• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    EDERA
    EDERA --- ---
    IDENTITY: Kuře na víně. Moje máma je stejná chuťová škola jako ta Tvoje, navíc by se klidně obešla i bez masa, ale u nás jí ráda. Hlavně zeleniny prý v tom není nikdy dost.:-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    IDENTITY:
    My líčka zvládáme líp jak něco pečeného. Ale letos asi udělám horní krůtí stehno s rýží. Podle toho kolik nás vlastně bude:-)
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    AIJA: Tmavý maso bude na Štěpána už těžko stravitelný, vyzkoušeno :)
    ZUZKAOU: Díky, způsobila jsi zážeh. Bude něco v římském hrnci, pečeno pohromadě, ozvláštněno šalvějí nebo tak.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MOUNTBATTEN:
    Podusit s rýží, guláš klasika, opéct na prudko a rychle /jinak je z toho houžev/ nebo na smetaně s těstovinama nebo knedlíkem. Super je také nakrájené na kousky, opražené a třeba se špenátem narvat do palačinek...
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MOUNTBATTEN: IMO: Cerstve maso ze ktereho bys delala tatarak pri spravnem mrazeni neztraci tyhle kvality. Spravne mrazeni je urcite zavakuovani do folie a mrazeni na nizsi teplotu nez tech beznych -18 °C.

    To plati obecne! To ze neco starne v mrazaku je dano reakci s kyslikem a absorbce pachu.
    Reakci s kyslikem podlehaji zejmena nenasycene tuky, tj. dvojne vazby tech mastnych kyselin (vazanych do triacylglycerolu = tuku). Reakce je funkci koncentrace reaktantu, teploty a casu. Kdyz neco dobre zavakuujeme snizime difuzi kysliku temer na nulu. Druhym stupnem volnosti je pak teplota.

    Treba ke steakum. Cerstve (ale starene = s nizkym obsahem vody) maso vs. spravne (!) zamrazene/rozmrazene - na slepem testu IMHO nepoznas.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    ZUZKAOU: jo, odřezky určitě do vývaru a část do guláše. Zdroj je důvěryhodný (malá biofarma, angus bejček), jen tyxhle zavážky jsou jednou za čas, kdy nakoupíme pár kilo masa na pár měsíců dopředu, takže vše šlo do mrazáku, to nevim, jak by bylo OK na tatarák....
    ...to vidim na štědrovečerní stejky :D
    sem přemýšlela, než stejky nebo klasika dušená (s rýží) a do guláše, tak něco... zajímavého ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOUNTBATTEN: když to důkladně očištíš a vezmeš jen svalovinu a srdce je z nějakého důvěryhodného zdroje, tak je z něj skvělý tatarák.

    Pokud to chceš netradičně, tak zkus etiopský tatarák

    https://www.saveur.com/article/Recipes/Kitfo

    Pokud vezmeš jen čistou svalovinu a nakrájíš ji proti vláknu na rozumné kus a trefíš to na medium rare/medium, tak ze srdce jsou dost dobrý steaky. Ideálně to předtím chce naložit do slaného podmáslí či jogurtu, nebo něčeho jiného kyselého.

    The Nasty Bits: Beef Heart, 4 Ways Recipe | Serious Eats
    https://www.seriouseats.com/...ts-beef-heart-4-ways-stew-seared-or-grilled-burgers-french-fries.html

    Další varianta je ho uvařit (vývar ze srdce je super, rozhodně případné odřezsky přidej do vývaru) a pak buď upéct v troubě a nebo opéct na pánvi - k tomu třeba rejži, nebo tak něco. Tradičně se dusí s houbama.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IDENTITY: upec krůtí prsa, k tomu pečenou zeleninu (brambiry/batáty/dýně/mrkev/celer/řepa/petržel/topinambury -co máš doma) a přidej nějaký zajímavý salát typu čekanka/pomeranče/fenykl s medovo-horcicnou zálivkou.

    pro vege verzi treba květákové steaky a nebo nějakého jiného Ottolebnghiho recepty
    Cauliflower steaks with zahter I Ottolenghi recipes
    https://ottolenghi.co.uk/recipes/vegetable/cauliflower-steaks-with-zahter-shop
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    Někdo nějaký ultimátní recept na hovězí srdce?
    Část určitě skončí v guláši. Pastrami bych dělala někdy v létě, kdy můžu udit v grilu na zahrádce.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MOODYCAT:
    Mrkev, zelí a trochu cibule /nemusí být/ nastrouhat /mám takové to struhadlo, které dělá dlouhé nudličky/.
    Do zálivky dát cukr, sůl, pepř, trochu hořčice /může být plnotučná nebo franc./, lžičku octa a kapku citronu, lžíci oleje...dávám olivový nebo sezamový.
    Všechno promíchat a dát do lednice. Zelí nemusíš spařovat, ono to změkne a zvláční samo. Poměry do zálivky si musíš vychytat.
    AIJA
    AIJA --- ---
    IDENTITY:
    Líčka po burgunsku?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOODYCAT:
    1. potřebuješ zeli nakrájet na tenko a rovnoměrně. toho dosáhneš buď na mandolíně a nebo ostrým velkým nožem a cvikem. mrkev staci nastrouhat nahrubo, ale frajeři dělají julliene.

    2. zálivka je neutrální 4% bily ocet - ideálně rýžový, cukr, sůl a nedivila bych se, kdyby přidávali trošku glutamátu. pokud tam v tvém oblíbeném bistru dávají olej, tak nejspíš používají nějaký neutrální typu slunečnice.

    3. nakrájené zelí se spaří horkou vodou. dáš do mísy, zalejes vroucí vodou tak, aby bylo víc vody než zelí, necháš 2minuty a pak to slejes a necháš vychladnout a okapat v cedníku.

    Případně místo spařování můžeš nejdřív dat do zelí s mrkvi sůl (cca1-2 %hmotnosti zeleniny), promackat a nechat tak 30 minut stát, než to pustí šťávu a teprve pak sladit a kyselit.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Ja teda k okurkovemu salatu dodam to, ze u nas v rodine ma mama cukrovku a tak pouzivame umela sladidla do takovych jidel/salatu.

    Je to uplne easy a strasne snadno se to presladi :) ale do salatu skvely. nikdy se u ans doma za myho zivota vlastne nedelal jinej. I u tety nebo babicky to tam je/bylo.

    (jinak teda salat okurkovej samozrejme neloupat, lzici vody, bez pepre a bez octa. krajeni jsem ochotnej pristoupit na obe varianty - dokonce mama s tetou to kazda delaji jinak ac jsou sestry a mely stejnou "ucitelku" vareni :-))
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KASUMI: mam prave vakuovacku a led je teda genialni napad :)
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    Jdu si pro inspiraci. Na Štěpána, až budeme všichni chtě nechtě přežraný, přijde k nám na oběd máma. Chci uvařit něco "lepšího, onačejšího", ale ráda bych, aby to splňovalo dvě podmínky. Jednak netučný a co nejlehčí a jednak fakt aspoň trochu jakože slavnostní. Dokonce to může být i bezmasý, to úplně klidně vydržíme. Na Boží hod jsme pozvaní na tradiční oběd typu kachna s variací knedlíků a zelím, takže další den už by to bylo moc. Asi ne úplně exotika a orientální úlety, na to je máma ve svých téměř osmdesáti trošku moc konzervativní. Mám v hlavě vymeteno, poradíte?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TESSS:
    AIJA: No jo, ale to je fakt troska, jako kdyz clovek pridava sul do sladkeho testa, tak to samozrejme jo, to se shidneme:-) Ja mela na mysli ty lzice cukru, co se sypou do zdejsich salatovych zalivek.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    POHODAVOLE: nevim, jak vakuujes... jestli pres vakuovacku nebo pres vodu.. pokud prvni, muze byt problem, je-li tam tekutina
    ja to treba resim tak, ze si vzdycky po lete zamrazim bazalku s olejem do ledovych kostek a pak to k tomu prihodim do sacku, tze tam neni tekutina na zacatku, ale zaroven je tam pak tuk (coz teda u lososa neni nutny, ale da se tak zamrazit vicemene kazda tekutina pro SV)

    pokud ti tekutina nevadi, tak klidne nejakou asii - sojovka, pomerancova stava, citr. trava..

    ja, uprimne, SV lososa nemam rada.. potrebuju ho mit hodne well done, aby mi chutnal a co nejvetsi cast krupava..tze ja jen panvicka :)
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    TRISSIE: já mrkvový dělám v poměru 1:1 cukr a citron a doředit vodou "tak akorát", aby to mělo výraznou chuť, mrkev v tom smutně neplavala, ale byla šťavnatá
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KASUMI: taky si myslim, ze to bude bezpecny. Co by jsi k nemu dala pls? Napadl me akorat kopr, sul, pepr a zakapnout citronem coz?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    POHODAVOLE: ja bych ho rovnou udelala, rychle zchladila a nechala hotoveho v lednici a v pondeli dodelala
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Rad bych si dal v pondeli lososa, ale do Makra pujdeme uz v patek a datum spotreby je do druheho dne, tak je lepsi okorenit a zavakuovat s tim, ze ho v pondeli udelam sous vide nebo dat vodni lazen uz v patek a v pondeli ho pak dat jen do trouby?

    Diky!
    AIJA
    AIJA --- ---
    ADELHAIDA:
    Taliáni většinou trošku cukru dávají. Rajská je pro ně docela divná záležitost, protože ji nevaří. Jianak jejich pyré a různé podoby i zavařených a jinak zpracovaných rajčat mají úplně jinou chuť než u nás. Je sice hezké, že si u nás můžeme koupit italské suroviny, ale je to fakt o chuti. Když se vracíme z Itálie nebo známí jedou za námi, tak nám nabalí kufr těstovin a různých plechovek a sklenic. Prý ať máme něco jedlého:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam