ZUZKAOU: hele, já bych řekl celkem jednoznačně neměnit. dovedu si to představit i s čerstvým zázvorem (mohl by to i vylepšit), ale ten sušenej je v tom dost specifickej. vlastně to před 89 pro mě bývalo jediný setkání se zázvorem a dost jsem se pak divil, jak chutná čerstvej.
já to řadil spíš mezi ty horší rodinný recepty (jako malej jsem to vždycky hodnotil: BLEEE:), ale loni to máti po delší době udělala a musím říct, že mi to už chutnalo. pamatuju si, že ta omáčka je dost řídká a má takovou zvláštní nažloutlou barvu. máti to dělá s hovězím a výjimečně ho u tohohle jídla prošpikuje párkem.
bavil jsem se s ní o tom. děda byl cestář, hospodskej, lesník a všechno možný a taky příležitostnej řezník. tenhle recept má od svýho kámoše řezníka, se kterým nejspíš jezdil dělat zabíjačky. vzhledem k tomu, že to bylo už v poválečný době, byla tam (Sudetský výběžek, Karlín, Dolní Poustevna, Vilémov, Rumburk) většina lidí asi naplaveniny, takže netuším, jak moc je to sudetskej recept.
ale dík za to info o Sandtnerový. jestli máš, pošli nějakej historickej odkaz. předpokládám, že to většina lidí vůbec nezná, i když já na tom vyrůstal :)