• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    SMOKY: ti dik.. zitra bude na obed :D
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    Kdysi tady proběhlo ultimátní pečený kuře, nějak to nemůžu dohledat. máte to někdo?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: jestli to chceš tenký a jasně zelený, tak potřebuješ kupovat ten hotovej že čerstvých řas. buď u asiatů a nebo třeba v makru.

    z těch susenejch bude vždycky tmavej, ale taky může bejt dobrej. jinak ta jasně že zelená je barvivo.
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    FITH: Jj, taky mě to před pár lety odradilo. Plus nějaká podobně divná modř a jiný...
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    Ha, ja recepty na wakame salat googlil zrovna pred tydnem, taky me to bavi jist a pri cene hotoveho jsem si rikal, ze umet to doma, otevre mi to uplne nove moznosti. Takze to tu poradne prodiskutujte, otestujte a ja se rad pak pustim do osvedcenych postupu ;)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    DIVER: Jím to jen tak nebo s cuketovejma nudlema v rámci nyní ultra módní poke bowl. :)
    FITH
    FITH --- ---
    DIVER: Jedla jsem ho hrozne rada do te doby nez jsem si prostudovala slozeni.Vrele doporucuji si to radne prostudovat,ta pekna barva je doszena zluti SY,ktera patri mezi nebezpecne a to neni jedina problematicka latka ktera v tom salatu je.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    DIVER: Taky kupuju (ve Wine Food Market) a jím i samotný. Ale i jako přílohu k rybě nebo jemnějšímu masu (kuře, krůta).
    DIVER
    DIVER --- ---
    KEMENTARI: k čemu to jíš? to jsem ještě taky úplně nevyřešil :) nabízí se mořský plody nebo sushi. samotný bych to zase dávat nechtěl, tak pokročilej ještě nejsem :)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    DIVER: Mně ten wakame salát taky hrozně chutná, ale kupuju ho prostě hotovej, doteď mě nenapadlo dělat si ho doma. :) Nechám se překvapit, jestli tu někdo ví, jak na to.
    DIVER
    DIVER --- ---
    čus. poradíte s řasou wakame?

    tenhle týden jsem tak asi podesátý v životě jedl řasu wakame jako salát/přílohu ke krevetě v těstíčku. taková spíš dvojhubka na talířku na tiskovce. předtím to taky byly více méně jednohubky na nějakých party nebo rautech.

    od první chvíle mě fascinuje, že je to fakt překvapivě dobrý. pokud jste to ještě nejedli, tak opravdu doporučuju a změníte názor i přirozený odpor k něčemu, co se jmenuje mořská řasa. křupe to, nemá to ani příliš dominantní mořskou chuť - vlastně skoro vůbec. připomíná to tužší okurku.

    a když jsem to teď jedl naposledy, tak jsem se rozhodl, že si z ní taky zkusím ten salát. něco jsem si vygůglil, ale pár věcí mě tam mate. chtěl bych, aby to vypadalo takhle:



    jenže jsem našel i wakame řasy, co byly široký asi jako tagliatelle - ty nechci. a aby toho nebylo málo, našel jsem taky mnohem tmavší temně zelený variace a ty taky nechci. ostatně ani nevím kde a na jakou značku se třeba zaměřit. recepty jsem našel, nevypadá to složitě - povařit, dochutit octem, sojovkou, sezamem a ještě něčím. ale klidně uvítám i tipy na zpracování. (anebo nákup - praha). dík
    IKA
    IKA --- ---
    AIJA: Myslím že áno.
    AIJA
    AIJA --- ---
    IKA:
    Byl ten plech dopředu dost rozpálený?
    IKA
    IKA --- ---
    Čo som urobila technologicky blbo, že sa mi úplne neuveriteľne pripiekla socca k ("nepriľnavému"!) plechu? Normálne robím placky na panvici, ale nemala som na to nervy ani čas, tak som cesto naliala na plech, a niekde asi nastal nejaký zásadný error..:/
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    PISISKVOR: ok ;)
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    JAJITA: pochazim z kraje, kde dlouho tazeny vyvary jsou povazovany za zaklad zdravi. k tomu mivam k dispozici kvalitni flakotu z osvedcenych zdroju, takze nemam nerv to hodiny vyvarovat. protoze to doma zeru sama (vicemene), tak mam vzdy prebytek, sama bych to nepojedla. proto z toho udelam jen tolik polivky, abych to behem par dni snedla, zbytek (vody) mrazim na pak.
    a protoze mam ted v mrazaku nekolik kusu toho vyvaru, a zaroven potrebuju navarit polivku a zamrazit na pak, napadl me overkill viz nize. toz proto. uz me ale nenapadlo, viz Zuzkaou, ze si muzu zamrazit zeleninu zvlast a vyvar zvlast, a pak to uvarit dle potreby (protoze jsem fixovana na jednu krabicku na jedno jidlo, express maximal)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    PISISKVOR: mně to moc nedává smysl, to máš přebytky zeleniny, nebo proč?
    EDERA
    EDERA --- ---
    SWIST: Chyba! :-)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    KASUMI: v skutečnosti je to je to trochu jinak, u rozmrazování a opětovného zmrazování je problém, ano, v mikrobiální kontaminaci, ale u syrových věcí a zejména u věcí s velkým povrchem, jako je mleté maso, takže uvařený vývar, ve kterém zas něco uvařím a zas to zmrazím, je zcela v pořádku
    u některých věcí to významně ovlivňuje kvalitu potraviny, co se týče poničení buněčné struktury, což u vývaru nehrozí, další problém je tzv, freezer burns, kdy dojde odhalení povrchu mrazené věci a dojde k vysušení povrchu, případně u věcí, které jsou v mrazáku dlouho a jsou tučné i tak dochází k postupnému žluknutí
    SWIST
    SWIST --- ---
    KURE: Jo, z té řady mi tu byl doporučován hrnec na pečení.. :) K tomu jsem se ještě taky nedostal.. :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam