• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    JENDAZCB
    JENDAZCB --- ---
    TRISSIE: je to takový skromnější, to je fakt.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JENDAZCB: já myslím, že když v tom povařím brambory a pořádně duchutím česnekem, tak z toho bude tak akorát "vodová polévka" (teplý nepříliš vydatný předkrm) k zítřejšímu obědu...
    JENDAZCB
    JENDAZCB --- ---
    TRISSIE: Je to spíš na ten zbytek, ne přímo česnečka. A pokud není zbylá chuť tak extra, lehce bych to doladil. Aby se to tam nerozvařilo, ale dalo tomu ještě jinou chuť. Kus třeba mrkve nebo tak? Příklad jen. Takže to bude chutnat slaně, dobře a s lehkým přídavkem jiný chuti.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JENDAZCB: vidíš, česnečka, že mě to nenapadlo! to je taky takový tradiční novoroční... vyprošťovák :-)
    JENDAZCB
    JENDAZCB --- ---
    TRISSIE: na jihu čech se k tomu zbytku daly kroupy a brambory a to je celý.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    mám tu vývar z uzeného, který sám o sobě není dost silný, aby to bylo na uzenou polévku, ale je mi líto ho vylít... k čemu by šel použít?
    do krémových zeleninových polévek si nejsem jistá, jestli se to nebude chuťově moc prát, ale pokud má někdo dobrou zkušenost, tak to klidně prubnu. nebo rizoto? nebo???

    (mám jako jedno z předsevzetí pro 2020 méně plýtvat jídlem, tak by to chtělo začít hned u té novoroční čočky :-)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Delam to k pecenym batatum obvykle

    KASUMI
    KASUMI --- ---
    GEISHA: Nevim, nakolik je zajimavej,ale mame radi :)
    Vse od oka
    Tahini pasta - 3 poradne lzice
    Jeden strouzek cesneku (u ceskeho staci)
    Olivovy olej - mnozstvi zalezi dle tuhosti tahini pasty, cca lzice
    Sul
    Stava z cca 1/2 citronu
    2 lzice vody
    Vse rozmixovat v mixeru
    A pak doredit vodou na pozadovanou konsisten i (fakt zalezi na preferenci tuhosti i dane tahini paste) a dochutit
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    GEISHA: přidám se, kdysi jsem měla moc dobrou pomazánku z červené čočky, dala bych si...
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    DIVER: Vidíš, já to vždycky jedla jako tu pomazánku, nic jiného jsem nikdy pod "pivním sýrem" nepoznala. Ale trochu jsem zapátrala, našla tenhle: http://zapalena-kucharka.cz/pivni-syr/ blog a poznala jsem logo Moravia. A vypadá to, že ho ještě vyrábějí: https://mleko.cz/produkt/pivni-syr/ a má ho třeba Tesco.
    PETATA
    PETATA --- ---
    TESSS: Vanek to dokonce vari s mlekem a kure na paprice ma genialni
    zakysanky bych se nebala a doredit asi pripadne dle hustoty
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TESSS: ano můžeš, dávej ji až na konec a dus to v mléce místo smetany
    TESSS
    TESSS --- ---
    Do kurete na paprice muzu použít zakysanku misto klasicke smetany na vareni? V receptu nam doredit vodou, tak si rikam, ze bych ty vody dala vic? Nevim. Nechce se mi do obchodu a tohle nam doma. Dik
    DIVER
    DIVER --- ---
    MIST: ADELHAIDA:
    ADELHAIDA: ad domácí "pivní" sýr:

    tak zaprvé: "Je to děsně dobrý!" - s tím bych dost polemizoval. je to v podstatě zkvašená budapešťská pomazánka s pivem. není to úplně hnusný, ale taky to není žádná bomba. a už vůbec to není pivní sýr.

    zadruhé: dělal jsem to párkrát. pod tou zmiňovanou utěrkou. asi skoro úplně vždycky to chytlo nahoře plíseň. třeba by to bylo ve sklenici lepší, ale vzhledem k těm procesům musí být stejně víčko povolený.

    _____________

    zatřetí: díky za rady i tu diskusi, ale mě jde fakt o skutečnej pivní sýr. takovej, jako vám přistál na stole U zlatýho tygra, kam na něj a na pivo chodil i Hrabal. v hlubokým talíři, aby se tam dalo nalejt pivo. byl tam plátek dva tři mazlavodrolivýho PIVNÍHO sýru. k tomu kupička nasekaný cibule, trochu hořčice i sladká mletá paprika.

    někdo se vždycky rád obětoval, kápnul tam ze svýho půllitru a vidličkou to začal matlat. ale vrcholem toho všeho bylo, že tam kromě všech těch ingrediencí patřila ještě sardinka z konzervy, která taky bývala na kraji talíře. a pak se to mazalo na topinky.

    nedávno jsem si na to vzpomněl. u tygra jsem už hodně hodně dlouho nebyl, nevím jak to tam teď chodí, ale mám na to už pár let chuť. a znovu a znovu mě nasírá fakt, že tady sice snadno seženu pravej holandskej, italskej, balkánskej, slovenskej, polskej, rakouskej nebo dokonce třeba košer sýr, ale normální a poctivej českej pivní sýr jsem neviděl roky.

    a navíc má někdo tu drzost masivně na celém trhu fejkovat pivní sýr nějakou sračkou, která nejenže ze všeho nejvíc připomíná romadur, ale dokonce ani nedosahuje jeho kvalit.

    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    MIST: to se ale delavalo z tvrdého tvarohu a bez piva. Vznikly z toho něco jako olomoucké tvaruzky.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    Pokud je tvaroh netecnej a horkne, da se jednoduse vyrobit z podmasli nebo kefiru. Ty se pomalu zahrivaj aby byly teply, ne horky a pak se nechaj pres noc vykapat skrz uterku.
    MIST
    MIST --- ---
    BONEMINA: jak se delaji homolky?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ADELHAIDA: Ne, ale dělala jsem sušené homolky, ty byly epesní! Akorát teda muž protestoval, že v téhle domácnosti budou bydlet buď homolky, nebo on, nějak to nevydýchal.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    BONEMINA: Ten by na to byl zřejmě ideální. Neděláš si i ty syrečky? Ráda bych si zas jednou dala syreček, kterej fakt smrdí a je pěkně měkkej.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ADELHAIDA: ... takže by to šlo i z doma dělaného tvarohu, žejo? Občas se mi ho podaří udělat až moc suchý a drobivý a tohle zní přesně jako způsob, jak z failu udělat záměr :)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    MIST: Možná je to jedno, nevím, já to vždycky dávala do normální šroubovací sklenice od okurek. Takže samozřejmě spíš "vzduchotěsný":-) Jen s utěrkou bych se bála, že mi to chytí plíseň. Jsem ráda, když můžu někoho inspirovat:-)
    MIST
    MIST --- ---
    ADELHAIDA: ja vim, syrecky tu nevedou, aspon je tu k dostani limburger. S pivnim zacnu delat pokusy, opravdu dik.
    MIST
    MIST --- ---
    ADELHAIDA: a fakt to musi byt vzduchotesny? nejak matne vzpominam, ze na tom byvala jen uterka, prave aby to mohlo "pracovat".
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    MIST: Syrečky (alespoň ty klasický olomoucký tvarůžky) už ti pivní sýr neudělaj:-( Taky už jsou asi něčím ošetřený, nevím, ale jejich chuť a konzistence zůstávala při dvou provedených pokusech i po deseti dnech úplně stejná.
    MIST
    MIST --- ---
    ADELHAIDA: ja vim, pamatuju si to z detstvi. Bud syrecky nebo tenhle tvaroh :D

    No jo, tvaroh v emerice bude trochu problem, ale ted kdyz vim, ze je to pivo, co potrebuju, tak zacnu delat pokusy.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    MIST: Je to děsně dobrý! Ale fakt se výsledek odvíjí od tvarohu, takže jestli máš někde osvědčenej zdroj, drž se ho. Ten z mlekozfarmy.cz je furt na chuť asi nejlepší, co jsem našla, ale jak je krémovější, vejde se do něj míň piva:-)
    MIST
    MIST --- ---
    ADELHAIDA: dik! tohle asi uz delsi dobu hledam - vim, ze babicka davala tvaroh, kmin a bylo to dlouho na polici. Smrdelo to, vypadalo to divne, ale bylo to dobry. To bude asi presne ono.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    DIVER: Nyxí rada - ale když jsi v klubu o vaření, tak si dovolím dát recept:-) Pivní sýr vyrobíš fakt jednoduše, stačí měkký tvaroh, sůl a pivo + případně další koření (kmín, paprika). Klíčový je tvaroh, je důležité, aby to byl co nejhustší a co nejmíň upravený měkký tvaroh. Používala jsem tvaroh z "Mléko z farmy.cz", ale už ho taky dělaj tekutější. Ale dá se vykapat. Bohužel z tvarohů koupených běžně v krámě pivní sýr zhusta hořkne, ale tuším jaroměřický byl OK. No prostě smícháš tvaroh, sůl a pivo (a koření) do žádoucí konzistence, pořádně to promísíš, a vzduchotěsně uzavřeš. Někde v komoře (tak 18°C cca) to necháš týden zrát a máš hotovo.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Dostal jsem k Vánocům Ottolenghiho kuchařku, dneska jsem prubnul tohle neb jsem kvůli tomu nemusel vylejzat ven:
    Celeriac and lentils with hazelnuts and mint
    https://ottolenghi.co.uk/recipes/celeriac-and-lentils-with-hazelnuts-and-mint

    A je to fakt skvělý, zajímavá kombinace. Použil jsem teda belugu místo tý puy čočky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: jj. A mají i dlouhej a kubébovej. :-D svého času jsem to pracně lovila přes ebay a teď to je v nuslích a v rámci desítek korun za pytlíček.

    A teda jako fakt to je dobré. Dnes jsem to přinesla a hned jsem to podrcené vrazila do kuřecího vývaru místo pepře a je to takové decetní ale, strašně dobré.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam