• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TERA79: rýžovou polévku - vyvařit uzený žebra, u řezníka je beru cca 50kč/kg, cca půl hodiny, nějaký maso do polévky, zbytek sem
    FAT
    FAT --- ---
    TERA79: Šunkofleky ze zbytku uzeného, špagety s hovězím...
    :-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TERA79: upéct si předem bůček a dávat na chleba?
    TERA79
    TERA79 --- ---
    Jdu zase pro radu. Tento a další 3 víkendy potřebuju o víkednu nakrmit dřevorubce. Sehnali jsme brigádníky a někteří nám přijedou pomoct víckrát.
    Vymýšlím, čím je budu rozmazlovat. Máme sud piva a k dispozici plynový sporák, bez trouby. Máme remosku, ale je to ta klasická stará po babičce a jen jedno hřející víko. Papinův hrnec je můj kamarád.
    Budu servírovat vše, tj. snídaně, oběd, večeře, eventuelně pak večer k pivu a kartám (to mám domluvené domácí uzené na tento víkend a na příští chci naložit hermelíny a pak utopence).
    Budu vařit podle počtu vždy min pro 6 lidí (většinou mužský).
    Vyjma klasických zálěžitostí, jako je guláš, řízky, zelňačka, sekaná budu ráda za nápady, nějak se nemohu rozběhnout.
    AIJA
    AIJA --- ---
    LORAIN:
    Letos jsem ji zkoušela dát do cukru za okno, slila jsem z toho pak sirup na choroby.
    Jinak teda suším a mrazím. Ještě dorůstá další várka, tak v sobotu buď hodím pod maso nebo už nevím:-)
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    LORAIN: suším; a už nevím, kam ji vecpu:D
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    Kren sem strouhal a byl u toho moc dojatej! Dal sem ho ale ceskoslovenskejm duchodcum kdyz sem pro ne delal lekce vareni... nic nezbylo :,( padalo to do nich jak nemci do krytu
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    Jak uchováváte šalvěj? Mrazíte? Sušíte? Nebo ještě jinak?
    MARIHAI
    MARIHAI --- ---
    ZUZKAOU: přiště vyměň dýni za bůček ostatní může zůstat :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    BRUKEV:
    Škoda, že nenapsal kdy můžeme přijít:-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    DEVIL: ještě křen strouhaný, malé pivko a program na pohodové odpoledne bych měl jasný :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    DEVIL:
    Ale hodila by se k tomu cuketová nebo dýňová hořčice:-)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    omg zas dynovy obdobi. z toho se mi dycky chce brecet...
    abych ale jen nefnukal, tak dam i sem. domaci vyroba vseho. sumava, uzena klobasa, tlacenka, tucna peprova sunka, kysely vokurky a nalozena repa

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Masové gule s dyňou.
    Dnes jsem v troubě ohřála toto, mezitím jsem emulgovala majonézu, v tatarku zpracovala s koprem, kyselou okurkou a sekanýma kaparama. Plus salát z toho, co lednica vyvrhla. Místo krůtího bylo prasečí, co mi řezník pomlel.

    1 střední dýně Hokaido, 500 g mletého krůtího masa, 1 menší červená cibule, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky muškátového oříšku, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, sůl, olivový olej

    Dýni očistíme a vydlabeme semínka. Půlku dýně nakrájíme na větší kousky a druhou půlku nastrouháme na hrubém struhadle.
    Ve větší míse smícháme mleté maso, nastrouhanou dýni, nadrobno nasekanou cibuli,prolisovaný česnek, tymián, muškátový oříšek a sůl. Směs důkladně promícháme a vytvarujeme 3 cm velké kuličky.

    Plech nebo pekáček vyložíme pečícím papírem a na něj poklademe kousky dýně, posolíme a přidáme kuličky. Bohatě vše zakapeme olivovým olejem a pečeme cca 40 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Po upečení můžeme ještě pokapat olivovým olejem.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    BEBEBE: to je ono :-) díky
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    GUDRUN: Dělala jsem teď takovou volnou variaci na tenhle recept: https://happykitchen.rocks/...-lentils-feta/?utm_campaign=yummly&utm_medium=yummly&utm_source=yummly
    Místo batátů jsem použila právě dýni...místo fety jsem v jedný verzi orestovala tofu, ve druhý jsem do toho natrhala mozzarellu. A uvařenou belugu jsem promíchala se zálivkou z olivovýho a sezamovýho oleje, citrónu, chilli pasty, zázvoru a medu.
    Ohřívalo se to v pohodě v troubě.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jo a zkoušela jsem tohle - a je to takový, hodně jemný.

    Kabocha no Nimono (Simmered Pumpkin) Recipe - Japanese Cooking 101
    https://www.youtube.com/watch?v=DrGEKkdBVnE


    Byla z toho pak dobrej základ do polívky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: dělala jsem stir fry s vepřovým a dobrý.

    Namočit proužky masa do směsi sojovky, škrobu, cukru, česneku a zázvoru. Nechat marinovat. Očistit a osušit. Nakrájet dýni na nudličky.

    rozpálit wok/pánev, na oleji osmahnout chilli papričky, česnek, zázvor a sečuánský pepř - opečené vyndat. Přidat maso, opéct maso přidat dýni, přidat bílou část jarní cibulky. Podlejt troškou vína a sojovkou.

    K tomu rýži a na to zelenou část jarní cibulky a koriandr.

    Místo vepřového se tam určitě dá dát tofu, nebo nějaká drůbež.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MUTHA: Hokkaidó? obyc oranžovou z Lidlu.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    když jste mi včera tak dobře poradili, zkusim ještě jednu :-) recept, ve kterém dýně bude kousací, pevna, tj ne polívka, pyre. normálně pečená už byla. ideálně, aby se to jídlo dalo ohřívat, ale beru i recept pro přímou spotřebu. díky :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam