• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    teď budeme rok bydlet ve vanu bez velkých možností lednění. máme jednoplotýnkový vařič. a budu vděčný za jakýkoliv tip na jídlo co vařit. :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: Nakrájet porek na nějaké 8 cm špalíky a rozpůlit podél. Půlporky opéct z obou stran na másle, aby tam byly lehce karamelizované kousky. Posolit, případně ještě přidat máslo a/nebo parmazán a použít jako přílohu. Případně k tomu dát pošírovaný vajíčko a vařený brambory.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    GUDRUN: Slanej štrůdl?
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    GUDRUN:
    kureci cina s porkem 1:2 (cim vic porku tim lip hlavne stavnaty svetle zeleny listy):

    1) dat varit jasminovou rejzi (nekolikrat proplachlou)
    2) dat restovat kureci nakrajeny na nudle s chili (delam to v tezky ocelovy panvi, panev musi byt docela rozpalena 4/6 stupen)
    3) nakrajet porek a kus mrkve
    4) k orestovanemu masu prihodit pulku porku a chvili restovat (1-3 min)
    5) prihodit zbytek porku, buraky, mrkev a pak zalejt bohate sojovkou, pripadne i trochou vody
    6) rychle priklopit dobre tesnici poklickou, vypnout plotynku a nechat dojit v pare tak 3-5 min.

    doba pripravy cca. 20 min
    MIST
    MIST --- ---
    GUDRUN: porkovy risotto nebo galette s houbama a porkem?
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    měli byste tip na nějaký jednoduchý jídlo, založený na pórku, vhodný pro všednodenní večeři? zapečený brambory, stirfry, polívka jsou v repertoáru.
    když je tu řeč o mrazeni výrobků z brambor, nemáte prosím nějaký jednoduchy, neprůstřelný a na mrazení vhodný recept na gnocchi?
    SWIST
    SWIST --- ---
    AIJA: Ne, to úplně ne.. Nakonec toho nebylo tak moc jak jsem se bál - ale stále tak 3-4 večeře z toho budou.. :D Hmm, osmažené s vajíčkem zní taky dobře, alespoň mám možnost je vyzkoušet na víc způsobů..
    AIJA
    AIJA --- ---
    Teda mimochodem...bosáky jsou jedlé i osmažené a s vajíčkem:-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    SWIST:
    Ty to chceš prostě sníst a potřebuješ požehnání?:-)
    SWIST
    SWIST --- ---
    GEISHA: BALAENA: To jsme nechtěl slyšet, ale myslel jsem si to.. Díky. :D
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SWIST: spíš uvařit a zamrazit hotový, nejlíp po porcích (po jedné, po dvou...)
    SWIST
    SWIST --- ---
    ....provim vás, jak tu dopoledne padly ty chlupaté knedlíky, tak jsem na ně dostal chuť. Úplně jsem ale neodhadl množství a mám toho docela kotel. Myslíte, že je dobrý nápad dát těsto zamrazit?
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    JAJITA: ...moc :)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    hovězí na zázvoru si dávám pokaždé, když je u nás v jídelně, míč mi to chutná, s čímkoliv

    a je tam evidentně čerstvý, strouhaný
    DIVER
    DIVER --- ---
    jo a ať mi zase někdo někdy řekne, že za komárů bylo líp! taková pí****vina jako čerstvej zázvor! já vlastně do patnácti osmnácti ani nevěděl, jak vypadá, natož chutná. a přitom jsem si ho loni dokázal vypěstovat i v květináči. chápete to - to je chuť možná čtvrtky lidstva a když přiberu zázvorový pivo, tak třeba poloviny. a tady o tom, jak skutečně chutná zázvor, neměl nikdo ani páru...

    vlastně jsem si teď vybavil, jak jsem mu postupně přicházel na chuť. vím, že poprvý mě naprosto odrovnalo, jak je z čerstvýho zázvoru dobrej čaj. pak jsem přišel k zázvorovýmu pivu, zázvoru v čínský kuchyni a nakonec k nakládanýmu k sushi.

    no nic, těch chybějících chutí, surovin i receptů by asi byl hodně dlouhej seznam. ale byl guláš - a taky vlastně zprzněnej :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    tak jsem máti musel zavolat :) tohle mi vysypala z hlavy:

    HOVĚZÍ NA ZÁZVORU

    - maso špikovat párkem (zněl původní recept)
    - dusit v hrnci pod pokličkou, až později přisypat zázvor
    - zázvoru dost, ale nepřehnat
    - maso jsem nikdy předem nenakládala, ale v zázvoru jsem ho obalila nebo posypala. ale stejně se to pak při dušení smyje...
    - maso vyndat a omáčku zahušťovat máslovou jíškou, omáčka spíš řídká
    - jo, mělo to žlutou až žlutozelenou barvu a lehce štiplavou chuť
    - vždycky s houskovým knedlíkem
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZUZKAOU: oka :) já to teď taky vyhledával a ten recept se sušeným zázvorem pořád žije :)

    akorát to máti dělá bez zelí/špenátu, určitě to maso nenakládá ani neobaluje - jen přidává ten sušenej zázvor do omáčky. a podává to s houskovejma knedlíkama. ten špek tam možná sedí, už si to nepamatuju, ale poptám se:

    Hovězí maso na zázvoru - Recepty.cz - On-line kuchařka
    https://www.recepty.cz/recept/hovezi-maso-na-zazvoru-4338
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ha - vlevo dole v Rettigové!

    4. Hovězí maso se zázvorem

    Je-li více hostů, vezme se 4 nebo 6 liber pěkného masa ze zpodního šálu, hodně se sklepá, přílišný lůj se ořeže, maso se osolí, dá se na kuthan máslem dobře vymazaný, poklade se povrchu též máslem, přikreje se pokličkou a nechá se asi půl druhé hodiny dusit; pak se odkreje, posype zázvorem a dá se do trouby hezky do hněda upéct; musí se ale jak při dušení, taktéž při pečení častěji obracet, tlučeným zázvorem však se posype a čerstvým máslem mastí toliko při pečení, aby dostalo hezky hnědou kůru a šťáva aby též byla hezky hnědá. Takto pečeného masa, vůkol okrášleného pečenými zemčátky, může se použít buď po polívce místo hovězího masa, nebo místo pečeně; kdyby se ho použilo místo hovězího masa, může se k němu také dát omáčka zvlášť v nádobkách k tomu zřízených, totiž: šťáva z pečeného masa připraží se hnědou jíškou a přileje se hovězí polívky. Místo zemčátek mohou se k tomuto masu též dát buď kyselé okurky aneb okurkový salát; lepší jest však pouze ve šťávě.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: hele tak v SAndtnerce to není, takže jsem to nejspíš viděla v tom Vaňkovi a nebo někde jinde vlevo dole.
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZUZKAOU: hele, já bych řekl celkem jednoznačně neměnit. dovedu si to představit i s čerstvým zázvorem (mohl by to i vylepšit), ale ten sušenej je v tom dost specifickej. vlastně to před 89 pro mě bývalo jediný setkání se zázvorem a dost jsem se pak divil, jak chutná čerstvej.

    já to řadil spíš mezi ty horší rodinný recepty (jako malej jsem to vždycky hodnotil: BLEEE:), ale loni to máti po delší době udělala a musím říct, že mi to už chutnalo. pamatuju si, že ta omáčka je dost řídká a má takovou zvláštní nažloutlou barvu. máti to dělá s hovězím a výjimečně ho u tohohle jídla prošpikuje párkem.

    bavil jsem se s ní o tom. děda byl cestář, hospodskej, lesník a všechno možný a taky příležitostnej řezník. tenhle recept má od svýho kámoše řezníka, se kterým nejspíš jezdil dělat zabíjačky. vzhledem k tomu, že to bylo už v poválečný době, byla tam (Sudetský výběžek, Karlín, Dolní Poustevna, Vilémov, Rumburk) většina lidí asi naplaveniny, takže netuším, jak moc je to sudetskej recept.

    ale dík za to info o Sandtnerový. jestli máš, pošli nějakej historickej odkaz. předpokládám, že to většina lidí vůbec nezná, i když já na tom vyrůstal :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam