GUDRUN: nyxovská odpověď
prudilo by mě vařit dvě různá jídla zaráz, takže bych dělala něco, co je v základě rostilnné a živočišné složky se k tomu snadno dodají.
Tedy - zelňačku obyčejnou a k tomu by si člověk mohl do toho samostatně přidat zakysanou smetanu a opečenou klobáu. Tedy - opeču cibulku, zapráším moukou, přdám papriku, nové koření, pepř a bobkový list. Zaleju vodou, dám tam vařit brambory, když jou brambory měkké, přidám pokárjené zelí a lák, dovařím a dosolím. Případně tedy do toho hodím na začáku houby, chci-li z toho valaškou kyselicu.
A fazole s lilkem a rajčaty zní tak dobře, že bych rozhodně pohrdla buřty na pivě. To jsou tam takoví hysteričtí jedlíci, že si nedaj fazole a vyžadují uzeninu?
V létě jsme pro třicet lidí vařili totok a jen se po tom zaprášilo
http://www.seriouseats.com/recipes/2014/06/greek-butter-bean-salad-tomatoes-dill-recipe.html Ale teda bylo to studené.
Ale klasické gigantes plaki masožrouty určitě neurazí
Gigantes Plaki / Baked Giant Beans | The Greek Vegan
http://thegreekvegan.com/gigantes-plaki/
Případně tedy do remosky bych udělala houbové šunkofleky a kus teda udělala bez vajec. Recept je jednoduchý. Uvaříš těstoviny v osolené vodě se spoustou bobkového listu, kmínu, pepře a nového koření. slité je proleješ olejem. Do neveganské verze je dobé místo oleje nalít smetanu.
Osmažíš hodně cibulky do zlata a spoustu česneku. Podusíš houby. Smícháš to všechno s těstovinami, neveganskou část promícháš s vejci rozšlehanými se smetanou. Dáš do vymazané remosky a zapečeš.