• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    AIJA
    AIJA --- ---
    IDENTITY:
    Líčka po burgunsku?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOODYCAT:
    1. potřebuješ zeli nakrájet na tenko a rovnoměrně. toho dosáhneš buď na mandolíně a nebo ostrým velkým nožem a cvikem. mrkev staci nastrouhat nahrubo, ale frajeři dělají julliene.

    2. zálivka je neutrální 4% bily ocet - ideálně rýžový, cukr, sůl a nedivila bych se, kdyby přidávali trošku glutamátu. pokud tam v tvém oblíbeném bistru dávají olej, tak nejspíš používají nějaký neutrální typu slunečnice.

    3. nakrájené zelí se spaří horkou vodou. dáš do mísy, zalejes vroucí vodou tak, aby bylo víc vody než zelí, necháš 2minuty a pak to slejes a necháš vychladnout a okapat v cedníku.

    Případně místo spařování můžeš nejdřív dat do zelí s mrkvi sůl (cca1-2 %hmotnosti zeleniny), promackat a nechat tak 30 minut stát, než to pustí šťávu a teprve pak sladit a kyselit.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Ja teda k okurkovemu salatu dodam to, ze u nas v rodine ma mama cukrovku a tak pouzivame umela sladidla do takovych jidel/salatu.

    Je to uplne easy a strasne snadno se to presladi :) ale do salatu skvely. nikdy se u ans doma za myho zivota vlastne nedelal jinej. I u tety nebo babicky to tam je/bylo.

    (jinak teda salat okurkovej samozrejme neloupat, lzici vody, bez pepre a bez octa. krajeni jsem ochotnej pristoupit na obe varianty - dokonce mama s tetou to kazda delaji jinak ac jsou sestry a mely stejnou "ucitelku" vareni :-))
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KASUMI: mam prave vakuovacku a led je teda genialni napad :)
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    Jdu si pro inspiraci. Na Štěpána, až budeme všichni chtě nechtě přežraný, přijde k nám na oběd máma. Chci uvařit něco "lepšího, onačejšího", ale ráda bych, aby to splňovalo dvě podmínky. Jednak netučný a co nejlehčí a jednak fakt aspoň trochu jakože slavnostní. Dokonce to může být i bezmasý, to úplně klidně vydržíme. Na Boží hod jsme pozvaní na tradiční oběd typu kachna s variací knedlíků a zelím, takže další den už by to bylo moc. Asi ne úplně exotika a orientální úlety, na to je máma ve svých téměř osmdesáti trošku moc konzervativní. Mám v hlavě vymeteno, poradíte?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TESSS:
    AIJA: No jo, ale to je fakt troska, jako kdyz clovek pridava sul do sladkeho testa, tak to samozrejme jo, to se shidneme:-) Ja mela na mysli ty lzice cukru, co se sypou do zdejsich salatovych zalivek.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    POHODAVOLE: nevim, jak vakuujes... jestli pres vakuovacku nebo pres vodu.. pokud prvni, muze byt problem, je-li tam tekutina
    ja to treba resim tak, ze si vzdycky po lete zamrazim bazalku s olejem do ledovych kostek a pak to k tomu prihodim do sacku, tze tam neni tekutina na zacatku, ale zaroven je tam pak tuk (coz teda u lososa neni nutny, ale da se tak zamrazit vicemene kazda tekutina pro SV)

    pokud ti tekutina nevadi, tak klidne nejakou asii - sojovka, pomerancova stava, citr. trava..

    ja, uprimne, SV lososa nemam rada.. potrebuju ho mit hodne well done, aby mi chutnal a co nejvetsi cast krupava..tze ja jen panvicka :)
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    TRISSIE: já mrkvový dělám v poměru 1:1 cukr a citron a doředit vodou "tak akorát", aby to mělo výraznou chuť, mrkev v tom smutně neplavala, ale byla šťavnatá
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KASUMI: taky si myslim, ze to bude bezpecny. Co by jsi k nemu dala pls? Napadl me akorat kopr, sul, pepr a zakapnout citronem coz?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    POHODAVOLE: ja bych ho rovnou udelala, rychle zchladila a nechala hotoveho v lednici a v pondeli dodelala
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Rad bych si dal v pondeli lososa, ale do Makra pujdeme uz v patek a datum spotreby je do druheho dne, tak je lepsi okorenit a zavakuovat s tim, ze ho v pondeli udelam sous vide nebo dat vodni lazen uz v patek a v pondeli ho pak dat jen do trouby?

    Diky!
    AIJA
    AIJA --- ---
    ADELHAIDA:
    Taliáni většinou trošku cukru dávají. Rajská je pro ně docela divná záležitost, protože ji nevaří. Jianak jejich pyré a různé podoby i zavařených a jinak zpracovaných rajčat mají úplně jinou chuť než u nás. Je sice hezké, že si u nás můžeme koupit italské suroviny, ale je to fakt o chuti. Když se vracíme z Itálie nebo známí jedou za námi, tak nám nabalí kufr těstovin a různých plechovek a sklenic. Prý ať máme něco jedlého:-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    EWUSHA:
    V který hospodě to bylo?
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    TRISSIE: Ja bych zase potrebovala vedet, jak delaji takovej ten side salat ze zeli a (asi?) mrkvi v klasickych cinskych bistrech, strasne mi chutna, ale nevim, jak na to.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TESSS: Taky to dopijim. Kdyz je dobra :)
    MIST
    MIST --- ---
    TRISSIE: u nas je to 2-3 mrkve, 1 jablko, stava z 1/2 citronu, stava z 1 pomerance a pokud je pomeranc kysely tak trosku dosladim.
    TESSS
    TESSS --- ---
    VSICHNIMAME: já jsem prase a zálivku piju
    ADELHAIDA: co jsem se bavila s italama , tak do rajcatovyh věcí vždy dávají cukr, stáhne kyselost tech rajčat. Nemá to být sladké a ani nemáš poznat, že tam ten cukr vubec je
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TESSS: Ja ti nevim, dcera moji kadernice si vzala Itala (z Verony) a prave si stezovala, ze on neji rajskou a vsechny tyhle doslazovany slany veci. Ale treba je to exot:-)
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    DIVER: taky neznám dolévat okurkový salát vodou _ vždyť okurka je sama voda:)
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    EWUSHA: tak my děláme okurkovej salat nejvíc v létě, kdyz je naudoroda okurek že zahrady a pak ta voda i slouží jako doplnění pitného režimu :-D v podstate
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam