• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    KASUMI: v skutečnosti je to je to trochu jinak, u rozmrazování a opětovného zmrazování je problém, ano, v mikrobiální kontaminaci, ale u syrových věcí a zejména u věcí s velkým povrchem, jako je mleté maso, takže uvařený vývar, ve kterém zas něco uvařím a zas to zmrazím, je zcela v pořádku
    u některých věcí to významně ovlivňuje kvalitu potraviny, co se týče poničení buněčné struktury, což u vývaru nehrozí, další problém je tzv, freezer burns, kdy dojde odhalení povrchu mrazené věci a dojde k vysušení povrchu, případně u věcí, které jsou v mrazáku dlouho a jsou tučné i tak dochází k postupnému žluknutí
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: pokud v tom bude vařit tu zeleninu, tak se mikrobi zavraždí a cyklus kontaminace při chladnutí a mrznutí jede znovu.

    PISISKVOR: na živiny kašli. Je tam hlavně voda, troocha tuku a trocha bíkovin - rozvařených na maďeru. Mražení jim nijak neškodí opětovné rozmražování a zamražování s nima taky nic moc neudělá.

    Ale daleko smysluplnější činnost je prostě mít vývar zamraženej v jednotlivejch procích a pak uvařit polívku čerstvou. Pokud se potřebuješ konzervovat zeleninu, tak ji očisti, nakrájej a zamraž syrovou. Až budeš chtít dělat polívku, tak prostě odsypeš tolik zeleininy kolik potřebuješ, orestuješ ji na troše tuku, přidáš mraženej vývar, sůl a koření a máš polívku do 10 minut na stole.
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    KASUMI: v pohode, diky za odpoved, nekam tam jsem totiz mirila:)
    DOOMBRINGER: ajo, malo detailu: ten vyvar je jen voda. chci v tom uvarit cerstvou zeleninu a pak to zase zamrazit (pac to tak mam rada, zeleninu krajim na velky kusy a varim max 15min, takze ani opetovny rozmrazeni z toho blato neudela; ale asis myslel, ze chci opetovne varit vyvar se zeleninou, ze?)
    jde mi hlavne o ziviny v tom vyvaru - pokud se to zmrazi, pak se to zas ctvrt hodiny vari, pak se to zmrazi, pak rozmrazi...tak jestli z toho neco zbyde, nebo si to muzu rovnou odpustit a tu zeleninu uvarit ve vode (jakoze automaticky mi prijde, ze b je spravne, ale jsem amater, tak se ptam, kdyby nahodou)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    PISISKVOR: na ct byl jednou nejaky porad o tom, proc ZNOVA nemrazit.. jak se zvysuje pocet bakterii rozmrazenim... ale nevim, jak moc to ovlivnuje prevareni.. nicmene imho se to nedoporucuje.. v kazdem pripade bude asi zaviset na tom, jak bylo zamrazeno (sokove, pomalu), jak bylo rozmrazeno (v lednici, v pokoji) a co je slozenim jidla (masove, nemasove)

    sorry, nyx odpoved :D
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    PISISKVOR: Cemu by to melo vadit krome toho ze z te zeleniny bude blato?
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    prominte, mozna debilni otazka: kdyz mam zmrazenej, dlouho tazenej masovej vyvar, ted v nem chci uvarit zeleninu a pak to zas zamrazit, je to wrong on so many levels nebo se to da?
    vyvar je z konce prosince a maluju si to tak, ze par tydnu by to v tom mrazaku opet bylo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DAWIDOS: vyrob tatarák a pokapej ho rozpuštěným lanýžovým máslem. Uvař si nějakou jemnou krémovou polévku - květákovou, pórkovou, hříbkovou a podobně. Na konec přidej lžičku lanýžového másla.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    DAWIDOS: Do vajicek je to bozi, do dresingu na salat, do risotta...
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    DAWIDOS: me asi nejvic epicky vyuziti prisla french omelette
    DAWIDOS
    DAWIDOS --- ---
    Pred casem jsem byl uneseny z testovin s lanyzovym maslem v Divinis. Samozrejme, ze jsem to chtel vyzkouset (resp. se k tomu priblizit), tak jsem maslo koupil. Testoviny super, ale jake dalsi vyuziti? Ta vyrazna vune a chut ma ssi dost omezeni, tak moc nevim, co dal s nim.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MIFKAL: veprova v mrkvi
    hovezi s rajskou omackou
    hovezi/veprova na houbach
    tvarohove ovocne knedliky (ty mrazim syrove a varim bez rozmrazovani o 5 minut dyl, nez cerstve]
    plnene papriky s rajskou omackou
    kure na paprice vlastne taky docela jde (mrazim vetsinou jednoporcove zbytky)

    jsem aktualne s detma na chalupe na horach, tak jsem si ve ctvrtek dala sichtu v kuchyni, abych se s tim nemusela patlat tady :)
    NECRO_BUTCHER
    NECRO_BUTCHER --- ---
    MIFKAL: br. knedle plněné uzeným masem a zelí.. , celokově rolády se dobře mrazej.. kuřecí, kachní, bůčková..
    FITH
    FITH --- ---
    MIFKAL: Tak urcite muzes uvarit a zamrazit segedin a maso na houbach.
    FITH
    FITH --- ---
    FITH:
    Tady je osvedceny recept na borsc.Jen ve finale pridavam kopr a petrzelku nez slaniny.
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    MIFKAL: teď zrovna 5 kilo drštěk na držkovku.
    MIFKAL
    MIFKAL --- ---
    Jdu si pro inspiraci - co děláte za jídla, která se dají uvařit ve větší dávce a dát na mrazák?
    Já mám vegetariánské karí s kokosovým mlíkem, boloňské ragú, ratatouille, guláš, chilli, nějaká rizota a základní polívky (vývar a zeleninové), ale ráda bych si trochu rozšířila obzory, tak ocením nějaké linky a rady. S masem lepší než bez masa.
    Specificky ještě ocením dobrý a ověřený recept na boršč. :)

    Kdyby někdo hledal totéž, moje stálice jsou následující:
    http://www.pradobroty.cz/2014/10/bolonske-ragu-s-testovinami.html
    https://www.halfbakedharvest.com/one-pan-autumn-chicken-and-wild-rice-casserole/
    http://www.tarteletteblog.com/2009/03/recipe-ratatouille-in-kitchen-with-mom.html
    https://smittenkitchen.com/...smittenkitchen.com/2010/09/beef-chili-sour-cream-and-cheddar-biscuits/
    MISHACZEQ
    MISHACZEQ --- ---
    IKARIE: nebo udelej curry s kokosovym mlikem a to maso do toho natrhej. Jednou jsem to tak taky udelala a nebylo to poznat, ze je to suchy
    PETATA
    PETATA --- ---
    IKARIE: krom zmineneho nize jeste doporucim salat waldorf
    MORPED
    MORPED --- ---
    IKARIE: ja delam pomazanku z masa tak ze to dam do sekacku + cibuli,pak to zamicham s tvarohem a trochou horcice.
    Jeste to maso muzes pouzit do tortil,jak pise Trissie,zapect se syrem.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    IKARIE: tortilly se spoustou zeleniny a dressingu
    pastýřský koláč
    přidat do rajčatové nebo rajčatovo-smetanové omáčky na těstoviny
    MIST
    MIST --- ---
    IKARIE: drubezi salat
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    IKARIE: pokud nechces delat klasicky sendvič, tak masova pomazanka urcite pujde, nemuzu vygooglit ted presny recept, ale posledne jsem to delal tak ze jsem nakrajel maso na kostecky opekl na sezamovym oleji, dal bokem a jeste v te panvicce lehce potrapil porek, najemno (zelena cast). Oboje jsem pak rozmichal s trochou horcice, luciny a mascarpone + dochutil trochu sul a pepr a bylo to fajn, akorat kdyby to chtel clovek fakt jako pomazanku klasickou tak je to potreba prohnat jeste nejakym robotem, protoze ty kostecky zase nemuzou byt uplne milimetr na milimetr :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam