KATIA: přes noc kuřecí prsa posolíš a necháš v lednici. Posléze je vyndáš, osušíš, popepříš (případně obalíš v hladké mouce, ale to se dá vynechat) a na pánvi opečeš je opečeš na másle - docela zprudka. tak 5 minut z každé strany. Dáš odpočinout do teplé trouby.
Na máslo v pánvi přidáš na jemno nakrájenou cibulku, necháš ji zesklovatět, zaleješ deckou vína, odnípeš do toho vína všechny připečené věci a víno necháš téměř odvařit. Přidáš 2 dcl smetany a 2 dcl vína a svaříš na požadovanou hustotu. Pak to ochutnáš a podle chuti dosolíš, dopepříš, případně tam dej trošku citronové šťávy.
Možno přidat - bobkový list, muškátový oříšek a dle možností nějakou bylinu - tymián/estragon/petržel. Určitě do toho můžeš dát třeba lžíci hořčice. Nebo třeba kapary. Pokud chceš česnek, tak ho dávej chvíli po té co tam hodíš cibulku.
Rozmixuj a nebo propaasíruj.
Pokud chceš jíškovou omáčku, tak na výpek z kuřete nedávej cibulku ale 1 lžičku mouky na porci a 80 ml smetany a 80 ml vývaru na porci a nech to vařit alespoň 20 minut.