• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    KATTY1987
    KATTY1987 --- ---
    ZUZKAOU: zila jsem dlouho v Norsku a pracovala i se Svedy, Dany.... varila jsem tam.
    Polevek moc nemaji, kdyz ano, tezke smetanove, ale maji hraskovou a tu delaji jinak nez my, je sladsi. Rybi/krevetovou, kde by se dal jeji zaklad zamenit s kulajdou (ryby se pridavaji nakonec). Proto bych je nedelala, at neporovnavaji... Ceska, Skandinavska a napr Francouzska hrachovka... kazda chutna jinak a Cechum bude chutnat Ceska, Frantikum ta jejich atd... nezavdecis se.
    S octem bych byla opatrna, porazi je (hlavne u tlaci atd...) Maji nizkoprocentni ocet a ten nas nedavaji.
    Za me bych udelala vege gulas ideal do chleba pro show, a uspech budes mit, po gulasi se mi vzdycky olizovali jak Skandinavci, Anglani, v NYC=svetova naplava.
    Gulas znaji vsichni, vsichni ho miluji, vege mas udelany za chvili, udelas ho kotel, pridas chleba a rohliky (jen bych nedavala houskove knedliky a syrovou cibuli.... to moc narodu nechape) a uspech mas zarucen! Driv jsem zkousela tvaruzky, korbacky, tlacenky, jelita, knedliky, chlebicky... prekombinovany....
    Gulas + frgal/kynuty buchty => budou te milovat.
    SARGO
    SARGO --- ---
    MUTHA: KAKIHARA: Nj, tak "připravit". O vaření si normálně nečtu, tak nemám ty správné obranné mechanismy :-D
    Nějak se mi nedaří to trefit, tak chci zapátrat, jesti v tom není nějaká finta. Zkusím tedy víc odležet... :-)
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    SARGO: Předně bych ho nevařil.) jinak je treba dobra čerstvá zelenina a nechat všechny složky (zeleninu, chleba, ocet, olej) mezi sebou “pracovat”, klidne přes noc.
    SARGO
    SARGO --- ---
    Prosím pěkně... jak mám uvařit gazpacho, aby chutnalo přesně jako ty zatracené krabice z Lidlu, co na nich mám těžkou závislost? :-D
    XAJA
    XAJA --- ---
    Hromadu jedla s pecivom pre zmiesanu vege/nevege spolocnost s oblubou riesim salatom z pohanky a varenej struhanej cervenej repy. Rozdelim zaklad a do vege verzie primiesam struhane jablko, do nevege casti tetaz na jar struhany ovci syr, mimo sezonu mozarelu ci nejaku fetu/syr balkanskeho typu.

    Takto na jar je skvela aj kombinacia pohanka, redkvicka a kysla smotana, mimo sezonu redkovku nahrafzam struhanym zelerom.
    MIST
    MIST --- ---
    ZUZKAOU: osvedcila se mi u cizincu kremova kvetakova polevka a kulajda. Pomazanka z repy a krenova. yvarovala bych se cesneku, protoze nechteji smrdet jak "eastern european".
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    ZUZKAOU: polévka mě napadla třeba ze zeleného hrášku nebo čočkovka
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: jasny
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER: tak to je zeleninový aspik, ale to poněkud nestíhám.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: a tlačenka se da taky zveganizovat (agar + zeleninovy vyvar jako sulc). Ale nikdy jsem to nejed, tak je otazka jaky by to bylo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DAVE_PAGE: dršťkovka, škvark a tláča! Muhehe to by šlo.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    ZUZKAOU:
    87HIGHFLYER: super je falasna skvarkova pomazanka z pohanky: http://zdravejist.blogspot.cz/2015/05/falesna-skvarkova-pomazanka-z-pohanky.html

    fakt dobra, chutna i striktnim masozravcum. A pro cizince se na ni daji demonstrovat ceske chute (cesnek, cibulka, majoranka, pohanka).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: na dostatku oleje orestuješ na jemno cibulku a nastoruhanou mrkve, pak do toho prskneš droždí, počkáš až přestane smrdět, podle potřeby naředíš a dokořešníš.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: jak se dela veganska drozdova pomazanka? V mem vesmiru do ni jdou 2 vejce na kostku drozdi.

    Jestli by se sneslo sladke, co povidla? A jarni polivka treba koprivovospenatova.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER: celer je skvělej nápad.
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    ZUZKAOU: pomazánka mě napadá mrkvová třeba?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ZUZKAOU: Co udělat falešnou humrovou pomazánku (když je tu řeč o celeru), ale místo majonézy dát tofunézu nebo sojanézu? Je to teda jaksi modernější česká chuť, ale je to dobrý.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: a taky bych predstavil celer, pac na zapad od nas je beznejsi jinej celer a vsichni na to cumej. A taky to teda dost lidi nesnasi no:D
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: asi prvni vec je, ze rohlik pravdepodobne neni (pokud to neni takovej ten analni kamarad z alberta a ani tam uz si nejsem jistej) vegan, takze veganum narvat chleba. Tradicni ceska vegan pomazanka by s trochou predstavivosti mohla byt nejaka fake skvarkova s cibuli (a treba pazitkou). Jinak bych nezapominal na kubu, obecne kroupy a neco se zelim (ruzny kvaseny zeli jako dalsi salat). Sladkyho nic?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Potřebuju zpětnou vazbu a nebo novou inspiraci

    vymýšlím první večeři na jakýsi mezinárodní kurz. Budou tam i Francouzi, základ budou skandinávci, Poláci a Němci, sem tam nějaký Angličan. Budou tam vegani.

    Chci aby neprskali a chci aby to bylo české.

    Je to první den, takže na vaření není moc času. Je tam místní pekárna se skvělejma rohlíkama, takže to chci postavit okolo rohlíku.

    Ideálně bez vajíček, bo je pak budou mít dvakrát na snídani. Sejry a salámy z české produkce s nic moc zrozpočtem bych v rámci prvního dojmu raději vynechala.

    současná úvaha je: polévka + hora salátu z jarní zeleniny+ něco na rohlík.

    Bavím se myšlenkou, že by vyfasovali drštkovou - vege hlívovou, nonvege klasickou.
    Jako spolehlivá varianta bez rizika vyděšení dršťkami se nabízí bramboračka. Případně nějaká jarní polívka -jaká?

    Napadá někoho nějaká tradiční česká vegan pomazánka, kromě drožďové? Jako vege bych vzala klasickou pažitkovou z dobrýho tvarohu.

    Jak moc je naštvu když jim nabídnu huspeninu z makra (já cokoliv v aspiku hluboce miluju, zde jsem zcela neobjektivní k posouzení)?



    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam