• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    GLOBALISTA: nasol a napepri ze vsech stran, pomatlej to citronovou kurou s trochou stavy, trochu medu a prihod poultry byliny - thyme/oregano/sage. nech to v naky misce prikryty v lednice. nez budes pect, tak oplachni a pak dukladne usus..
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    Prosím, poraďte. Včera jsem koupila krůtí prso. Plánovala jsem ho dnes upéct, z toho ale sešlo. Vydrží do soboty, když ho do něčeho naložím? Ocením inspiraci, rady, tipy, triky...
    NENUFER
    NENUFER --- ---
    MOODYCAT: na sviatky som vyrábala sviečkovú tak že som si opiekla maso a zeleninu a celé to potom vysypala do hlbokého pekáča (mám ovál na husu s poklicí) no a v tomto som to "zabudla" na noc v troube na 110° :-) Ráno bolo maso rozsýpajúce, zeleninu som po vyťahaní korenia rozsekala na omáčku, duchutila a bolo :-)
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    MOODYCAT: v domacich podminkach bych to delal tak ze to maso dobre zatahnes na panvi/velkym kastrolu a das pect do trouby bud do nejakyho pekace kde das na dno rost a trochu to podlejes vodou (idelani je pokud mas do trouby profi pekac kde je ten rost velkej primo soucasti pekace co das na lyziny, daleko lip se s tim pracuje) tak aby to maso v te vode nestalo a delal bych to podle velikosti masa spis dele na mensi stupne, klidne neco jako 140. Pokud ti jde ale ciste o tu strukturu, tak to tak je i kdyz to maso delas s omackou, typicky nejaka rajska atp. Akorat si ho tam nakrajis na vetsi kostky. Co se masa tyce takto se da udelat i nejaky podpleci, v pripade delani s omackou je idelani krk, ale v principu tak muzes udelat prakticky cokoliv akorat kdyz je to neco co neni prorostly tak to bude vevnitr suchy, kdyz mas ten krk a spol, tak pri delim peceni pusti ten kolagen a to maso ma jak lepsi strukturu tak i chut.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MOODYCAT:
    Tak se to dělávalo v jídelnách i hospodách. Vyvařil se roštěnec, byla polévka a pak to oschlé maso krájeli třeba k rajský...
    TeĎ nevím, ale asi tak někde jedou i dneska.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MOODYCAT: rekl bych ze je to jeden z rezimu konvektomatu. Muzes zkusit maso varit a kdyz je hotovy, tak ho dej do trouby na broil a pomatlej trochou vody se sojovkou nebo zredukovanym vyvarem
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    AIJA: Co znamena vyvareny? Jakoze varit tio ve vode?
    Mne prijde, jakoby to maso melo kurku, takze mi to prijde spis peceny.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MOODYCAT:
    Vyvařený roštěněc by to mohl splňovat:-)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Jdu pro radu.
    Obcas nam delaji v jidelne hovezi tak, ze je tvrdy a suchy, ale kdyz uz ho clovek nakroji, tak jde hezky na vlakna, clovek ho nemusi pizlat.
    Jak tehle upravy dosahnu a jaka cast kravy je na to nevhodnejsi? Hadam neco, kde je malo tuku...?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    KASUMI: Dobre to dopadlo :)

    Ta kuzicka je fantasticka

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ottolenghiho zelený losos.

    Recept tady
    From spicy beans to a fishy traybake: Yotam Ottolenghi’s 30-minute recipes | Food | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...nghi-30-minute-recipes-beans-leeks-eggs-fried-tofu-salmon-potato-bake

    V principu je to losos zapečný se špenátem, bramobry a hráškem v másle s mořskými řasami. Je to dobré a ty brambory jsou tam vlastně navíc -jako příloha krásně funguje i jen špenát s hráškem. Plus ottolenghi tam k hrášku se špenátem přidává koriandrovou nať - imho je tam zbytečná. A to mám koriandr ráda.

    Postup:

    Zalít 7 g sušené wakame vroucí vodou a nechat tak 30 minut rehydratovat. Nasekat na droboučko spolu se 2-4 lžícema kaparů. Přidat prolisované 2-3 stroužky česneku a kůru z limetky. Přidat do 90g rozpuštěného másla a přilít lžíci limetkové šťávy. Dosolit a dopepřit.

    Spařit čestvý špenát/rozmrati mražený listový - cca 100 g špenátu a 50- 100 g hrášku na osobu. Spařit mražený hrášek/vyloupat čerstvý hrášek, předvařit brambory do skoroměkka, oloupat je a nakrájet na klínky. .

    Vyhřát troubu na 250°C

    Špenát s hráškem smíchat se solí a pepřem (imho je zbytečné je olejovat, protože na ně přijde spousta másla zezhora), dát na dno pekáče. Na špenát dát bramborové klínky a osolené a opepření porce lososa. Celé to důkladně pokapat ochuceným máslem a vrazit do horké trouby na 15 minut.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Asi stacilo, ne?

    My dnes zkousime tohle
    Tak jsem na to zvedava
    Sváteční bůček
    https://recepty.cuketka.cz/svatecni-bucek/
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: jidlo neni zadna velka gastronomie v tom podniku, ale zebra sou fakt bezkonkurenci, kdyz uvazime ze je to franchize restaurant.
    standartizovany zradlo..to je presne proc tam ty lidi chodej. pred 15ti lety tam sly jako teenageri na obed na mac n cheese a ted tam jdou znova, protoze sou tim typem zradla indoktrinovany a cekaj a prejou si, ze bude presne tak, jak si ho pred tema 15ti lety dali. to je proste fakt. imho to tak ma bejt.
    no a tim ze je takovejhle podnik franchizovanej zidama, na ktery tlacej 'vyssi' zidi, at jim nizsi zidi platej desatky z obratu za franchise...to je holt dnesni zapadni kultura.
    nehledi se na nic jinyho, nez na to aby byl byznys, aby vsichni byli vytizeni co nejvic a technologicky postupy furt stejny. klasicka snaha o absolutni externalizaci nakladu v podobe predcasnyho ukoncovani sichty pracovniku, pokud neni byznys, psani min kucharu na smenu nez ma byt a celkove lolezni seznam ukolu pro smenu... takhle je to prece vsude, nebo to k tomu speje.
    faktem vsak zustava, ze ty zakaznici prestoze vedi co se deje, daji prednost tyhle restauraci, protoze proste vic penez nemaj, nebo nechtej vydat. nez by se vypravili nekam na 'jidlo s pribehem', kde jim vousaty hipstri budou vypravet pohadku o pork chopu za 30 dolaru, prijdou na all you can eat sezrat uzenejch zeber, co muzou za stejnou cenu. takze asi tak
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    a este byla x krat tlustsi nez ja. kdyby mela vsechny ty alergie, tak by nevypadala tak jak vypadala.
    treba komicky se pravidelne na all you can eat ribs stavalo, ze sou ty lidi tak tlusty, ze si rezervovali boot stul a kdyz prisli, tak je tam uvedli a oni se tam nemohli s brichama a prdeli dostat. vsechny ostatni mista na baru a stolickach byly obsazeny a oni museli cekat v extra fronte na to, az se uvolni nejaky misto tam, protoze jinam se nevesli :D to sou ale dobry hosti. kazdej tam necha 50 za nekonecny zebra a nekonecnou sodu.
    sezerou kazdej treba 2 racky (24 kosti) a vypijou tri koly. naklad je zhruba $6 za vyuzenej rack. i kdyby sezrali kazdej ctyri, tak se furt vyplati se jim venovat a snazit se je usadit..
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: tak jako co si budem povidat, je to proste in & out. nazer se, zaplat a vypadni... kde se vynorujou slozitejsi problemy, tam se davaj ruce pryc. nikdo totiz nevi, kdy kdo ma prostredky na to kvuli picovine restauraci zalovat ci tam neustale posilat hygienu. jak se rika 'pro dobrotu na zebrotu'.
    SAL: vis co, az budes v odpovedny pozici, kdy muze rozhodnout treba par zrnek orisku nekde v jidle a zakaznik fakt anafylaktickou alergickou reakci mit bude a ty ho tim nevedomky obslouzis, jakoze si si jisty ze na co je alergicky tam fakt byt nemuze... a ejhle, ses v hajzlu. dejme tomu jedna dve alergie nebo lepkova intolerance, to neni problem nejak zkombinovat. jestli je clovek ale takhle haklivej, tak at jde do naky vegan raw restaurace nebo sedi doma a vari si podle svejch potreb. ta kroskontaminace v kuchyni se proste deje at mas rukavice nebo 4 druhy klesti na maso, tak k ni dojde nebo ne. zase tolik mi neplatili, abych se poustel do nakejch riskatnich her, zvlast kdyz uz z toho od pohledu prvniho cloveka (servirka) cisi bullshit..
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    SAL: Ano, když si někdo dá wagyu steak a chce ho well done, možná je čas ho trochu proškolit. Nikoli blahosklonně.
    SAL
    SAL --- ---
    Ono vůbec je ohromně smutný, jak personál zejména v gastronomii má dost často pocit vlastní nadřazenosti a potřebu zákazníky vychovávat, školit, a vůbec ponižovat...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: to je byznys. Kdyz tam pride se skupinou dalsich osmi lidi, tak je to super. 8 lidi si da zebra/stejk za 35 a predkrm za 15 plus naky piva/koktejl a tahle se proste posle do pici. Hospodu si vybrali oni ne ona. Nikdo se nechce zajebavat s prolhanou tlustoprdkou, ktery se pak udela zle z buhviceho a zacne psat negativni recenze nekam na internet ci posilat mejly korporatum do officu. Jako metodou padajiciho hovna by to padlo na me, ze sem spravne podle jejiho prani nesestavil neco ji neskodnyho a manazerce pak budou jebat ze negativni recenze a ze to bylo preventable... to je proste tak..
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: Me by na tom uplne nejvic stvalo ze s pravdepodobnosti blizici se 100% ona lze, nebo nekdo kdo ji to nakukal. A doma, nebo kdekoliv jinde se prizira do bezvedomi.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    WITTGENSTEIN: vsechny stejky jsou marinovany ve smesi soli a koreni nehlede na kroskontaminaci veprovym na grilu viz menu restaurace (montna's smokehouse).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam