• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    AIJA
    AIJA --- ---
    QUANTI:
    Ano, vývary. Na mírném plameni a dlouho. Ta pěna bílkoviny, co se normálně při otevřeném vaření sbírá, se při varu přichytí na stěny hrnce. Pak jen scedíš a dobastlíš zavářkou atd.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    AIJA: asi hlavně změnit mindset :))) většinu masa buď peču v troubě nebo hodím na pánev, ale kdybych věděla konkrétně, co v tom dělat, tak se to třeba naučím :D roštěnky vypadají jako dobrý start, ty mám ráda a dlouho jsem je nedělala... polévky, jako vývary?
    AIJA
    AIJA --- ---
    QUANTI:
    Dusím vařím v něm všechno. Hlavně teda maso...polévky, luštěníiny...Co bys ráda?
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    QUANTI: jsem kdysi dělal polívku z uzenýho masa v papiňáku a když to bylo hotový, tak jsem vyndal maso, rozmixoval vše zbylé a najednou z toho byla perfekní svíčková omáčka, akorát místo hovězího byla s uzeným vepřovým. a že jsem dal tý zeleniny hodně, tak jsem to ani nemusel zahušťovat.
    od tý doby to dělám poměrně často, blbuvzdorné je to dost (a když je to řídký, tak to zůstane polívkou a jen se k tomu dovaří rýže).
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    AIJA: to mi připomíná, mám papiňák a vůbec v něm nevařím. Nějaké další blbuvzdorné recepty? :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    EWUSHA:
    Roštěnky s rýží. Pokud máš papiňák a rýžovar, tak ti to moc ulehčí práci.
    /klasické roštěnky nebo na houbách nebo s parikama. Jakoukoliv variantu narveš do papiňáku najednou a máš hotovo/
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    EWUSHA: Zkusím neomáčkové bez knedlíků:
    Španělské ptáčky, rýže.
    Chilli co carne, rýže.
    Pečená krůtí roláda s bramborovým a květákovým pyré, kompot.
    Čevapčici s bramborem, cibule, hořčice.
    Pomalu pečená vepřová panna, fazolové lusky se slaninou, cibulí a česnekem.
    Pečená krkovica, lehce dušená kapusta s česnekem, brambory.
    Dušené hovězí na houbách, rýže.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    EWUSHA: líčka?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    EWUSHA: Pres noc pecenou kachnu?
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    Údajně bych zde mohla dostat inspiraci, co uvařit teď v sobotu na adventní oběd, na který jsou pozváni rodiče. Loni jsem dělala kančí guláš a špekové knedlíky, což letos asi nepřekonám. Nicméně s mlíkem na mozku nejsem stavu nějak nic příhodného vymyslet. Původně jsem si myslela na nějakou omáčku, ale nejsme doma knedlíkoví, takže nevím, nevím. Bude nás 6 a k tomu 16m škvrně, které mi bude do vaření remcat :-D
    P.S. řízků, salátů, ryb, čočkové polévky a houbových kubů budeme jistě všichni přecpaní hned ten další víkend a následující dny.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ANNIKA: u nas frci kachna s brsalatem, ale az 25.12 :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    GEISHA: Ten oválnej je dvakrát dobrý, protože se do něj vejde i kachna. Kulatý mám taky a nedá se to srovnávat.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    ANNIKA: vinnou klobásu
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Neměl by někdo tip, co by se dalo udělak k bramborovému salátu, aby to bylo zajímavější než řízek? Chtěla bych na Vánoce zachovat salát, ale kapra mít nebudeme a moc mě nenapadá, co by ještě ladilo k salátu...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    EDERA: z tehle serie mam velky kastrol i panev a myslim, ze kulaty kastrol bych uzila taky. Panev je sice takova mala fomaci posilovna, ale je to nejlepsi panvicka, co jsem kdy mela.
    EDERA
    EDERA --- ---
    SWIST: Nejrozumější poměr cena/výkon má překvapivě tohle z IKEA.
    SENIOR Kastrol s poklicí - IKEA
    https://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/50232842/
    Ten oválnej máme přes deset let a klidně bych užila dva.
    SWIST
    SWIST --- ---
    Přemýšlím o nějakém litinovém nádobí - moje představa je idálně hlubčí a mělčí pánev které se dají na sebe překlopit a nějaký větší hnec / mísu s poklicí (spíš mísu - primárně bych to používal na zapékání). Koukal jsem že se tu litina už řešila ale bez nějakého doporučení kde koupit. Našel jsem pár obchodů, ale cena se mi zdá docela přestřelená, na ebay jsem taky něco našel už s rozumnější cenou ale je nutno připočítat clo a dph. Bylo by nějaké doporučení?
    SWIST
    SWIST --- ---
    Teď jsem si naklikal nějaký nákup v tom nebaleno.eu.. A tedy jedna z věcí ci mi trochu vadí je že tam u dost položek mají třeba cenu 12-25 kč a až po rozkliknutí zjistíte že je to cena za 100g a 200g. A druhá věc, 20kč zálohu za obal chápu, ale už ne proč nemají různé velikosti, respektive velikosti mají akorát podle těch jejich možností. Takže když chci 1kg těstovit které jsou po 260g tak nechám 80,- zálohu na obaly.. Mám teď v košíku 15 položek za nějakých 900,- a v zálohách dalších 600,- (protože těch 15 položek rozpočítají na 36 obalů) což mě trochu odrazuje.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: klidně s ní pracuj jako s hokaido, jen to bude o fous světlejší.


    Ale jestli něco přímo na máslovou, tak stejky.

    Squash Steaks with Brown Butter-Sage Sauce Recipe | Bon Appetit
    https://www.bonappetit.com/recipe/butternut-squash-steaks-with-brown-butter-sage-sauce
    Butternut Squash Steaks | Vegetarian Recipes | Tesco Real Food
    https://realfood.tesco.com/recipes/butternut-squash-steaks-with-houmous-and-jewelled-couscous.html
    | Food & Wine
    https://www.foodandwine.com/recipes/butternut-squash-steaks-au-poivre

    Rozřízni po rovnoběžce dýni tam, kde se začíná vydouvat spodek. Ten prozatím odlož a zpracuj jinak. Vršek oloupej a po poledníkách nakrájej na 3-4 silnější plátky. Posol a popeři. Pokud máš čas, tak udělej nějakou sladko-slano-pálivou marinádu v oleji nalož to přes noc.

    Na olivovém oleji a nebo přepuštěném másle, nebo jiném tuku, co ti chutná opeč osušené steaky z obou stran tak po 10 minutách - z prudka, aby vznikaly hnědé karamelizované plošky. Opečené steaky vraž do teplé troub.

    V receptech jsou nějaké varinaty s čím to podávat - chce to nějakou omáčku a přílohu - klidně tatarku a hranolky :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam