• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    RUTHLESS: jak delas ten salat?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Nakonec vyhrál trikilovej bucek na dva způsoby - cuketka a ala Asie (sojovka, cider, zázvor, five spices a jarní cibulka). Kazdy to bylo naprosto něco jinyho a oboje skvělý. Musím se pochválit. A k tomu takovej salatek z rychlopicled červený cibule a celeru a s petrzeli.

    FAT
    FAT --- ---
    RUTHLESS: Vepřenky, karbanátky...
    AIJA
    AIJA --- ---
    RUTHLESS:
    Křídla jsou dobrá varianta. Nebo bych volila sekanou, pečený bůček...pak na studeno s okurkou, hořčicí apod. Z toho se chlapi nají spíš a neumatlají ti nic mastnýma pazourama:-)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    RUTHLESS: lahmacun
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    kridla? tay budou hned.. a muzes jich udelat na plechu kotel
    napadaji me i zebra, ale to je asi na delsi peceni
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    budu mit iztra doma na navsteve cca 6 kamosu a budeme cumet na sledge hokej.

    Mam uplne prazdno s nejakym napadem co varit. Zitra nebudu mit moc casu, priapdne muzu dneska neco dat do trouby. Ale na zitra na x hodin peceni to neni. Vybaveni zakladni, klasicke + anova. tak kdyby vas neco napadlo, jsem jedno oko. Nejaky party food, ktery se dobre ji. Muze to byt naprosto cokoli (klidne stylu chilli, ale to mi z nejakyho divnyho duvodu proste nejde udelat)
    FITH
    FITH --- ---
    GLOBALISTA: Doporucuji pouzit s citem. Nemusis pouzit mnoho,polij maso a potom ho ,kdyz si vzdycky vzpomenes ,obrat.
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    Díky za nápady, před klasikou jsem dala přednost ume octu, který mě už nějakou dobu láká, ale osobně jsem ho ještě nikdy nepoužila.
    FITH
    FITH --- ---
    GLOBALISTA: Dej marinovat do ume octa. Tak nakladam maso na grilovani i peceni.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    GLOBALISTA: nasol a napepri ze vsech stran, pomatlej to citronovou kurou s trochou stavy, trochu medu a prihod poultry byliny - thyme/oregano/sage. nech to v naky misce prikryty v lednice. nez budes pect, tak oplachni a pak dukladne usus..
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    Prosím, poraďte. Včera jsem koupila krůtí prso. Plánovala jsem ho dnes upéct, z toho ale sešlo. Vydrží do soboty, když ho do něčeho naložím? Ocením inspiraci, rady, tipy, triky...
    NENUFER
    NENUFER --- ---
    MOODYCAT: na sviatky som vyrábala sviečkovú tak že som si opiekla maso a zeleninu a celé to potom vysypala do hlbokého pekáča (mám ovál na husu s poklicí) no a v tomto som to "zabudla" na noc v troube na 110° :-) Ráno bolo maso rozsýpajúce, zeleninu som po vyťahaní korenia rozsekala na omáčku, duchutila a bolo :-)
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    MOODYCAT: v domacich podminkach bych to delal tak ze to maso dobre zatahnes na panvi/velkym kastrolu a das pect do trouby bud do nejakyho pekace kde das na dno rost a trochu to podlejes vodou (idelani je pokud mas do trouby profi pekac kde je ten rost velkej primo soucasti pekace co das na lyziny, daleko lip se s tim pracuje) tak aby to maso v te vode nestalo a delal bych to podle velikosti masa spis dele na mensi stupne, klidne neco jako 140. Pokud ti jde ale ciste o tu strukturu, tak to tak je i kdyz to maso delas s omackou, typicky nejaka rajska atp. Akorat si ho tam nakrajis na vetsi kostky. Co se masa tyce takto se da udelat i nejaky podpleci, v pripade delani s omackou je idelani krk, ale v principu tak muzes udelat prakticky cokoliv akorat kdyz je to neco co neni prorostly tak to bude vevnitr suchy, kdyz mas ten krk a spol, tak pri delim peceni pusti ten kolagen a to maso ma jak lepsi strukturu tak i chut.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MOODYCAT:
    Tak se to dělávalo v jídelnách i hospodách. Vyvařil se roštěnec, byla polévka a pak to oschlé maso krájeli třeba k rajský...
    TeĎ nevím, ale asi tak někde jedou i dneska.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MOODYCAT: rekl bych ze je to jeden z rezimu konvektomatu. Muzes zkusit maso varit a kdyz je hotovy, tak ho dej do trouby na broil a pomatlej trochou vody se sojovkou nebo zredukovanym vyvarem
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    AIJA: Co znamena vyvareny? Jakoze varit tio ve vode?
    Mne prijde, jakoby to maso melo kurku, takze mi to prijde spis peceny.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MOODYCAT:
    Vyvařený roštěněc by to mohl splňovat:-)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Jdu pro radu.
    Obcas nam delaji v jidelne hovezi tak, ze je tvrdy a suchy, ale kdyz uz ho clovek nakroji, tak jde hezky na vlakna, clovek ho nemusi pizlat.
    Jak tehle upravy dosahnu a jaka cast kravy je na to nevhodnejsi? Hadam neco, kde je malo tuku...?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    KASUMI: Dobre to dopadlo :)

    Ta kuzicka je fantasticka

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ottolenghiho zelený losos.

    Recept tady
    From spicy beans to a fishy traybake: Yotam Ottolenghi’s 30-minute recipes | Food | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...nghi-30-minute-recipes-beans-leeks-eggs-fried-tofu-salmon-potato-bake

    V principu je to losos zapečný se špenátem, bramobry a hráškem v másle s mořskými řasami. Je to dobré a ty brambory jsou tam vlastně navíc -jako příloha krásně funguje i jen špenát s hráškem. Plus ottolenghi tam k hrášku se špenátem přidává koriandrovou nať - imho je tam zbytečná. A to mám koriandr ráda.

    Postup:

    Zalít 7 g sušené wakame vroucí vodou a nechat tak 30 minut rehydratovat. Nasekat na droboučko spolu se 2-4 lžícema kaparů. Přidat prolisované 2-3 stroužky česneku a kůru z limetky. Přidat do 90g rozpuštěného másla a přilít lžíci limetkové šťávy. Dosolit a dopepřit.

    Spařit čestvý špenát/rozmrati mražený listový - cca 100 g špenátu a 50- 100 g hrášku na osobu. Spařit mražený hrášek/vyloupat čerstvý hrášek, předvařit brambory do skoroměkka, oloupat je a nakrájet na klínky. .

    Vyhřát troubu na 250°C

    Špenát s hráškem smíchat se solí a pepřem (imho je zbytečné je olejovat, protože na ně přijde spousta másla zezhora), dát na dno pekáče. Na špenát dát bramborové klínky a osolené a opepření porce lososa. Celé to důkladně pokapat ochuceným máslem a vrazit do horké trouby na 15 minut.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam