• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: můžeš orvat révu, ale kdybys ji rvala na jaře, tak by byly jemnější.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    vinné listy na plněné vinné listy jsou nějaké speciální, nebo můžu jít normálně orvat (nestříkanou) révu na zahradu?
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    SALVATOR: ale to bys mohl býti průkopníkem :P
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    87HIGHFLYER: Za mě dobrý, ale já jsem člověk, kterej skutečně schopnej žrát kostku másla... Nebo sádlovou pomazánku lžičkou. :)

    GEISHA: Připaluje se to hodně?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GEISHA: tak Hestonova porce v jeho restauraci bude v nižších desítkách gramů váhy, ne v běžné porci domácího vaření...

    (taky jsem ji zkoušela a taky jsem nedodržela poměry :-)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    GEISHA: já teda kdysi kaši podle hestona dělal a v podstatě se mi z toho navalovalo. Jako žrát kostku másla:/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A Paulus s vývarem a mlékem, to taky bude dobrý.

    Polenta - Roman Paulus - Kulinářská Akademie Lidlu
    https://www.youtube.com/watch?v=qR0hMBZwMqA

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SALVATOR: Gordonovi stačí sůl, pepř, máslo a parmazán. Ale drůbeží vývar vždycky pomůže.
    Gordon Ramsay's Grilled Polenta with Tomatoes and Goat's Curd
    https://www.youtube.com/watch?v=wtlfcHmfKW0



    Ale dost živě si pamatuju nějakou hodně dávnou dovolenou s rodiči v Rumunsku, na sklonku socialismu, kdy jsme v hotelu k snídani dostali mamaligu s bryndzou - tedy teplou neochucenou kukuřičkou kaši s bryndzou - dost aktivně jsem to nenáviděla. Ale teď jako dobrý.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ZUZKAOU: Tak já jí dám eště šanci.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SALVATOR: polentu musíš vařit v osoleném vývaru a důkladně omastit.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    JAJITA: Rozhodně. Bohužel, na polentu fígl nemám, ta mi taky přijde hnusná, ale kimchi z ní radši dělat nebudu.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    SALVATOR: Díky za tip, dýni miluji a tohle musím vyzkoušet ;)
    GALE
    GALE --- ---
    MOODYCAT: Na poslední pokusy, jestli jsi to ještě nevzala, doporučuji vyměnit hokaido za maslovou dýni. Je béžová a má tvar hrušky. Hokaido nemám ráda, ale tahle mi chutná.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MOODYCAT: Nenávidím dýni. Ale zjistil sem, že její existenci obhajuje dýňový kimchi. https://www.zkvaseno.cz/2014/12/dynove-kimci-hobak-kimchi.html?m=1
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    MOODYCAT: Muž miluje dýňové muffiny - dýně se uvaří s cukrem a skořicí a pak přidá do těsta spolu se spoustou voňavého koření. Osobně bych asi netipla, že je v tom dýně, není nijak cítit, jen je to díky ní krásně hutné a vláčné, žádná buchta dusivka. Ale jestli na ni máš extra radar, tak kdo ví, no.

    Mě takhle navaluje červená řepa, poznám i stopové množství. Přitom ne, že by mi nechutnala, ale zvedá se mi z ní žaludek i v chutově celkem ok formě. Tak to už nepokouším.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TRISSIE: A já právě přemýšlela, že na krůtu na smetaně m chybí smetana. Tohle zní jako oběd na dnes :)
    BARBORKA
    BARBORKA --- ---
    Já naprosto miluju tuhle verzi dýně od Ottolenghiho:
    Roast butternut squash and red onion with tahini and za'atar
    https://ottolenghi.co.uk/recipes/roast-butternut-squash-and-red-onion-with-tahini-and-za-atar

    Dneska ji asi budu muset udělat :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOODYCAT: dneska jsem obědvala pečené kuřecí stehno na bramborech a dýni - do remosky (určitě by šla i zapékací miska) brambory na plátky, dýni na kostky, osolit, posypat tymiánem, na to osolené a otymiánované kuřecí stehno a plátek másla, péct cca hodinu.
    Haute cuisine to sice není, ale vcelku bezpracný hot lunch rozhodně :-)
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    MOODYCAT: já mám velmi podobný vztah k dýním, ale jednou kamarádka vyrobila nějakou buchtu/štrúdl cosi a ta dýně tomu dodala takovou mazlavě sladkou chuť, ale necítíla jsem tam to, co mi v jiných jídlech z dýní chuťově vadí (ale vůbec netušim recept:-D )
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    moje zkusenost je ze vetsina lidi kery nemaji radi polivky a ty ruzny pyre z dyne, tak je to primarne kuli konzistenci, kdyz se udela opecena dyne na kosticky na panvi, s houbama (hliva, zampiony) a nejaky nasekany bylinky (dle chuti koriandr je sazka na jistotu, ale muze bejt i cerstvy oregano atp.) jako priloha k masu tak to obvykle projde s nadsenim.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam