• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EDERA: no mám, jenže teda - já koprovku kyselím citronem a mám ji ráda spíš řidší, což vede k poněkud ne úplně tradiční chuti.

    Ale princip je orestovat cibulku na másle - jen do slkovata, Případně se cibulka dá úplně vynechat, přidat 40 g másla a 40 g hladké mouky a umíchat z toho světlou jíšku. Zalít 500 ml vývaru. Přidat nasekané stonky kopru - lístečky nechat vedle, dávám je tam až úplně nazávěr. A nechat to vařit na mírném ohni alespoň 30 minut aby se mouka rozvařila. Po těch 30 minutách buď přepasírovat a nebo rozmixovat do hladka a přilít 500ml šlehačky a ještě tak 10 minut vařit. Pokud je moc řídká, tak vařit déle a zprudka, za stálého míchání nechat odpařit do požadované hustot. Přidat posekaný kopr a vařit ještě tak maximálně minutu. Dosolit podle chuti, přidat něco pepře. A pak tedy postupně doslazovat a dokyselovat, což je čistě individuální záležitost. Zajímavější chuť dělá když je tma hodně kyselé složky, která je vyvážená větším množství cukru.

    Plus hlavní trik je hodně mléčného tuku a dobrej vývar. Rozhodně spíš hovězí, než drůbeží. Ale funguje to i jen ve vegetariánské verzi s vodou. Možná by to nebylo špatné s vývarem ze světlého misa. Veganskou tu někdo doporučoval zkokosového mléka a překvapivě to není špatná kombinace.

    Klasická se dělá tak, že se do jíšky přidá několik lžic cukru a pak se to zalije několika lžícemi octa, rozvaří se to a teprve pak se přidává vývar. Když se pak přidá smetana, tak by se v důkladně rozvařeném octu nemusela srážet. Ale ozkoušené to nemám, protože mám fakt ráda kombninaci smetany a citronu.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Jinak než podle tohohle Tvého receptu už rajskou nedělám. Neměla bys nějakej i na koprovku? Chtěla bych jí dát šanci a napravit dojem zanechaný školní jídelnou.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TRISSIE: Ze zbytků pečeného masa dělávám krom toho co píše ANNNA ještě masové knedlíčky do polívky. Tam jsou rozmixované a máslo je zjemní, tak do nich likviduju i poslední zbytky. Mám je v zásobě v mrazáku a přidávám průběžně do polívek. Recept nemám, prostě mixované maso, krupice nebo strouhanka, vajíčko, máslo, sůl, pepř, bylinky... od oka.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Zbytky pečeného zpracovávám do pomazánek, na teplo spíš podle Shepherd's pie, nebo prostě nějaký masový koláč. U kuliček bych se bála, že to nebude držet pohromadě, případně že to bude příšerně suchý.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TOOMIX: ten samozřejmě byl a na další mám stranou kruti prsa, ale chci zužitkovat i tohle ne úplně top maso.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TRISSIE: a nebyl by lepší krůtí sendvič?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    mám tu zbytky pečené krůty, které by bylo lepší namlít (hezčí maso je zamrazené na pozdější použití, tohle jsou fakt oběrky, ale je jich docela dost). Uvažuju o masových kuličkách - zkoušeli jste je někdo dělat z pečeného masa?
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    LUCKAZ: Je to ono?
    WOJTYLA --- 13:13:27 9.4.2012
    takže

    Zenová Dlouhá Kachna MK II.

    doba přípravy: 2 dny (v případě zamražený kachny prodloužit o dobu kterou se bude kachna rozmražovat v lednici - rozmražování v mikrovlnce = nepřijatelné)
    výsledek: famózní

    suroviny:

    1x kachna
    sůl
    kmín
    voda (vroucí i studená)
    led
    obří kastrol
    obří mísa
    dva pekáče


    příprava:

    omytou kachnu zbavenou přebytečné kuže na krku a tuku kolem biskupa, vložíme do obří mísy a zalijeme lehce vlažným nasyceným solným roztokem a necháme jí tam cca 6 hodin.
    Poté kachnu vyjmeme a umístíme jí na hodinu do dřezu se studenou čistou vodou s tím že je vhodné aspon dvakrát vodu vyměnit - tím se zbavíme všech zbytků solného roztoku ze všech záhybů - ale do masa se nám už dostal a to je to co chceme.

    Naplníme obří mísu vodou a ledem. Vezmeme obří kastrol a v něm dáme vařit vodu.
    Vydrhneme si řádně ruce mýdlem jak chirurg před operací - je kruciální nepřenést na povrch kachny žádný baterie (nebo minimum bakterií) který by nám jí během následného vyvěšení přes noc za pokojové teploty mohly začít požírat.
    Do vařící vody vložíme kachnu a napočítáme pomalu do 30ti. Kachnu vyjmeme a ihned vložíme do obří mísy s vodou a ledem. Počkáme až se voda začne znovu vařit a celý postup opakujeme celkem 3x. Kachnu vyjmeme z ledu položíme na čistou utěrku a osušíme.

    Teď máme dvě možnosti kam s kachnou aspon na 6 - 8 hodin:

    1. položit na nějakou mřížku aby mohl ke kachně vzduch a dáme schnout do lednice.
    2. vyvěsit kachnu do prostoru (tak že se krkem do křídel prostrčí čínské jídelní hulky a za to se kachna zavěsí přes noc třeba nad vanu)

    já jsem vzhledem k nedostatku času volil 5 hodin v lednici kombinovaných s fénováním studeným proudem vzduchu.

    účelem této procedury je aby vlhkost která je pod kůží kachny a v kůži kachny vyschla a kůže se přilepila na maso. (kůži máme již blanšírováním pěkně napjatou a předvařenou) Díky tomu bude kůže neskutečně křupavá a chutná.


    mno a pak už známým postupem:

    kachnu lehonce ovlhčíme vodou, tak aby se nám na kůži udržel kmín a sul. trochu posolíme kuži a přiměřeně pokmínujeme. Dáme do pekáče na sucho prsama nahoru. Přiklopíme a dáme na 7 hodin péct do trouby na 90°C. Po 7 hodinách zvýšíme teplotu na 120°C, stále přikryté a do trouby nelezeme a kachnu neodkrýváme zbytečně (stejně se na to každej podívá - já taky:-). Po 4 hodinách na 120°C kachnu odkryjeme, zvýšíme teplotu na 160°C (případně 150°C horní grill a větrák) a necháme kurčičku zhnědnout.

    knedlík a zelí umíte líp než já takže si udělejte co kdo máte rádi...

    kachna se trochu blbě vyndavá z pekáče páč se rozpadá trochu. Kůrčička je neskutečně křupavá, maso pod jí je štavnatý, mekkoučký, krásně akorát slaný, kosti se vytáhnou lehkým tahem rukou.

    Kachna takto upravená není vubec tučná a nebude vám po ní těžko...je to lehoučky, snad až dietní jídlo:-DD

    Trochu nebezpečná je závislost která se na ní rychle tvoří a to že babičky a maminky po ochutnání vaší kachny přestávají dělat tu svou a chodí na kachnu k vám.
    LUCKAZ
    LUCKAZ --- ---
    Ahoj všem, možná se pletu, ale kdysi dávno tu tuším Wojtyla dával recept na pekingskou kachnu. Ať hledám, jak hledám, nemůžu najít. Nemáte to někdo? Nebo máte někdo jiný ultimátní recept? :)
    MALKE
    MALKE --- ---
    MIDORI: zkusila bych se zeptat id Luciashek, věnovala se trollení na MMB prostřednictvím použitelných receptů. Miláček by seděl.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    To jako tenhle slavnej fake?



    MIDORI
    MIDORI --- ---
    TRISSIE: Nn Byly u toho takovy trochu trapny reci, jak to chutna jejimu milackovi, ale recept sam o sobe byl dobrej
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MIDORI: to byla taková ta, jak do skleničky dětské zeleninové výživy přiliješ smetanu a pár kapek citronu? :-)
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    Kdysi mi tu nekdo posilal recept na svickovou omacku z mimibazaru. Nemuzu to dohledat, nevite nekdo?
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    BRUKEV: včera u kádě pravil prodavač, že v lednici v poho výdrží.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    BRUKEV: IMHO v pohodě vydrží, pokud si neužil moc tepla po cestě...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Dnes koupen kapr. Večer naporcujem. Zamrazit na neděli, nebo to na balkoně/v lednici vydrží?
    BARBORKA
    BARBORKA --- ---
    Chystám se na Bozi Hod dělat kance se sipkovou omáčkou. Nemáte někdo tip na předkrm, co by se k tomu hodil? Polívka byla bohužel dětmi zavrzena...
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    QUANTI: samozrejme jako moderni uzivatel internetu teto dekady zasadne nectu zpravy k kerym se rozhodne vyjadruju :-)))))
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    SIRIUS: čtení, taková ta záležitost s písmenky? :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam