EDERA: no mám, jenže teda - já koprovku kyselím citronem a mám ji ráda spíš řidší, což vede k poněkud ne úplně tradiční chuti.
Ale princip je orestovat cibulku na másle - jen do slkovata, Případně se cibulka dá úplně vynechat, přidat 40 g másla a 40 g hladké mouky a umíchat z toho světlou jíšku. Zalít 500 ml vývaru. Přidat nasekané stonky kopru - lístečky nechat vedle, dávám je tam až úplně nazávěr. A nechat to vařit na mírném ohni alespoň 30 minut aby se mouka rozvařila. Po těch 30 minutách buď přepasírovat a nebo rozmixovat do hladka a přilít 500ml šlehačky a ještě tak 10 minut vařit. Pokud je moc řídká, tak vařit déle a zprudka, za stálého míchání nechat odpařit do požadované hustot. Přidat posekaný kopr a vařit ještě tak maximálně minutu. Dosolit podle chuti, přidat něco pepře. A pak tedy postupně doslazovat a dokyselovat, což je čistě individuální záležitost. Zajímavější chuť dělá když je tma hodně kyselé složky, která je vyvážená větším množství cukru.
Plus hlavní trik je hodně mléčného tuku a dobrej vývar. Rozhodně spíš hovězí, než drůbeží. Ale funguje to i jen ve vegetariánské verzi s vodou. Možná by to nebylo špatné s vývarem ze světlého misa. Veganskou tu někdo doporučoval zkokosového mléka a překvapivě to není špatná kombinace.
Klasická se dělá tak, že se do jíšky přidá několik lžic cukru a pak se to zalije několika lžícemi octa, rozvaří se to a teprve pak se přidává vývar. Když se pak přidá smetana, tak by se v důkladně rozvařeném octu nemusela srážet. Ale ozkoušené to nemám, protože mám fakt ráda kombninaci smetany a citronu.