• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    EXCITE, DEVIL: když já to potřebuju zúžit na tu jednu ultimátní :-)
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    TRISSIE: rukola! ta by ted jeste v zemi nevydrzela, tak je okno jasna volba:)
    ja mam tyden za oknem rukolu, petrzelku a majoranku. Chtela sem to pichnout do zeme, ale min.rukola by to jeste nedala (ale na zahonku mi uz rasi novy vyhonky petrzelky a majoranky)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    TRISSIE: ja mam snitlik, petrzel, kopr, cilantro a libecek kterej ale nevylez
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TRISSIE: Marjánka, oregáno, saturejka, kopr
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    koupila jsem si do kuchyně třídílný květináč na kuchyňské bylinky. první dva kandidáti jsou jasní - bazalka a petrželka, ale váhám, co do toho třetího oddílu?
    na zahradě mám bylinkový záhon s běžnými vytrvalými bylinkami, takže spíš něco jednoletého, co člověk rád mívá po ruce (a co rádo sluníčko - je to na parapetu okna na západ).
    co doporučíte?
    TESSS
    TESSS --- ---
    BONEMINA: prosim nemela bys link na cuketku. Trochu se na jeho webu ztracim .
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    DIVER: recepty jsou dole, ciste slany je od Ottolenghiho, s cukrem podle Cuketky. Vpodstate akorat vezmes citron, nariznes, nacpes do nej soli, co se vejde a pripadne dolijes citronovou stavou a pak to nechas 6 tydnu na pokoji. Na mobilu ted presne recepty nenajdu, kdyztak zitra u kompu. Chutna to jako slanokyselej citron respektive slanokyselej citron se sladkym ocasem, kterej je ale intenzivnejsi nez jednotlivy slozky zvlast a chut je pronikava a vyvazena. Proste to neni slana a kysela, ale tak akorat slanokysela chut. Citronova slupka zmekla. Cukr se v nalevu skoro nerozpustil, ale nejakou chut presto predal. Citronovou stavu jsem do lahvi pridavala, aby byly citrony uplne ponorene, ale tipla bych si, ze na tomhle koncentratu by vyrasila jen hoodne odvazna plisen.
    pouziti - kousek nalozeneho citronu nakrajim na pidikousky a zamicham do jidla jako koreni. S davkovanim budu postupne experimentovat, zatim mi pul cajove lzicky na porci kuskusu prislo ok. Pridavala jsem to az k hotovemu masu a cibulim, protoze to byly zbytky z predchoziho jidla, ale kdybych citronove kousky pridala uz v prubehu opikani kruty a cibule, tipuju, ze by to mohlo byt jeste lepsi.
    pouziti v tequille mam jen z druhe ruky, pry nasekal par malych kousku a hodil je primo do sklenicky. Ja tvrdy prakticky nepiju, tak nevim, jak moc babica approves.
    DIVER
    DIVER --- ---
    BONEMINA: no a? chuť, recept, postupy, vychytávky, babicoviny...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    BONEMINA:
    pred nejakou dobou jsem se ptala po nakladanych citronech. Nnakonec jsem udelala 2 verze, jednu v soli a jednu v cuktu a soli. Uz to uzralo a proslo testovanim v kuskusu s grilovanym krutim masem a cibuli. Oboji je super, ale verze s cukrem o maly fous lepsi. Jeden z ucastniku testovani si rovnou odnesl ctvrtku a pak vecer hlasil, ze s tequillou je to taky moc dobry a ze uz zalozil novou davku.
    TESSS
    TESSS --- ---
    GUDRUN: žampióny s porkem a trochou dobre sojovky, priloha libovolna. Dobre to jde se sklenejma testovinama, zasypat trochou oprazenyho sezamového seminka
    EDERA
    EDERA --- ---
    V socialistickejch kuchařkách byly i recepty na pórek jako náhradu chřestu. Lehce povařit, zabalit do šunky, zapéct s másle, případně strouhankou...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    GUDRUN: ja porek delam jako mama. pokrajim na 7 cm spalky, zbytek zelenyho schovam a spalky varim v osoleny vode az sou mekky. pak je otru, obalim je platkem sunky a syra, zapichnu paratko, obalim 2x v trojobalu a smazim na panvi do hneda
    ADITU
    ADITU --- ---
    DIVER: jestli si pamatuju dobře, blog patří ID PHUSHI a občas podle ní něco připravuju (jen většinou ne ve variantě pro vegany).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: jinak maso na zázvoru jsem dělala o minulém víkendu a jako dobrý. Zázvor byl čerstvej, maso byla hovězí kýta lehce stařená, posléze zamražená. Vypustila jsem bod matlám maso zázvorovým máslem a nechávám uležet v lednici, takže jsem osolené a opepřené maso opekla ze všech stran na másle, přendala do pekáče, výpek podlila trochou bílého vína, přidala do pekáče, spolu s tak 80 g nastrouhaného zázvoru, přepůlenou hlavičkou česneku a dvěma přepulenejma cibulema, co byly na té pánvi spoulu s masem, aby se máslo nepřepalovalo. Podlila jsem to vývarem, zaklopila a pekla na 120°C asi tři hodiny. Výpek jsem zcedila a rozvařila půl hodiny s cca 20 g máslové jíšky na omáčku.

    Bylo to boží a byly k tomu brambory a fazolkové lusky.
    DIVER
    DIVER --- ---
    ADITU: to už jsem na nyxu někdy viděl, dík za připomenutí.

    (jinak to taky beru jako ukázku, jaký nemít nastavení titulků při sdílení :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOOMBRINGER: hm, tak budeš muset Pospěšku ukecat o elektronickou verzi ;-) petra.pospechova@economia.cz
    ADITU
    ADITU --- ---
    GUDRUN: tohle dělám občas v neveganské úpravě a za mě dobré.

    Jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Velmi chutné, velmi jednoduché a pokud nemáte poblíž nějaký bio | Veganotic
    http://www.veganotic.cz/clanky/205-cizrna-na-paprice-s-porkem
    DIVER
    DIVER --- ---
    jinak bych asi taky volil třeba ten TRISSIE: quiche. ani tak moc pracný to imho není, je to dobrý, náplně (pórku) se spotřebuje spousta a dá se to jíst teplý i studený.
    DIVER
    DIVER --- ---
    GUDRUN: no, já budu asi nejjednodušší :) bydlel se mnou chvíli starší bratranec a ten si tak třikrát týdně dělal pórek.

    nakrájel ho na tenký kolečka, podusil na másle, přidal vajíčko a domíchal to. sůl pepř, k tomu chleba a bylo to hotový. a nebylo to úplně špatný.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam