• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: jinak maso na zázvoru jsem dělala o minulém víkendu a jako dobrý. Zázvor byl čerstvej, maso byla hovězí kýta lehce stařená, posléze zamražená. Vypustila jsem bod matlám maso zázvorovým máslem a nechávám uležet v lednici, takže jsem osolené a opepřené maso opekla ze všech stran na másle, přendala do pekáče, výpek podlila trochou bílého vína, přidala do pekáče, spolu s tak 80 g nastrouhaného zázvoru, přepůlenou hlavičkou česneku a dvěma přepulenejma cibulema, co byly na té pánvi spoulu s masem, aby se máslo nepřepalovalo. Podlila jsem to vývarem, zaklopila a pekla na 120°C asi tři hodiny. Výpek jsem zcedila a rozvařila půl hodiny s cca 20 g máslové jíšky na omáčku.

    Bylo to boží a byly k tomu brambory a fazolkové lusky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ha - vlevo dole v Rettigové!

    4. Hovězí maso se zázvorem

    Je-li více hostů, vezme se 4 nebo 6 liber pěkného masa ze zpodního šálu, hodně se sklepá, přílišný lůj se ořeže, maso se osolí, dá se na kuthan máslem dobře vymazaný, poklade se povrchu též máslem, přikreje se pokličkou a nechá se asi půl druhé hodiny dusit; pak se odkreje, posype zázvorem a dá se do trouby hezky do hněda upéct; musí se ale jak při dušení, taktéž při pečení častěji obracet, tlučeným zázvorem však se posype a čerstvým máslem mastí toliko při pečení, aby dostalo hezky hnědou kůru a šťáva aby též byla hezky hnědá. Takto pečeného masa, vůkol okrášleného pečenými zemčátky, může se použít buď po polívce místo hovězího masa, nebo místo pečeně; kdyby se ho použilo místo hovězího masa, může se k němu také dát omáčka zvlášť v nádobkách k tomu zřízených, totiž: šťáva z pečeného masa připraží se hnědou jíškou a přileje se hovězí polívky. Místo zemčátek mohou se k tomuto masu též dát buď kyselé okurky aneb okurkový salát; lepší jest však pouze ve šťávě.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: hele tak v SAndtnerce to není, takže jsem to nejspíš viděla v tom Vaňkovi a nebo někde jinde vlevo dole.
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZUZKAOU: hele, já bych řekl celkem jednoznačně neměnit. dovedu si to představit i s čerstvým zázvorem (mohl by to i vylepšit), ale ten sušenej je v tom dost specifickej. vlastně to před 89 pro mě bývalo jediný setkání se zázvorem a dost jsem se pak divil, jak chutná čerstvej.

    já to řadil spíš mezi ty horší rodinný recepty (jako malej jsem to vždycky hodnotil: BLEEE:), ale loni to máti po delší době udělala a musím říct, že mi to už chutnalo. pamatuju si, že ta omáčka je dost řídká a má takovou zvláštní nažloutlou barvu. máti to dělá s hovězím a výjimečně ho u tohohle jídla prošpikuje párkem.

    bavil jsem se s ní o tom. děda byl cestář, hospodskej, lesník a všechno možný a taky příležitostnej řezník. tenhle recept má od svýho kámoše řezníka, se kterým nejspíš jezdil dělat zabíjačky. vzhledem k tomu, že to bylo už v poválečný době, byla tam (Sudetský výběžek, Karlín, Dolní Poustevna, Vilémov, Rumburk) většina lidí asi naplaveniny, takže netuším, jak moc je to sudetskej recept.

    ale dík za to info o Sandtnerový. jestli máš, pošli nějakej historickej odkaz. předpokládám, že to většina lidí vůbec nezná, i když já na tom vyrůstal :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DAVE_PAGE: no- koukám že do autentických receptů patří sušenej zázvor (což je vcelku logický, kde by se tu před rokem 89. vzal čerstvej).

    Sušenej zázvor jsem neměla v ruce tak 15 let. Je v tomto případě záměna čerstvého za sušený babicování? :-D
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    ZUZKAOU: Vanek ma v jedne sve kucharce veprove na zazvoru a je to desne dobre.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: hele hovězí pečeně na zázvoru je třeba v Sandtnerce a matně si vzpomínám, že jsem to zkoušela a že to bylo překvapivě dobrý, na to jak to bylo jednoduchý.

    Myslím že se k tomu vrátím.
    AIJA
    AIJA --- ---
    CHlupaté knedlíky dělala i moje babička ve středních Čechách, říkala jim bosáky. Už jsem je dlouho nedělala, tak asi o víkendu spáchám:-)
    Vlastně je dělala i druhí babička o pár kilometrů blíž k Vysočině. Babky se moc nemusely a pomlouvaly se, která do nich dává jakou mouku:-)
    TESSS
    TESSS --- ---
    Diky vsem!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TESSS: na horách vařili to samé co třeba v krkonoších. Viz onen článek BONEMINA:

    Kapitolu o sudetské kuchyni má ve své knize Pospěška, ale nejsem si jistá, jestli má vyloženě recepty z hor z hornoslezského pohraničí. https://www.kosmas.cz/knihy/177510/regionalni-kucharka/

    Jinak pár receptů z Jablonce a Liberce máš v téhle ukázce z celé knihy (německy) - štrůdl se bramborama a uzeným a nebo masový puding (mleté maso se sýrem zapečné s bramborami) zní dostatečně exoticky.

    https://bilder.buecher.de/zusatz/26/26238/26238538_lese_1.pdf
    DIVER
    DIVER --- ---
    a já je znám taky jako chlupatý - ze Šluknovského výběžku.

    babička ještě dělala maso na zázvoru (sušeným). recept měl děda od místního řezníka, ale nevím, nakolik je to krajová specialita. taková řidší omáčka s hovězím a knedlíkem...
    RISINA
    RISINA --- ---
    TESSS: Ta predchozi zprava je od me mamky, ktera se pristehovala do Liberce v roce 1954. "Frncochate" knedliky jsou ty "chlupate", ze syrovych brambor. Na ty si pamatuju, ze je babicka hodne delala, ale myslim, ze to neni nic typicky sudetskeho.
    A tchyne ktera sem prisla koncem 50. let z Kutne Hory, mi rika, ze jeji sousedka ji naucila kyselo (polevka z chleboveho kvasku) a pak ze varila/pekla nejake "pecivalky" - sladke, necim plnene, ale to uz pry nevi, jak se to delalo.
    RISINA
    RISINA --- ---
    Tak mamka pise: Jidlo, ktere mne v Lbc prekvapilo, byly "frncochate" knedliky polite opecenym spekem s kyselym zelim. Jinak babicka v Lbc delala hutne polivky s jiskou, to jsem moc nemusela.
    RISINA
    RISINA --- ---
    BONEMINA: Hned toho prvniho kubu s kroupami delame kazde Vance na Setedry den k obedu :-).
    TESSS: Nikdy me nenapadlo premyslet o tom, ze my v Sudetech mame nejaka specialni jidla. Zeptam se sve mamky, ktera se sem privdala v 50. letech ze zapadnich Ceh jestli ji neco prekvapilo a prevzala od sve tchyne tj. me babicky nejaka jidla - prarodice tu zili uz pred valkou a po valce sem vratili.
    TESSS
    TESSS --- ---
    BONEMINA: dekuji!
    Kazdopadne se nebudu branit receptum po odsunu, kdy se do pohranici promytl vliv obyvatel z vyvchodu a i jinych pristehovalcu.
    Diky za pripadne napady, recepty a tak dal :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TESSS: kamaradka ze sudet vzkazuje, ze v tomhle clanku je vse podstatny: http://www.jizerky.cz/cs/sklarstvi-a-tradice/zajimavosti-k-zakousnuti.html
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    TESSS: tak nabízí se krkonošské kyselo:)
    TESSS
    TESSS --- ---
    Ciste nahodou nemate nekdo nejake autentické recepty ze sudet, nejlepe sever, Jizerky. Ale muze byt i odjednud. Google mi moc nepomohl. Budu rada, kdyz se nekdo podelite. Dekuji
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    AIJA: Kleftiko

    Kleftiko - Greek Slow Cooked Lamb Kleftiko by Theo Michaels | Lamb Kleftiko
    https://www.youtube.com/watch?v=ayGNdsRLR5E
    AIJA
    AIJA --- ---
    ZUZKAOU:
    Česnek s tymiánem to asi zase vyhraje, přihodím barevný pepře a možná nějakou houbu...
    AIJA
    AIJA --- ---
    O víkendu budu muset spáchat jehněčí lopatku. Máte někdo nějaký jiný recept než s rozmarýnem a na víně?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: Ha - dneska dělám ten samý proces - lisování, mražení, ochucení a pečení s extra firm tofu od korejců - bylo zcela nezrnité, narozdíl od běžného českého tofu a tam to teda dělá daleko větší změny v konzistenci a je to fakt dobrý. Dokonce to začalo dělat i onen efekt vrstev, co pak má ve videu o tofurybě.

    Přemejšlím, jestli to jejich tofu je srážené sádrou, protože když zkouším domácí tofu s nigari, tak připokusu o pevné tofu (tedy ze zahřátého sojového mléka) vylézá víceméně to zrnité co je v krámech a hedvábné (nastudeno) se mi prostě nedaří.

    Asi mi nezbude než si objednat sádru v potravinářské kvalitě z fichemy.
    EDERA
    EDERA --- ---
    TESSS: Do klasického teplého boršče dávám plechovku krájenejch. Pro mě je boršč zimní jídlo, a to čerstvý dobrý rajčata člověk ani běžně nesežene.
    FITH
    FITH --- ---
    TESSS: Treba nastrouhany na velkych slzach,zalezi na gustu kazdeho kuchare :o)
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    THEODORT: ja tobe taky mam sto chuti, kopr je pro litevskou kuchyni zasadni, proto jsem na nej upozornila, uvedla v receptu, ale kdyz ho nekdo nedava, protoze mu nechutna, za to minuskovat?

    Lidi, vite o tom, ze borsc, teply i studeny je "spravne" podle kazdy rodiny jiny? Kdyz budete hledat recepty v litevstine, najdete ruzne recepty, kde chybi i pulka ingredienci :D
    A rajcata v teplem - za ta mi zas polorus (cechorus) vycinkal, ze to je ukrajinskej vynalez :)))))
    TESSS
    TESSS --- ---
    Jak je to s tema rajcatama, pokrajeny čerstvý.? Loupany z plechovky by sly taky?
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    MOUNTBATTEN: za ten kopr jsem musel dat minus :)
    VSICHNIMAME: spolehlivy a presny postup zde: http://dadala.hyperlinx.cz/pol/polr0190.html

    kopr je v cholodniku to nejdulezitejsi! nesetrit!

    a zloutky, ty musi byt najemno rozetrene aby nedelaly v polevce hrudky a krasne ji zahustily :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    AIJA: Párkrát jsem ho vařila, ze dvou druhů masa. Naposled v pomalým hrncu.
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    DIVER:
    ano
    kostičky
    ne
    ne
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    VSICHNIMAME: vpodstatě https://lt.wikipedia.org/wiki/%C5%A0altibar%C5%A1%C4%8Diai :)
    sice jsem četla (litevské) recepty, kdy řepu pečou na hrubé soli apod., ale dělám ho jednoduše:
    ingredience: červená řepa, brambory, vajíčka, okurka, jarní cibulka, tučný kefír a sodfovka (jo a kopr*)
    uvařit brambory, vejce a řepu a dát vychladit
    uvařenou, vychladlou řepu nastrouhat, stejně tak okurky, poté vajíčka nakrájet na jemno a nadrobno jarní cibulku. Smíchat v míse s kefírem (hodně tučným), na chvíli dát odležet - nemělo by to být tekutý, spíš kaše a až se to odleží, přidat sodovku a vytvořit z toho polívku!
    Brambory podávat na vedlejším talířku

    Druhý způsob: brambory tam nakrájím také (často jsem je měla uvnitř v polivce, neservírovali mi je vedle a mně to tak i víc chutná:) )

    ad* kopr: ten se seká jako poslední, vpodstatě se jím ta polivka sype, ale já ho nedávám, protože muž ho nesnáší (ten si jídla v Litvě užil hehe:))) )
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam