• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: jinak maso na zázvoru jsem dělala o minulém víkendu a jako dobrý. Zázvor byl čerstvej, maso byla hovězí kýta lehce stařená, posléze zamražená. Vypustila jsem bod matlám maso zázvorovým máslem a nechávám uležet v lednici, takže jsem osolené a opepřené maso opekla ze všech stran na másle, přendala do pekáče, výpek podlila trochou bílého vína, přidala do pekáče, spolu s tak 80 g nastrouhaného zázvoru, přepůlenou hlavičkou česneku a dvěma přepulenejma cibulema, co byly na té pánvi spoulu s masem, aby se máslo nepřepalovalo. Podlila jsem to vývarem, zaklopila a pekla na 120°C asi tři hodiny. Výpek jsem zcedila a rozvařila půl hodiny s cca 20 g máslové jíšky na omáčku.

    Bylo to boží a byly k tomu brambory a fazolkové lusky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ha - vlevo dole v Rettigové!

    4. Hovězí maso se zázvorem

    Je-li více hostů, vezme se 4 nebo 6 liber pěkného masa ze zpodního šálu, hodně se sklepá, přílišný lůj se ořeže, maso se osolí, dá se na kuthan máslem dobře vymazaný, poklade se povrchu též máslem, přikreje se pokličkou a nechá se asi půl druhé hodiny dusit; pak se odkreje, posype zázvorem a dá se do trouby hezky do hněda upéct; musí se ale jak při dušení, taktéž při pečení častěji obracet, tlučeným zázvorem však se posype a čerstvým máslem mastí toliko při pečení, aby dostalo hezky hnědou kůru a šťáva aby též byla hezky hnědá. Takto pečeného masa, vůkol okrášleného pečenými zemčátky, může se použít buď po polívce místo hovězího masa, nebo místo pečeně; kdyby se ho použilo místo hovězího masa, může se k němu také dát omáčka zvlášť v nádobkách k tomu zřízených, totiž: šťáva z pečeného masa připraží se hnědou jíškou a přileje se hovězí polívky. Místo zemčátek mohou se k tomuto masu též dát buď kyselé okurky aneb okurkový salát; lepší jest však pouze ve šťávě.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: hele tak v SAndtnerce to není, takže jsem to nejspíš viděla v tom Vaňkovi a nebo někde jinde vlevo dole.
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZUZKAOU: hele, já bych řekl celkem jednoznačně neměnit. dovedu si to představit i s čerstvým zázvorem (mohl by to i vylepšit), ale ten sušenej je v tom dost specifickej. vlastně to před 89 pro mě bývalo jediný setkání se zázvorem a dost jsem se pak divil, jak chutná čerstvej.

    já to řadil spíš mezi ty horší rodinný recepty (jako malej jsem to vždycky hodnotil: BLEEE:), ale loni to máti po delší době udělala a musím říct, že mi to už chutnalo. pamatuju si, že ta omáčka je dost řídká a má takovou zvláštní nažloutlou barvu. máti to dělá s hovězím a výjimečně ho u tohohle jídla prošpikuje párkem.

    bavil jsem se s ní o tom. děda byl cestář, hospodskej, lesník a všechno možný a taky příležitostnej řezník. tenhle recept má od svýho kámoše řezníka, se kterým nejspíš jezdil dělat zabíjačky. vzhledem k tomu, že to bylo už v poválečný době, byla tam (Sudetský výběžek, Karlín, Dolní Poustevna, Vilémov, Rumburk) většina lidí asi naplaveniny, takže netuším, jak moc je to sudetskej recept.

    ale dík za to info o Sandtnerový. jestli máš, pošli nějakej historickej odkaz. předpokládám, že to většina lidí vůbec nezná, i když já na tom vyrůstal :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DAVE_PAGE: no- koukám že do autentických receptů patří sušenej zázvor (což je vcelku logický, kde by se tu před rokem 89. vzal čerstvej).

    Sušenej zázvor jsem neměla v ruce tak 15 let. Je v tomto případě záměna čerstvého za sušený babicování? :-D
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    ZUZKAOU: Vanek ma v jedne sve kucharce veprove na zazvoru a je to desne dobre.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: hele hovězí pečeně na zázvoru je třeba v Sandtnerce a matně si vzpomínám, že jsem to zkoušela a že to bylo překvapivě dobrý, na to jak to bylo jednoduchý.

    Myslím že se k tomu vrátím.
    AIJA
    AIJA --- ---
    CHlupaté knedlíky dělala i moje babička ve středních Čechách, říkala jim bosáky. Už jsem je dlouho nedělala, tak asi o víkendu spáchám:-)
    Vlastně je dělala i druhí babička o pár kilometrů blíž k Vysočině. Babky se moc nemusely a pomlouvaly se, která do nich dává jakou mouku:-)
    TESSS
    TESSS --- ---
    Diky vsem!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TESSS: na horách vařili to samé co třeba v krkonoších. Viz onen článek BONEMINA:

    Kapitolu o sudetské kuchyni má ve své knize Pospěška, ale nejsem si jistá, jestli má vyloženě recepty z hor z hornoslezského pohraničí. https://www.kosmas.cz/knihy/177510/regionalni-kucharka/

    Jinak pár receptů z Jablonce a Liberce máš v téhle ukázce z celé knihy (německy) - štrůdl se bramborama a uzeným a nebo masový puding (mleté maso se sýrem zapečné s bramborami) zní dostatečně exoticky.

    https://bilder.buecher.de/zusatz/26/26238/26238538_lese_1.pdf
    DIVER
    DIVER --- ---
    a já je znám taky jako chlupatý - ze Šluknovského výběžku.

    babička ještě dělala maso na zázvoru (sušeným). recept měl děda od místního řezníka, ale nevím, nakolik je to krajová specialita. taková řidší omáčka s hovězím a knedlíkem...
    RISINA
    RISINA --- ---
    TESSS: Ta predchozi zprava je od me mamky, ktera se pristehovala do Liberce v roce 1954. "Frncochate" knedliky jsou ty "chlupate", ze syrovych brambor. Na ty si pamatuju, ze je babicka hodne delala, ale myslim, ze to neni nic typicky sudetskeho.
    A tchyne ktera sem prisla koncem 50. let z Kutne Hory, mi rika, ze jeji sousedka ji naucila kyselo (polevka z chleboveho kvasku) a pak ze varila/pekla nejake "pecivalky" - sladke, necim plnene, ale to uz pry nevi, jak se to delalo.
    RISINA
    RISINA --- ---
    Tak mamka pise: Jidlo, ktere mne v Lbc prekvapilo, byly "frncochate" knedliky polite opecenym spekem s kyselym zelim. Jinak babicka v Lbc delala hutne polivky s jiskou, to jsem moc nemusela.
    RISINA
    RISINA --- ---
    BONEMINA: Hned toho prvniho kubu s kroupami delame kazde Vance na Setedry den k obedu :-).
    TESSS: Nikdy me nenapadlo premyslet o tom, ze my v Sudetech mame nejaka specialni jidla. Zeptam se sve mamky, ktera se sem privdala v 50. letech ze zapadnich Ceh jestli ji neco prekvapilo a prevzala od sve tchyne tj. me babicky nejaka jidla - prarodice tu zili uz pred valkou a po valce sem vratili.
    TESSS
    TESSS --- ---
    BONEMINA: dekuji!
    Kazdopadne se nebudu branit receptum po odsunu, kdy se do pohranici promytl vliv obyvatel z vyvchodu a i jinych pristehovalcu.
    Diky za pripadne napady, recepty a tak dal :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TESSS: kamaradka ze sudet vzkazuje, ze v tomhle clanku je vse podstatny: http://www.jizerky.cz/cs/sklarstvi-a-tradice/zajimavosti-k-zakousnuti.html
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    TESSS: tak nabízí se krkonošské kyselo:)
    TESSS
    TESSS --- ---
    Ciste nahodou nemate nekdo nejake autentické recepty ze sudet, nejlepe sever, Jizerky. Ale muze byt i odjednud. Google mi moc nepomohl. Budu rada, kdyz se nekdo podelite. Dekuji
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    AIJA: Kleftiko

    Kleftiko - Greek Slow Cooked Lamb Kleftiko by Theo Michaels | Lamb Kleftiko
    https://www.youtube.com/watch?v=ayGNdsRLR5E
    AIJA
    AIJA --- ---
    ZUZKAOU:
    Česnek s tymiánem to asi zase vyhraje, přihodím barevný pepře a možná nějakou houbu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam