• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KASUMI: taky si myslim, ze to bude bezpecny. Co by jsi k nemu dala pls? Napadl me akorat kopr, sul, pepr a zakapnout citronem coz?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    POHODAVOLE: ja bych ho rovnou udelala, rychle zchladila a nechala hotoveho v lednici a v pondeli dodelala
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Rad bych si dal v pondeli lososa, ale do Makra pujdeme uz v patek a datum spotreby je do druheho dne, tak je lepsi okorenit a zavakuovat s tim, ze ho v pondeli udelam sous vide nebo dat vodni lazen uz v patek a v pondeli ho pak dat jen do trouby?

    Diky!
    AIJA
    AIJA --- ---
    ADELHAIDA:
    Taliáni většinou trošku cukru dávají. Rajská je pro ně docela divná záležitost, protože ji nevaří. Jianak jejich pyré a různé podoby i zavařených a jinak zpracovaných rajčat mají úplně jinou chuť než u nás. Je sice hezké, že si u nás můžeme koupit italské suroviny, ale je to fakt o chuti. Když se vracíme z Itálie nebo známí jedou za námi, tak nám nabalí kufr těstovin a různých plechovek a sklenic. Prý ať máme něco jedlého:-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    EWUSHA:
    V který hospodě to bylo?
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    TRISSIE: Ja bych zase potrebovala vedet, jak delaji takovej ten side salat ze zeli a (asi?) mrkvi v klasickych cinskych bistrech, strasne mi chutna, ale nevim, jak na to.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TESSS: Taky to dopijim. Kdyz je dobra :)
    MIST
    MIST --- ---
    TRISSIE: u nas je to 2-3 mrkve, 1 jablko, stava z 1/2 citronu, stava z 1 pomerance a pokud je pomeranc kysely tak trosku dosladim.
    TESSS
    TESSS --- ---
    VSICHNIMAME: já jsem prase a zálivku piju
    ADELHAIDA: co jsem se bavila s italama , tak do rajcatovyh věcí vždy dávají cukr, stáhne kyselost tech rajčat. Nemá to být sladké a ani nemáš poznat, že tam ten cukr vubec je
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TESSS: Ja ti nevim, dcera moji kadernice si vzala Itala (z Verony) a prave si stezovala, ze on neji rajskou a vsechny tyhle doslazovany slany veci. Ale treba je to exot:-)
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    DIVER: taky neznám dolévat okurkový salát vodou _ vždyť okurka je sama voda:)
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    EWUSHA: tak my děláme okurkovej salat nejvíc v létě, kdyz je naudoroda okurek že zahrady a pak ta voda i slouží jako doplnění pitného režimu :-D v podstate
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    DIVER: my na plátky neděláme. když chceme okurkový jinak, tak nakrájíme na kostky (taková možnost třeba taky existuje), přidáme mozzarelu a redukované balsamiko ;-)
    DIVER
    DIVER --- ---
    EWUSHA: "my doma vodu do okurkového salátu nikdy nedáváme"

    a kua, člověk se nikdy nepřestává učit :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZUZKAOU: jasně, že ten fejeton končil klasickým receptem na vinaigrette.

    ale jinak dík, tou zmínkou o osmóze jsi mi tu zálivku docela rehabilitovala. je fakt, že za hodinu dvě už takhle zalitej a zvadlej hlávkovej salát vyhazuju.

    EWUSHA: "chceš snad říci, že zálivku ze salátu vyléváš?!"

    to je různý. hlávkovej vyleju i se zálivkou, viz výše. zálivku z rajčat nechám v lednici a příště tam jen dokrájím. zálivku z okurkáče nechávám jen v případě, že okurky do něj strouhám na plátky a ta zálivka pak zůstane více méně čirá.

    ale jak tak koukám na anketu DIVER:, nás "plátkařů" je jenom pět, a to jsem zaškrtnul obě možnosti :)
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    APRILMOUSE: no, kdyby tam přišla trocha soli, tak není potřeba dávat vodu, páč si jí ta okurka pustí sama. resp., my doma vodu do okurkového salátu nikdy nedáváme.

    TRISSIE: já dělám okurkový v poměru 1ks salátovky, 2 lžíce octa, 1 lžíce cukru, špetka soli a špetka pepře, kapka oleje kvůli vitamínům rozpustným v tucích (pokud k tomu nemáme nic mastného). na mrkev to dělám vždy od oka podle toho, jak je chuť. někdy více citrónu, někdy místo jablka mandarinky nebo ananas.
    a třeba na salát nebo na ledový salát děláme zálivku: 1dcl sklenice - lžíce medu, lžíce plnotučné hořčice, doplnit vodou, špetka soli, špetka pepře

    ADELHAIDA: tak hlavně sladká a kyselá se navzájem vyvažujou. když se nějaké jídlo nebo pití přežene do kysela, dá se tomu ubrat přidáním sladkého.

    DIVER: chceš snad říci, že zálivku ze salátu vyléváš?! pak chápu to množství vody :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: ultimátní nálev na mrkvový salát je 2 větší mrkve, 1 jablko, šťáva z půlky citronu a cukru podle chuti. Bez soli.


    DIVER: no listové saláty se vraždí hlavně tím, jak je to mokré a slané a leží to v tom dlouho, protože na tom pracuje osmoza. Klasická vinaigrette je emulze, kterou se ty listy obalí těsně před podáváním.
    DIVER
    DIVER --- ---
    a když už jsme u tý cukrovo-octový zálivky:

    kdysi před lety jsem slyšel v rádiu fejeton nějakýho degustátora nebo šéfkuchaře (možná Maurer). byl o hlávkovém salátu. pamatuju si, že ten člověk tam tvrdil, že touhle zálivkou "češi vraždí hlávkový salát".

    já si nemůžu pomoct, i když má asi pravdu :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    DIVER: citron
    TESSS
    TESSS --- ---
    Adelhaida: cukr rozivje chuť, dává se ho fakt málo. Možná sis všimla, že když pracuješ s rajčaty dává se lžička cukr plus citron. Z nějakýho důvodu to funguje. Ital by ti to asi vysvětlil líp:)
    Trissie: do mrkovyho citron, lechce soli a cukru, občas přidám jablko. Přesný poměr ti nereknu dělám to od oka. A taky záleží na preferencích, já mám ráda kysely, manzel až tak ne. Takže vyvazujeme, aby to bylo ok pro oba. A s tím jablkem nikdy přesně nevíš, jak bude chutnat. Prostě ladím, ale zabere to tak max 3 minuty, možná i míň:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam