• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    MIST: Je to děsně dobrý! Ale fakt se výsledek odvíjí od tvarohu, takže jestli máš někde osvědčenej zdroj, drž se ho. Ten z mlekozfarmy.cz je furt na chuť asi nejlepší, co jsem našla, ale jak je krémovější, vejde se do něj míň piva:-)
    MIST
    MIST --- ---
    ADELHAIDA: dik! tohle asi uz delsi dobu hledam - vim, ze babicka davala tvaroh, kmin a bylo to dlouho na polici. Smrdelo to, vypadalo to divne, ale bylo to dobry. To bude asi presne ono.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    DIVER: Nyxí rada - ale když jsi v klubu o vaření, tak si dovolím dát recept:-) Pivní sýr vyrobíš fakt jednoduše, stačí měkký tvaroh, sůl a pivo + případně další koření (kmín, paprika). Klíčový je tvaroh, je důležité, aby to byl co nejhustší a co nejmíň upravený měkký tvaroh. Používala jsem tvaroh z "Mléko z farmy.cz", ale už ho taky dělaj tekutější. Ale dá se vykapat. Bohužel z tvarohů koupených běžně v krámě pivní sýr zhusta hořkne, ale tuším jaroměřický byl OK. No prostě smícháš tvaroh, sůl a pivo (a koření) do žádoucí konzistence, pořádně to promísíš, a vzduchotěsně uzavřeš. Někde v komoře (tak 18°C cca) to necháš týden zrát a máš hotovo.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Dostal jsem k Vánocům Ottolenghiho kuchařku, dneska jsem prubnul tohle neb jsem kvůli tomu nemusel vylejzat ven:
    Celeriac and lentils with hazelnuts and mint
    https://ottolenghi.co.uk/recipes/celeriac-and-lentils-with-hazelnuts-and-mint

    A je to fakt skvělý, zajímavá kombinace. Použil jsem teda belugu místo tý puy čočky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: jj. A mají i dlouhej a kubébovej. :-D svého času jsem to pracně lovila přes ebay a teď to je v nuslích a v rámci desítek korun za pytlíček.

    A teda jako fakt to je dobré. Dnes jsem to přinesla a hned jsem to podrcené vrazila do kuřecího vývaru místo pepře a je to takové decetní ale, strašně dobré.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Díky za tip! Rajská zrna občas zmiňují mé středověké kuchařky, tak už vím, kam (nejen) na něj, až mě zas chytne experimentální nálada.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak jsem tedy přišla s ódou na Království chuti
    Obchod s kořením, kávou, čajem, ořechy z Království chuti
    https://www.kralovstvichuti.cz/
    Mají tam všechno na co si umím vzpomenout a je to jednodruhové koření (aha, tak kromě anděliky), ale hlavně mají divnopepře, včetně aframonu aka rajských zrn.

    A teda zvládají tam být milí i ve vánočním shonu a vědí co prodávají.

    Aframomum melegueta - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Aframomum_melegueta

    https://www.thekitchn.com/grains-of-paradise-are-the-best-spice-youve-never-heard-of-190970
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: Nemají v lidlu nějakou variantu bavorského Weißlackeru - což je to čemu se v ČR říká pivní sýr?

    Munster a nebo romadůr už není ono, že?

    Jinak googlením mi eshopové nabízí

    Pivní sýr 450g - Sýry | Maneo s.r.o.
    https://www.eshop.maneo.cz/pivni-syr-450g-ean37447-skup13Zn1ak15.php?18_let=ano

    a

    TVARŮŽKY | Krkonošský pivní sýr 100g
    https://sortiment.tvaruzky.cz/Ostatni-syry/Krkonossky-pivni-syr-100g-_d445014_10786.aspx

    jaké jsou či nejsou netuším, natož kde je mají v Praze v kameném krámě. (ale teda ten krkonošský taky je z Jarošova)-
    DIVER
    DIVER --- ---
    netušíte, kde tak nějak běžně nakupovat SKUTEČNEJ pivní sýr a ne tuhle hnusnou falešnou sračku?

    Jarošovský Dezertní pivní sýr 90g - Tesco Potraviny
    https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001014318059
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZUZKAOU: teda! ty si ale chytra!
    ja sem tenkrat vsude hledal a ptal se ruznejch kucharu a kazdej akorat rikal, at se na to vyseru a koupim klasicky deli horcici v pixle
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    DEVIL: ona jí má i klasická světlá. A jak zraje, tak mizí. Ale jak dosáhnout chuti a palčivosti Dijonu, je mi záhadou. Cayenne pálí prostě jinak než hořčice sama. Jednou se to musí povést :)


    ZUZKAOU: zkusím! Díky. Nenapadlo mě kouknout k tobě na stránky :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEVIL: pomlit, zalejt trochou vodou a počkat 24 hodin, aby se ta štiplavá věc vyvinula a až pak pridavat kyselé.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KOZINA: na tu palivost sem neprisel jak se dela. leda tam nasypat kvanta colman's prasku nebo maskovat cayenne peprem
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    A neztratí to tu palčivost? Snažíme se o to, aby ta hořčice byla ostrá (víc než jen světlá), ale bez výrazný nepříjemný chuti černejch semínek. Ani zráním při pokojové teplotě se to nezlepší

    BEZPRIZORNI
    BEZPRIZORNI --- ---
    Mně se u hořčice vytříbila chuť, když jsem ji nechala cca dva týdny uležet, předtím taky byla hnusně hořká a štiplavá.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Celá zrna hořčice bych zkusila nejdřív převařit a pak teprve nechat nasáknout, tím zůstanou méně hořčičné, protože ty potřebné látky se, podobně jako u česneku vyvíjí až po nadrcení a/nebo namočení a zastavuje je teplo a nebo hodně kyselé prostředí - hodně kyselé prostředí hned zarazí pomletou hořčici, ale do celého zrníčka dýl proniká, takže se to více rozvine.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    nemam bohuzel jinej obrazek, tak me omluvte za smejiciho se chleba...ale ta horcice byla takovahle. tohle byla zrejme ranna varka, kdyz sem s tim moc nemichal a dole v kyblu byl fakt ranec tech tmavejch seminek. 'sliz' co to drzi pohromade je prach z mixu tech seminek. rekneme ze to udela min hutnej sliz co delaj namoceny flax seeds

    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KOZINA: musi se to dobre dochutit no. Tech cernejch zrnicek ma bejt min. No ale vis co ja vim hovno. Zas tolik sem neexperimentoval. Nebyl na to cas..
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    DEVIL: Techniku jsme asi vychytali, světlá horčice je super, ale ta s černou a hnědou horčicí je taková divná, až moc hořká. Zkoušeli jsme něco ala Dijon s vínem, ale to byl taky docela hnus
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KOZINA: tu techniku muzes asi ale i zmenit. Nekdo dava cibuli treba a pak este vari, dava se turmeric pro zlutost, mele se mezi kamenama pro jemnost, nekdo ty seminka nejdriv kvasi laktofermentaci v solnym roztoku... zalezi na tom jak mas velkou varku a jak moc si chces hrat. Muj postup vyjadruje velkou varku, malou kapacitu prostoru, co nejmin ukonu/ohrejvani...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam