• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZUZKAOU: hele, já bych řekl celkem jednoznačně neměnit. dovedu si to představit i s čerstvým zázvorem (mohl by to i vylepšit), ale ten sušenej je v tom dost specifickej. vlastně to před 89 pro mě bývalo jediný setkání se zázvorem a dost jsem se pak divil, jak chutná čerstvej.

    já to řadil spíš mezi ty horší rodinný recepty (jako malej jsem to vždycky hodnotil: BLEEE:), ale loni to máti po delší době udělala a musím říct, že mi to už chutnalo. pamatuju si, že ta omáčka je dost řídká a má takovou zvláštní nažloutlou barvu. máti to dělá s hovězím a výjimečně ho u tohohle jídla prošpikuje párkem.

    bavil jsem se s ní o tom. děda byl cestář, hospodskej, lesník a všechno možný a taky příležitostnej řezník. tenhle recept má od svýho kámoše řezníka, se kterým nejspíš jezdil dělat zabíjačky. vzhledem k tomu, že to bylo už v poválečný době, byla tam (Sudetský výběžek, Karlín, Dolní Poustevna, Vilémov, Rumburk) většina lidí asi naplaveniny, takže netuším, jak moc je to sudetskej recept.

    ale dík za to info o Sandtnerový. jestli máš, pošli nějakej historickej odkaz. předpokládám, že to většina lidí vůbec nezná, i když já na tom vyrůstal :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DAVE_PAGE: no- koukám že do autentických receptů patří sušenej zázvor (což je vcelku logický, kde by se tu před rokem 89. vzal čerstvej).

    Sušenej zázvor jsem neměla v ruce tak 15 let. Je v tomto případě záměna čerstvého za sušený babicování? :-D
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    ZUZKAOU: Vanek ma v jedne sve kucharce veprove na zazvoru a je to desne dobre.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: hele hovězí pečeně na zázvoru je třeba v Sandtnerce a matně si vzpomínám, že jsem to zkoušela a že to bylo překvapivě dobrý, na to jak to bylo jednoduchý.

    Myslím že se k tomu vrátím.
    AIJA
    AIJA --- ---
    CHlupaté knedlíky dělala i moje babička ve středních Čechách, říkala jim bosáky. Už jsem je dlouho nedělala, tak asi o víkendu spáchám:-)
    Vlastně je dělala i druhí babička o pár kilometrů blíž k Vysočině. Babky se moc nemusely a pomlouvaly se, která do nich dává jakou mouku:-)
    TESSS
    TESSS --- ---
    Diky vsem!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TESSS: na horách vařili to samé co třeba v krkonoších. Viz onen článek BONEMINA:

    Kapitolu o sudetské kuchyni má ve své knize Pospěška, ale nejsem si jistá, jestli má vyloženě recepty z hor z hornoslezského pohraničí. https://www.kosmas.cz/knihy/177510/regionalni-kucharka/

    Jinak pár receptů z Jablonce a Liberce máš v téhle ukázce z celé knihy (německy) - štrůdl se bramborama a uzeným a nebo masový puding (mleté maso se sýrem zapečné s bramborami) zní dostatečně exoticky.

    https://bilder.buecher.de/zusatz/26/26238/26238538_lese_1.pdf
    DIVER
    DIVER --- ---
    a já je znám taky jako chlupatý - ze Šluknovského výběžku.

    babička ještě dělala maso na zázvoru (sušeným). recept měl děda od místního řezníka, ale nevím, nakolik je to krajová specialita. taková řidší omáčka s hovězím a knedlíkem...
    RISINA
    RISINA --- ---
    TESSS: Ta predchozi zprava je od me mamky, ktera se pristehovala do Liberce v roce 1954. "Frncochate" knedliky jsou ty "chlupate", ze syrovych brambor. Na ty si pamatuju, ze je babicka hodne delala, ale myslim, ze to neni nic typicky sudetskeho.
    A tchyne ktera sem prisla koncem 50. let z Kutne Hory, mi rika, ze jeji sousedka ji naucila kyselo (polevka z chleboveho kvasku) a pak ze varila/pekla nejake "pecivalky" - sladke, necim plnene, ale to uz pry nevi, jak se to delalo.
    RISINA
    RISINA --- ---
    Tak mamka pise: Jidlo, ktere mne v Lbc prekvapilo, byly "frncochate" knedliky polite opecenym spekem s kyselym zelim. Jinak babicka v Lbc delala hutne polivky s jiskou, to jsem moc nemusela.
    RISINA
    RISINA --- ---
    BONEMINA: Hned toho prvniho kubu s kroupami delame kazde Vance na Setedry den k obedu :-).
    TESSS: Nikdy me nenapadlo premyslet o tom, ze my v Sudetech mame nejaka specialni jidla. Zeptam se sve mamky, ktera se sem privdala v 50. letech ze zapadnich Ceh jestli ji neco prekvapilo a prevzala od sve tchyne tj. me babicky nejaka jidla - prarodice tu zili uz pred valkou a po valce sem vratili.
    TESSS
    TESSS --- ---
    BONEMINA: dekuji!
    Kazdopadne se nebudu branit receptum po odsunu, kdy se do pohranici promytl vliv obyvatel z vyvchodu a i jinych pristehovalcu.
    Diky za pripadne napady, recepty a tak dal :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TESSS: kamaradka ze sudet vzkazuje, ze v tomhle clanku je vse podstatny: http://www.jizerky.cz/cs/sklarstvi-a-tradice/zajimavosti-k-zakousnuti.html
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    TESSS: tak nabízí se krkonošské kyselo:)
    TESSS
    TESSS --- ---
    Ciste nahodou nemate nekdo nejake autentické recepty ze sudet, nejlepe sever, Jizerky. Ale muze byt i odjednud. Google mi moc nepomohl. Budu rada, kdyz se nekdo podelite. Dekuji
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    AIJA: Kleftiko

    Kleftiko - Greek Slow Cooked Lamb Kleftiko by Theo Michaels | Lamb Kleftiko
    https://www.youtube.com/watch?v=ayGNdsRLR5E
    AIJA
    AIJA --- ---
    ZUZKAOU:
    Česnek s tymiánem to asi zase vyhraje, přihodím barevný pepře a možná nějakou houbu...
    AIJA
    AIJA --- ---
    O víkendu budu muset spáchat jehněčí lopatku. Máte někdo nějaký jiný recept než s rozmarýnem a na víně?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: Ha - dneska dělám ten samý proces - lisování, mražení, ochucení a pečení s extra firm tofu od korejců - bylo zcela nezrnité, narozdíl od běžného českého tofu a tam to teda dělá daleko větší změny v konzistenci a je to fakt dobrý. Dokonce to začalo dělat i onen efekt vrstev, co pak má ve videu o tofurybě.

    Přemejšlím, jestli to jejich tofu je srážené sádrou, protože když zkouším domácí tofu s nigari, tak připokusu o pevné tofu (tedy ze zahřátého sojového mléka) vylézá víceméně to zrnité co je v krámech a hedvábné (nastudeno) se mi prostě nedaří.

    Asi mi nezbude než si objednat sádru v potravinářské kvalitě z fichemy.
    EDERA
    EDERA --- ---
    TESSS: Do klasického teplého boršče dávám plechovku krájenejch. Pro mě je boršč zimní jídlo, a to čerstvý dobrý rajčata člověk ani běžně nesežene.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam