• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ANNNA: nakrajim nadrobno cibuli a brambory na male kousky a dam varit do mirne osolene vody, jen aby brambory chytlu chut. V mise smicham bryndzu s paprikou a mletym kminem, nebo varim cely kmin rovnou s bramborama. Kdyz jsou brambory mekke, naleju je i s cibuli a vodou do misy a rozmicham bryndzu. Nekdy pro zjemneni pridam trochu smetany, ale vetsinou ne. Podle chuti davam nahoru nasekanou zelenou cibulku/pazitku/petrzelku, opecenou cibuli se slaninou, krutony nebo obcas kdyz zbudou hotove uvarene nudle. Muz si nekdy pridava pepr a cesnek, me to prijde uz zbytecne.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    KOCHANSKA_CH: GILLIATT: TOOMIX: TESSS: VSICHNIMAME: BONEMINA: ANABEL_LEE: Všem vřele děkuju za inspiraci!

    Můžu poprosit o přibližné osvědčené recepty na křenovou polévku a bryndzový demikat? Zrovna dneska jsem bez rozmyslu koupila bryndzu, ale do Vánoc se mi s haluškama crcat chtít nebude, tak zrovna tohle zní jako značka ideál ;)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANNNA: a taky jeste ruzne rybi polevky, jestli mate radi - boullabaise (nebo jak se to...) z vice druhu ryb, ta je do rajcatova, nebo klasicka z korenove zeleniny, nebo rybi hrachovka, nebo je taky moc dobra polevka z lososa s bramborem a vejci.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANNNA: orient - indicky dhal
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ANNNA: Cibulacka. A co bile mlecne polevky? Nejjednodussi mlecna s nokama nebo nudlema nesedi kazdemu, ale treba mlecna s bramborama a/nebo ruznyma lusteninama je dobra a zasyti. Stoji za to nakouknout do starsich slovenskych kucharek, ty jsou na bile polevky dobra inspirace. Treba bryndzovy demikat je u nas hodne oblibeny. Neni to orient, ale vychodni smer drzi :)

    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    ANNNA:
    Hrachová, nebo hrášková
    Česnečka s krutony
    květáková nikoli jako krém
    V létě gazpacho
    Špenátovy krém s lososem
    Couracka (z kysaného zelí)
    Na jaře chrestova
    Mrkvová se zazvorem
    TESSS
    TESSS --- ---
    ANNNA: červená cočka, protlak, zázvor a pomeranč
    Klasická cocková
    Kroupova
    Kyselo z kvasku
    Bramboracka
    Houbova klasická nebo zampionovy krem
    Hrstková
    Fazolova
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    ANNNA: rýžová z vývaru z uzených žeber
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    ANNNA: pho neumín, ale zkus rozšířit dětem repertoár o miso pastu (+nudle, porek, tofu, mrkev aj.)= směr orient.)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ANNNA: Frankfurtská s párkem.
    Kulajda se ztraceným vejcem.
    Boršč.
    Křenová z uzeného vývaru z žeber s obraným masem.
    Dřšťková z hlívy.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Rodina začala vyžadovat častější polévky k večeři, potřebovala bych trochu rozšířit repertoár.

    V tuhle chvíli točím variace na:
    Vývar (drůběží, hovězí) se zeleninou a s těstovinami
    Zeleninová s různou zavářkou (nudle, vločky, vejce, pohanka)
    Zeleninová krémová (dýňovka, pórková, prostě co doma najdu uvařím a umixuju)
    Rajská (čistá, nebo do minestrone)
    Zelňačka

    Docela ráda bych zkusila něco i směrem na orient, ale vařím pro děti, takže je potřeba pálivou složku mít vedle...
    Odhodlávám se zkusit pho, (zaručený blbuvzdorný recept máte?) ale za další tipy budu moc ráda!
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Budu nakládat špek na uzení. Dávám jen od oka sůl, česnek, pepř, mám to rád slanější. Nějaký zajímavý recept vyzkoušený někdo máte, jak to pozměnit?
    POHODA_JAHODA
    POHODA_JAHODA --- ---
    EWUSHA: A co se inspirovat u Britů a udělat Sunday Roast? Dauphinoise potatoes, cauliflower cheese, pečený pastiňák a mrkev s tymiánem, Yorkshire puddings, nějaké maso (hovězí, vepřovou pečeni, Beef Wellington)...
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    AIJA: ja treba polevky-vyvary v papinaku delam tak, ze to privedu k varu, seberu penu a pak to teprve zavru

    AIJA
    AIJA --- ---
    QUANTI:
    Ano, vývary. Na mírném plameni a dlouho. Ta pěna bílkoviny, co se normálně při otevřeném vaření sbírá, se při varu přichytí na stěny hrnce. Pak jen scedíš a dobastlíš zavářkou atd.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    AIJA: asi hlavně změnit mindset :))) většinu masa buď peču v troubě nebo hodím na pánev, ale kdybych věděla konkrétně, co v tom dělat, tak se to třeba naučím :D roštěnky vypadají jako dobrý start, ty mám ráda a dlouho jsem je nedělala... polévky, jako vývary?
    AIJA
    AIJA --- ---
    QUANTI:
    Dusím vařím v něm všechno. Hlavně teda maso...polévky, luštěníiny...Co bys ráda?
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    QUANTI: jsem kdysi dělal polívku z uzenýho masa v papiňáku a když to bylo hotový, tak jsem vyndal maso, rozmixoval vše zbylé a najednou z toho byla perfekní svíčková omáčka, akorát místo hovězího byla s uzeným vepřovým. a že jsem dal tý zeleniny hodně, tak jsem to ani nemusel zahušťovat.
    od tý doby to dělám poměrně často, blbuvzdorné je to dost (a když je to řídký, tak to zůstane polívkou a jen se k tomu dovaří rýže).
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    AIJA: to mi připomíná, mám papiňák a vůbec v něm nevařím. Nějaké další blbuvzdorné recepty? :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    EWUSHA:
    Roštěnky s rýží. Pokud máš papiňák a rýžovar, tak ti to moc ulehčí práci.
    /klasické roštěnky nebo na houbách nebo s parikama. Jakoukoliv variantu narveš do papiňáku najednou a máš hotovo/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam