• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KOZINA: na tu palivost sem neprisel jak se dela. leda tam nasypat kvanta colman's prasku nebo maskovat cayenne peprem
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    A neztratí to tu palčivost? Snažíme se o to, aby ta hořčice byla ostrá (víc než jen světlá), ale bez výrazný nepříjemný chuti černejch semínek. Ani zráním při pokojové teplotě se to nezlepší

    BEZPRIZORNI
    BEZPRIZORNI --- ---
    Mně se u hořčice vytříbila chuť, když jsem ji nechala cca dva týdny uležet, předtím taky byla hnusně hořká a štiplavá.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Celá zrna hořčice bych zkusila nejdřív převařit a pak teprve nechat nasáknout, tím zůstanou méně hořčičné, protože ty potřebné látky se, podobně jako u česneku vyvíjí až po nadrcení a/nebo namočení a zastavuje je teplo a nebo hodně kyselé prostředí - hodně kyselé prostředí hned zarazí pomletou hořčici, ale do celého zrníčka dýl proniká, takže se to více rozvine.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    nemam bohuzel jinej obrazek, tak me omluvte za smejiciho se chleba...ale ta horcice byla takovahle. tohle byla zrejme ranna varka, kdyz sem s tim moc nemichal a dole v kyblu byl fakt ranec tech tmavejch seminek. 'sliz' co to drzi pohromade je prach z mixu tech seminek. rekneme ze to udela min hutnej sliz co delaj namoceny flax seeds

    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KOZINA: musi se to dobre dochutit no. Tech cernejch zrnicek ma bejt min. No ale vis co ja vim hovno. Zas tolik sem neexperimentoval. Nebyl na to cas..
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    DEVIL: Techniku jsme asi vychytali, světlá horčice je super, ale ta s černou a hnědou horčicí je taková divná, až moc hořká. Zkoušeli jsme něco ala Dijon s vínem, ale to byl taky docela hnus
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KOZINA: tu techniku muzes asi ale i zmenit. Nekdo dava cibuli treba a pak este vari, dava se turmeric pro zlutost, mele se mezi kamenama pro jemnost, nekdo ty seminka nejdriv kvasi laktofermentaci v solnym roztoku... zalezi na tom jak mas velkou varku a jak moc si chces hrat. Muj postup vyjadruje velkou varku, malou kapacitu prostoru, co nejmin ukonu/ohrejvani...
    KURE
    KURE --- ---
    BLUE_BERRY: https://www.youtube.com/watch?v=Vk_37X9SyJc

    sorry bylo to silnejsí než já :D
    BLUE_BERRY
    BLUE_BERRY --- ---
    Poradte,prosim, neco fakt dobryho z veverky....diky ))
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    DEVIL: perfekt, děkuju, vyzkouším a dám vědět
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KOZINA: ja sem vyrabel kvanta horcice v sendvic shopu. moc sem se s tim ale nesral, pze sem delal najednou cca 15kg seminek. mel sem 9kg bilejch a 6kg cernejch. vzal sem 3 a 3 kg z obou a semlel je mlejnem na hrubej prach. smichal sem cely s pulkou tech semletejch a zalil bilym octem (ne bzeneckym). nasypal 3/4 kg cukru a 1/2 kg soli a zakryl. zality to bylo na zacatku taky, aby seminka byly pod hladinou. pak sem chodil tejden okolo a prilejval ocet (vzdy aby byly seminka pod hladinou) a michal s tim.
    pak sem to nechal dalsi 4 dny zakryty. pak sem vzal zbytek semletejch seminek, zamichal je do toho (na zahusteni) a dohral si se soli, cukrem a octem. muzes koupit i anglickej prasek na zostreni horcice ale to zakaznici nemeli radi, takze to byla takova 'jakoby' hrubozrna/kremzska.
    az to smichas a prendas do lednice ochuceny, tak je dobry s tim jednou za par dni michat a sledovat, jak se chut jakoby vytribi. ja sem delal jednou za 3 tydny. takze sem dycky zacal novou varku po tejdnu, co sem dodelal dalsi. kdybych delal vetsi porce a meli sme mensi odbyt a horcice by dyl zrala v lednici, byla by daleko lepsi nez ta cerstva co umichas... na to ale vetsinou nejsou kapacity
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    Vyrábí si někdo vlastní hořčici? Recepty z netu nejsou vůbec uspokojivý. světlou hořčici jsme už vychytali asi po 10 verzích. Ale v kombinací s černým semínkem se to moc nedaří
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    LA_BETE: čerti, švestky v rumu a obalené v čokoládě a kokosu
    nebo podobně, perník na strouhání (ale netuším složení), nakrájet na špalíčky, pokapat rumem, polít čokoládou, obalit v kokosu
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    LA_BETE: Koupíš salátovou okurku, vezmeš nůž, nakrájet na kolečka.
    TESSS
    TESSS --- ---
    VSICHNIMAME: nevis, ze rafinovany cukr je bily jed?
    koukni do vege klubu, pushi tam ma link na svuj blog, tam bys mohla neco najit.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    VSICHNIMAME: Zkus přidat trochu badyánu a skořice, je to moc dobrý.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    LA_BETE: dělám vlastně veganske mandlove hrudky: mandlove hranolky oprazit s malým množstvím moucka cukru, smichat s roztavenou čokoládu a na plechu dělat hrudky pomoci 2 lzicek, nechat zaschnout a hotovo. Zmizí rychle.
    ADITU
    ADITU --- ---
    LA_BETE: jestli je tohle dost veganské a zdravé, tak zkus (citronovo-mandlové jsou úplně super):

    Většina raw sladkostí (stejně jako Larabar, na kterou TU máme recept už nějakou dobu) je založena na | Veganotic
    http://www.veganotic.cz/clanky/158-troje-superchutne-raw-kulicky
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    LA_BETE: Tak obecně rada, pokud řešíš tyhle "problémy" poprvé:) - to, co dělá cukroví a vlastně cokoliv jinýho sladkýho dobrým je podle mě dobrej tuk (ideálně máslo), cukr a bílá mouka. Pokud cokoliv z tohodle chceš obměnit, je třeba myslet na to, že to bude chutnat jinak a pravděpodobně hůř (hlavně teda proto, že člověk je na něco zvyklej). První průser je máslo, který i někteří masožřavci nahrazujou margarínem a pak je to suchý jak cesta (různý hery na pečení apod). Z mojí zkušenosti je uspokojivě možný nahradit máslo margarinem alsan bio (stojí asi 50kč). Pokud použiješ místo cukru něco jinýho, například datlovej syrup, tak to dost mění konzistenci a samozřejmě chuť. To samý s jinou než bílou moukou, kvůli jinýmu obsahu lepku atd.

    Je-li tedy hlavním cílem udělat něco zdravýho, nesnažil bych se primárně udělat klasický cukroví zdravý, ale využil bych přirozenou "zdravost". Tedy sušený ovoce, rozinky, ořechy a s těmi pracoval. Třeba udělat hezký čokoládový pralinky s ořechem, obalit v kakau.

    Pokud sestru přesvědčíš, že je krásná, a trochu cukru jí rozhodně nezabije, tak hledej inspiraci zde:
    Surová dcérka - Vegánstvo z každého uhla
    https://www.dcerka.sk/

    Má teď pěknou kolekci různých vánočních receptů, cukroví vyzkoušené nemám, ale pár věcí jsem podle ní pekl a bylo to fajn.
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    87HIGHFLYER: no já bych se "zdravému" taky vyhnula, ale na vánoce mi přijede ségra veganka, co si děsně hlídá postavu, tak jsem ji chtěla potěšit. Myslela jsem, že něco upeču
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam