• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ANNNA: předpokládám, že tyhle. má je kdekdo. Kaufland stoprocentně, mám pocit, že jsem je viděla i v Lidlu a v Bille, Tesco očividně, když je má jejich eshop...
    Vinica Hluboce zmrazené slovenské bramborové halušky 1000g - Tesco Potraviny
    https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001019011467
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    EWUSHA: Kde? KDE??? Co cena a složení? U nás jdou koupit čerstvé halušky na tácku, ale cenu už jsem radši zapomněla. Každopádně moc.
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    ANNNA: my jednou objevili v marketu 1kg pytel mražených hotových halušek a od té doby jsem zahodila síto a chvíli po mě i tchýně. jsou vážně dobré a jen se hodí na pánev. když potřebuju hodně jídla ve velmi krátkém čase, tak po nich většinou šáhnu.
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    EWUSHA: Děkuji všem za tipy. Nakonec to vyhrál námět
    KOCHANSKA_CH:
    A to krůtí roláda plněná slaninou, sušenými rajčaty, bylinkami, sýrem. A k tomu bramborovo-hráškové pyré s mátovým závanem. Všichni si moc pochutnali. Přeju bájo kulinářské svátky všem :-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    Ještě moje oblíbená indická květáková:
    Indická květáková polévka s panýrem | Apetitonline.cz
    https://www.apetitonline.cz/recept/indicka-kvetakova-polevka-s-paneerem
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Pročítám to tady a sliním. Ještě jednou děkuji všem zúčastněným, materiálu mám tak na dva měsíce!

    K večeři dnes bude bryndzový demikat, a poslední stránku abych si někam zazálohovala a postupně provařila ;)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    BRUKEV: spek naloz jen do soli a trochu cukru, na posledni tejden dej cesnek. pred uzenim muzes udelat posyperku na paprikovy bazi. paprika, celery salt, onion powder, ground coriander.
    pred uzenim to posypes a studene zaudis. nebo se ten mix da koupit, ale je v nem casto dalsi sul, glutamat apod..
    Jägermett 1kg dekorativní kořenící směs koření LAY - Řeznické potřeby a koření
    https://heroldreznickepotreby.cz/...ky-pomazanky-slaninu-kolena/1351-jagermett-1-kg-dekoracni-koreni
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ANNNA: Křenová polévka:
    Uvaříš uzená žebra s polévkobým kořením, cibulí a trochou kořenové zeleniny. Vývar předem nesolit, bývá od žeber slaný dost, většinou. Na přepuštěném másle či libovolném tuku orestuješ cibuli, zaliješ smetanou, necháš zpěnit. Přidáš polovinu strouhaného křenu a necháš rozvonět. Po chvíli zaliješ uzeným vývarem, přidáš mascarpone podle toho, jak hustou polévku chceš, provaříš, rozmixuješ. Přidáš druhou část křenu, dochutíš trochu do kysela, třeba citronem nebo ume octem. Přidáš prohřát obrané uzené z žeber. Podáváš se strouhaným křenem.
    V poslední době je křen slabota, množství dávám podle toho, jak moc má grády.
    FITH
    FITH --- ---
    Toto je moje oblibena,jen nedavam vino http://zivotschuti.cz/cockova-polevka-s-dvoji-cockou/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANNNA:

    bramboračka - kdo nemá sušený houby, tak se na ně vybodne, i tak je to dobrý. Kdo má houby, tak pochopitelně kulajdu.

    Taky mám dost ráda kukuřičný chowder - na másle cibili, česnek, řapíkatý celer. Přidat vývar, brambory na kostičky a kukuřici. uvařit do měkka, rozmixovat, osolit, opepřit, přidat smetanu a případně posypat vyškvařenou slaninou.

    švédská hrachová s uzenýn a hrubozrnou hořčicí (uvařit hrách v uzeném vývaru s trochou mrkve, cibulí, tymiánem a lehounce závzoru. Přidat do toho to uzené maso a pár lžic hrubozrné hořčice) https://www.thespruceeats.com/dried-pea-soup-artsoppa-in-swedish-2952931


    Hrášková polévka - cibule či porek, hrášek, vývar, máslo - rozmixovat. Případně přidat trošku máty.

    vločková - na másle opeč vločky, až začnou zlátnout, přidej kořenovou zeleninu, zalej vodou/vývarem , vař 10-15 minut, přidej mražený hrášek a petrželku, případně je do toho výtečné lahůdkové droždí.

    drožďová - je potřeba nejdřív tak 5-8 minut droždí fakt opékat na troše tuku, nejdřív se rozteče a pak se voda odpaří - a pak přestane smrdět a pak se ve vodě či vývaru rozvaří do skvělé chuti. K rozvařenému droždí přidat kořenovou zeleninu, bobkový list, nové koření, vývar či vodu, uvařit zeleninu do měkka. Případně do toho zavařovat drožďové knedlíčky - na lžíci másla rozpustit kostku droždí, dát do misky, přidat tam jedno vejce, prolisovat česnek a přidat něco majoránky, sůl a pepř. Rozmíchat kašičku a zahušťovat strouhankou, dokud to není hmota, ze které jdou dělat knedlíčky. Udělat knedlíčky, vhodit do vroucí polívky a vařit tak 5 minut.

    Asijský polévky má dobře popsaný třeba Kamila, ale teda chilli se nebojí. Ale ono se tam dá nepřidat.

    Nuselská kuchta uvádí ...: polévky
    http://nuselskakuchta.blogspot.com/search/label/pol%C3%A9vky


    Jinak za mne ještě polský boršč s kysanou řepou

    Polský boršč s řepným kvasem
    https://www.zkvaseno.cz/2014/05/polsky-borsc-s-repnym-kvasem.html

    a v létě chlodnik, klasický borčš se už zmiňoval.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ANNNA: nakrajim nadrobno cibuli a brambory na male kousky a dam varit do mirne osolene vody, jen aby brambory chytlu chut. V mise smicham bryndzu s paprikou a mletym kminem, nebo varim cely kmin rovnou s bramborama. Kdyz jsou brambory mekke, naleju je i s cibuli a vodou do misy a rozmicham bryndzu. Nekdy pro zjemneni pridam trochu smetany, ale vetsinou ne. Podle chuti davam nahoru nasekanou zelenou cibulku/pazitku/petrzelku, opecenou cibuli se slaninou, krutony nebo obcas kdyz zbudou hotove uvarene nudle. Muz si nekdy pridava pepr a cesnek, me to prijde uz zbytecne.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    KOCHANSKA_CH: GILLIATT: TOOMIX: TESSS: VSICHNIMAME: BONEMINA: ANABEL_LEE: Všem vřele děkuju za inspiraci!

    Můžu poprosit o přibližné osvědčené recepty na křenovou polévku a bryndzový demikat? Zrovna dneska jsem bez rozmyslu koupila bryndzu, ale do Vánoc se mi s haluškama crcat chtít nebude, tak zrovna tohle zní jako značka ideál ;)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANNNA: a taky jeste ruzne rybi polevky, jestli mate radi - boullabaise (nebo jak se to...) z vice druhu ryb, ta je do rajcatova, nebo klasicka z korenove zeleniny, nebo rybi hrachovka, nebo je taky moc dobra polevka z lososa s bramborem a vejci.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANNNA: orient - indicky dhal
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ANNNA: Cibulacka. A co bile mlecne polevky? Nejjednodussi mlecna s nokama nebo nudlema nesedi kazdemu, ale treba mlecna s bramborama a/nebo ruznyma lusteninama je dobra a zasyti. Stoji za to nakouknout do starsich slovenskych kucharek, ty jsou na bile polevky dobra inspirace. Treba bryndzovy demikat je u nas hodne oblibeny. Neni to orient, ale vychodni smer drzi :)

    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    ANNNA:
    Hrachová, nebo hrášková
    Česnečka s krutony
    květáková nikoli jako krém
    V létě gazpacho
    Špenátovy krém s lososem
    Couracka (z kysaného zelí)
    Na jaře chrestova
    Mrkvová se zazvorem
    TESSS
    TESSS --- ---
    ANNNA: červená cočka, protlak, zázvor a pomeranč
    Klasická cocková
    Kroupova
    Kyselo z kvasku
    Bramboracka
    Houbova klasická nebo zampionovy krem
    Hrstková
    Fazolova
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    ANNNA: rýžová z vývaru z uzených žeber
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    ANNNA: pho neumín, ale zkus rozšířit dětem repertoár o miso pastu (+nudle, porek, tofu, mrkev aj.)= směr orient.)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ANNNA: Frankfurtská s párkem.
    Kulajda se ztraceným vejcem.
    Boršč.
    Křenová z uzeného vývaru z žeber s obraným masem.
    Dřšťková z hlívy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam