• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    EWUSHA: Děkuji všem za tipy. Nakonec to vyhrál námět
    KOCHANSKA_CH:
    A to krůtí roláda plněná slaninou, sušenými rajčaty, bylinkami, sýrem. A k tomu bramborovo-hráškové pyré s mátovým závanem. Všichni si moc pochutnali. Přeju bájo kulinářské svátky všem :-)
    POHODA_JAHODA
    POHODA_JAHODA --- ---
    EWUSHA: A co se inspirovat u Britů a udělat Sunday Roast? Dauphinoise potatoes, cauliflower cheese, pečený pastiňák a mrkev s tymiánem, Yorkshire puddings, nějaké maso (hovězí, vepřovou pečeni, Beef Wellington)...
    AIJA
    AIJA --- ---
    EWUSHA:
    Roštěnky s rýží. Pokud máš papiňák a rýžovar, tak ti to moc ulehčí práci.
    /klasické roštěnky nebo na houbách nebo s parikama. Jakoukoliv variantu narveš do papiňáku najednou a máš hotovo/
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    EWUSHA: Zkusím neomáčkové bez knedlíků:
    Španělské ptáčky, rýže.
    Chilli co carne, rýže.
    Pečená krůtí roláda s bramborovým a květákovým pyré, kompot.
    Čevapčici s bramborem, cibule, hořčice.
    Pomalu pečená vepřová panna, fazolové lusky se slaninou, cibulí a česnekem.
    Pečená krkovica, lehce dušená kapusta s česnekem, brambory.
    Dušené hovězí na houbách, rýže.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    EWUSHA: líčka?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    EWUSHA: Pres noc pecenou kachnu?
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    Údajně bych zde mohla dostat inspiraci, co uvařit teď v sobotu na adventní oběd, na který jsou pozváni rodiče. Loni jsem dělala kančí guláš a špekové knedlíky, což letos asi nepřekonám. Nicméně s mlíkem na mozku nejsem stavu nějak nic příhodného vymyslet. Původně jsem si myslela na nějakou omáčku, ale nejsme doma knedlíkoví, takže nevím, nevím. Bude nás 6 a k tomu 16m škvrně, které mi bude do vaření remcat :-D
    P.S. řízků, salátů, ryb, čočkové polévky a houbových kubů budeme jistě všichni přecpaní hned ten další víkend a následující dny.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ANNIKA: u nas frci kachna s brsalatem, ale az 25.12 :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    GEISHA: Ten oválnej je dvakrát dobrý, protože se do něj vejde i kachna. Kulatý mám taky a nedá se to srovnávat.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    ANNIKA: vinnou klobásu
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Neměl by někdo tip, co by se dalo udělak k bramborovému salátu, aby to bylo zajímavější než řízek? Chtěla bych na Vánoce zachovat salát, ale kapra mít nebudeme a moc mě nenapadá, co by ještě ladilo k salátu...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    EDERA: z tehle serie mam velky kastrol i panev a myslim, ze kulaty kastrol bych uzila taky. Panev je sice takova mala fomaci posilovna, ale je to nejlepsi panvicka, co jsem kdy mela.
    EDERA
    EDERA --- ---
    SWIST: Nejrozumější poměr cena/výkon má překvapivě tohle z IKEA.
    SENIOR Kastrol s poklicí - IKEA
    https://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/50232842/
    Ten oválnej máme přes deset let a klidně bych užila dva.
    SWIST
    SWIST --- ---
    Přemýšlím o nějakém litinovém nádobí - moje představa je idálně hlubčí a mělčí pánev které se dají na sebe překlopit a nějaký větší hnec / mísu s poklicí (spíš mísu - primárně bych to používal na zapékání). Koukal jsem že se tu litina už řešila ale bez nějakého doporučení kde koupit. Našel jsem pár obchodů, ale cena se mi zdá docela přestřelená, na ebay jsem taky něco našel už s rozumnější cenou ale je nutno připočítat clo a dph. Bylo by nějaké doporučení?
    SWIST
    SWIST --- ---
    Teď jsem si naklikal nějaký nákup v tom nebaleno.eu.. A tedy jedna z věcí ci mi trochu vadí je že tam u dost položek mají třeba cenu 12-25 kč a až po rozkliknutí zjistíte že je to cena za 100g a 200g. A druhá věc, 20kč zálohu za obal chápu, ale už ne proč nemají různé velikosti, respektive velikosti mají akorát podle těch jejich možností. Takže když chci 1kg těstovit které jsou po 260g tak nechám 80,- zálohu na obaly.. Mám teď v košíku 15 položek za nějakých 900,- a v zálohách dalších 600,- (protože těch 15 položek rozpočítají na 36 obalů) což mě trochu odrazuje.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: klidně s ní pracuj jako s hokaido, jen to bude o fous světlejší.


    Ale jestli něco přímo na máslovou, tak stejky.

    Squash Steaks with Brown Butter-Sage Sauce Recipe | Bon Appetit
    https://www.bonappetit.com/recipe/butternut-squash-steaks-with-brown-butter-sage-sauce
    Butternut Squash Steaks | Vegetarian Recipes | Tesco Real Food
    https://realfood.tesco.com/recipes/butternut-squash-steaks-with-houmous-and-jewelled-couscous.html
    | Food & Wine
    https://www.foodandwine.com/recipes/butternut-squash-steaks-au-poivre

    Rozřízni po rovnoběžce dýni tam, kde se začíná vydouvat spodek. Ten prozatím odlož a zpracuj jinak. Vršek oloupej a po poledníkách nakrájej na 3-4 silnější plátky. Posol a popeři. Pokud máš čas, tak udělej nějakou sladko-slano-pálivou marinádu v oleji nalož to přes noc.

    Na olivovém oleji a nebo přepuštěném másle, nebo jiném tuku, co ti chutná opeč osušené steaky z obou stran tak po 10 minutách - z prudka, aby vznikaly hnědé karamelizované plošky. Opečené steaky vraž do teplé troub.

    V receptech jsou nějaké varinaty s čím to podávat - chce to nějakou omáčku a přílohu - klidně tatarku a hranolky :-)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    máte nějaký prima recept na máslovou dýní? pokud by byl do jednoho hrnce nebo do remosky, tím lépe. znám jen Hokkaido, tuhle jsem koupila poprve
    DIVER
    DIVER --- ---
    FITH: "jemné slzy" - to je poetický! neznal jsem, díky :)
    FITH
    FITH --- ---
    PAKOBYLKA: Tato je sice bezmasa,ale u nas muzi oblibena.
    Syreckova pomazanka:
    Baleni syrecu (kolecka bez diry,myslim,ze to je 100 g)
    pul lzicky papriky
    pul lzicky kmin
    cca pul kapie
    1 mala cibulka
    1 pomazankove maslo bez prichuti nebo 1 lucina (100 g)+pul kelimku kysane smetany

    Syrecky nastrouhat na jemnych slzach,kapii a cibulku nakrajet na drobne kosticky, pridat zbyvajici ingredience,zamichat a je hotovo.

    Jeste delam pomazanku z uzene makrely, makrelu vykostim, pridam celou zakysanou smetanu,pepr a cibulku najemno,vydlickou rozhnahnam,zamicham a je hotovo.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Ještě s křížkem po funuse k tématu rýžovarů:

    Skvěle se v něm rýže nejen vaří, ale i ohřívá. Nemáme mikrovlnku, a v naprosté většině případů mi vůbec nechybí. Až na ohřívání rýže.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PAKOBYLKA: nasekej kimči na jemno, smíchej s čerstvou jarní cibulkou, tvarohem a majolkou.

    Jestli je máš hodně ráda, tak jim udělej domácí paštiku.
    Domácí paštika z drůbežích jater - Maso a přílohy
    https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/maso-a-prilohy/domaci-pastika-z-drubezich-jater/

    případně udělej škvarkovou.
    Jak na nejlepší škvarkovou pomazánku? Zkuste recept šéfkuchaře | Dobrá chuť | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...kvarkovou-pomazanku-zkuste-recept-sefkuchare.A180123_132839_dobra-chut_ape
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    sim, nemáte někdo tip na nějaké zajímavé pomazánky? Slíbila jsem chlapům v práci, že na vánoční posezení nějaké udělám, ale nechci takové ty tradiční- vajíčková, česneková, tuňáková... to všichni mají furt.
    Chtěla bych něco ne úplně tradičního, ne moc vegetariánského (to by chlapci asi neocenili), ale zároveň jednoduchého
    JELLY
    JELLY --- ---
    DIVER: hahahahaha trivialni.)) no tak to jo, ja v zivote neuvarila dobrou sypkou krasnou rejzi, jako mi ji naservirujou v restauraci..a to si nemyslim, ze jsem v kuchyni lama..moje mama byla exkluzivni kucharka a rejzi taky vzdycky spalila, myslim, ze se to dedi.)) a ze neni rejze jako rejze..takze ja si preju k vanocum rejzovar.)
    TESSS
    TESSS --- ---
    SWIST: jestli máš na trase dejvickou, tak ebedue na evropský. Je ale z pytle. Ale jak píše zuzana uzaviratelna nádoba je nejlepsi reseni
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HELLENKA: přivezou ti je z košíku/rohlíku - to jsou ty co mají hygienickou kontrolu. Jinak kam na osmičce, netuším, ale mívají je viethajci na Korunní - ale teda, vůbec netuším, jestli je neměli z té nelegální klíčkárny, co před pár dny našli a zavřely.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam