LA_BETE: Tak obecně rada, pokud řešíš tyhle "problémy" poprvé:) - to, co dělá cukroví a vlastně cokoliv jinýho sladkýho dobrým je podle mě dobrej tuk (ideálně máslo), cukr a bílá mouka. Pokud cokoliv z tohodle chceš obměnit, je třeba myslet na to, že to bude chutnat jinak a pravděpodobně hůř (hlavně teda proto, že člověk je na něco zvyklej). První průser je máslo, který i někteří masožřavci nahrazujou margarínem a pak je to suchý jak cesta (různý hery na pečení apod). Z mojí zkušenosti je uspokojivě možný nahradit máslo margarinem alsan bio (stojí asi 50kč). Pokud použiješ místo cukru něco jinýho, například datlovej syrup, tak to dost mění konzistenci a samozřejmě chuť. To samý s jinou než bílou moukou, kvůli jinýmu obsahu lepku atd.
Je-li tedy hlavním cílem udělat něco zdravýho, nesnažil bych se primárně udělat klasický cukroví zdravý, ale využil bych přirozenou "zdravost". Tedy sušený ovoce, rozinky, ořechy a s těmi pracoval. Třeba udělat hezký čokoládový pralinky s ořechem, obalit v kakau.
Pokud sestru přesvědčíš, že je krásná, a trochu cukru jí rozhodně nezabije, tak hledej inspiraci zde:
Surová dcérka - Vegánstvo z každého uhla
https://www.dcerka.sk/
Má teď pěknou kolekci různých vánočních receptů, cukroví vyzkoušené nemám, ale pár věcí jsem podle ní pekl a bylo to fajn.