat. Přilít olej - když to ještě proženete mixérem, tak se to zemulguje a bude to takové lehčí, než standardní hummus.

    Nechat vychladnout a rozležet.
    AIJA
    AIJA --- ---
    KAMIONG:
    Díky!
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    AIJA: Pozdě, ale přece... Letošní úroda cuket je opět bohatá, takže budeme nakládat ve velkém.
    Sladkokyselé curry cukety ze Švýcarska:
    1 .den: 3 kg cuket, 2 velké cibule, 100g soli, cukety na kostky, cibule na kroužky, smíchat se solí, přikryté nechat 1den stát
    2. den: míšeninu proprat vodou, svařit 2,5 dcl octa, 7,5 dcl vody, 200 g cukru, 6 lžiček kari, trochu pepře - nalít na cukety, nechat stát
    3 .den: scedit, tekutinu převařit s dalšími 60 g cukru, nalít na cukety, nechat 1 den stát
    4. den: tekutinu scedit, přivést do varu, přidat cukety, 2-3-min. povařit, naplnit do horkých sklenic a uzavřít.
    IKA
    IKA --- ---
    LADY_MYSKA: myslím, že s niekoľkými obmedzenami alebo preferenciami by sa radilo oveľa ľahšie.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Vsem moc dekuji, ano neudavam suroviny, pac jsem vubec netusila, jakym smerem se dat.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LADY_MYSKA: brambory s tvarohem. Dobrej chleba s máslem a rajčatama. Gaspacho. Caprese.

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    LADY_MYSKA: Grilovaná vepřová panna, pyré z květáku, smetany a másla a k tomu nějakej barevnej salát.
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    LADY_MYSKA: ja tu mam na hlidani hejno deti a delam nekonfliktni kure na paprice, ktere stoprocentne vsechny jedi :-)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    LADY_MYSKA: A surovina ke zpracovani?
    Jestli zadna, burgery, leco, grilovany kridla, cervena cocka s rajcatam... moznosti je milion
    REONA
    REONA --- ---
    LADY_MYSKA: Na pánvi zatáhnout maso, dát pryč, přidat nakrájenou cibulku, smažit dozlatova, přidat utřený česnek, zacáknout bílým vínem, vrátit maso. Když se víno vyvaří, přidat uvařené těstoviny, smetanu (raději sladkou, nakyslou chuť dodá víno) a nastrouhaný sýr (s modrou plísní). Vše promíchat, prohřát, rozpustit sýr, podávat.
    Jsou to takové celkem základní těstoviny s minimem ušpiněného nádobí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam