ottolenghiho zelený losos.
Recept tady
From spicy beans to a fishy traybake: Yotam Ottolenghi’s 30-minute recipes | Food | The Guardian
https://www.theguardian.com/...nghi-30-minute-recipes-beans-leeks-eggs-fried-tofu-salmon-potato-bake
V principu je to losos zapečný se špenátem, bramobry a hráškem v másle s mořskými řasami. Je to dobré a ty brambory jsou tam vlastně navíc -jako příloha krásně funguje i jen špenát s hráškem. Plus ottolenghi tam k hrášku se špenátem přidává koriandrovou nať - imho je tam zbytečná. A to mám koriandr ráda.
Postup:
Zalít 7 g sušené wakame vroucí vodou a nechat tak 30 minut rehydratovat. Nasekat na droboučko spolu se 2-4 lžícema kaparů. Přidat prolisované 2-3 stroužky česneku a kůru z limetky. Přidat do 90g rozpuštěného másla a přilít lžíci limetkové šťávy. Dosolit a dopepřit.
Spařit čestvý špenát/rozmrati mražený listový - cca 100 g špenátu a 50- 100 g hrášku na osobu. Spařit mražený hrášek/vyloupat čerstvý hrášek, předvařit brambory do skoroměkka, oloupat je a nakrájet na klínky. .
Vyhřát troubu na 250°C
Špenát s hráškem smíchat se solí a pepřem (imho je zbytečné je olejovat, protože na ně přijde spousta másla zezhora), dát na dno pekáče. Na špenát dát bramborové klínky a osolené a opepření porce lososa. Celé to důkladně pokapat ochuceným máslem a vrazit do horké trouby na 15 minut.